איך אני אגלה אם מישהו עושה מסיבה פרטית על הטלפון שלי?
שאלתם את עצמכם פעם מי מתגורר בנייד הקטן שלכם, חוץ מכם כמובן? כן, זה אותו מכשיר קסום שאף פעם לא עוזב לכם את היד (והלב). פראיירים אנחנו לא, אבל לפעמים נראה שהטלפון שלנו קצת עצבני עלינו: סוללה שנגמרת מהר יותר מפיצה משפחתית, אפליקציות שנפתחות מעצמן כאילו רוח רפאים החליטה לגלוש בטיקטוק, או שיחות מוזרות לחו"ל בשתיים בלילה כאילו ניסיתם לארגן מסיבת רווקים בבוליביה.
רגע, תחזיקו חזק. יכול להיות שאתם לא לבד בטלפון שלכם. בדיוק כמו בדירות תל אביביות, לפעמים נוחת אצלנו דייר לא מוזמן, שפלש דרך הדלת האחורית. אבל איך תדעו אם החבר החדש הזה השתלט לכם על המכשיר, ומתי צריך לרוץ בהיסטריה לחנות הסלולר הקרובה? אז אל תיכנסו לפאניקה עדיין! הבאנו את המדריך המושלם שמראה לכם בדיוק איך לזהות אורחים לא קרואים בטלפון שלכם – וזאת הזמנה אחת שכדאי מאד לא לפספס.
הסימנים המוזרים האלה באמת אומרים שמישהו חגג לכם במובייל?
קודם כל, לא כל דבר מוזר אומר שהאקרים בפנים. כן, כן, גם אם אפליקציית המוזיקה שלכם התחילה פתאום להאזין לשירי פופ קזחסטניים מהניינטיז, זו עשויה להיות סתם תקלה (או העדפה מוזיקלית נסתרת שלכם). אבל אם מופיעים אצלכם אחד או יותר מהסימנים הבאים, כדאי מאד שתתחילו לחשוד:
- סוללה שנגמרת מהר מדי:
אם הטלפון שלכם מותש ו"מתעלף" לפני הצהריים, או מתנהג כמו ילד רגע לפני שנגמרת לו סוכריית הגומי – אולי הוא עובד שעות נוספות בלי ידיעתכם, וזה אף פעם לא סימן טוב. - צריכת נתונים מוגברת ללא הסבר:
אתם בטוחים שלא צפיתם בנטפליקס 24 שעות רצוף והחבילת גלישה נגמרת כאילו כן עשיתם? אולי מישהו נהנה מאד מהגלישה שלכם. - הודעות מוזרות:
אם החברים שלכם מתחילים לשאול למה בדיוק שלחתם להם לינקים מפוקפקים בשתיים בלילה (ולא הייתם במסיבת רווקים), משהו מוזר קורה פה. - אפליקציות חדשות שצצות מאפס:
פתאום נחת לכם על המסך אייקון לא מוכר של אפליקציה סינית מסתורית? סביר שאתם לא סובלים מפיצול אישיות בשעות הפנאי, ופשוט מישהו אחר בעניין. - חום גבוה מדי (בשביל מכשיר):
אם הטלפון שלכם הופך פתאום לטוסטר קטן שבקלות יכול להכין חביתה, סביר שהוא עובד קשה <<מאד>> דברים שלא צריך לעבוד בהם.
3 שאלות טיפשיות (אבל שימושיות) שכל משתמש חייב לשאול את עצמו
1. התקנתם אפליקציות ממקורות לא מוכרים לאחרונה?
אם התשובה היא "כן", יש סיכוי לא קטן שהורדתם על הדרך כמה "חברים" שלא הזמנתם.
2. האם עדכנתם לאחרונה את מערכת ההפעלה?
לא? נו באמת, זה בסיסי! פרצות של האקרים חוגגות יותר טוב מעכברים במחסן בונזו במערכת הפעלה לא מעודכנת.
3. הסיסמה שלכם היא 1234/0000/1111?
נו, באמת חבר'ה, אפילו החתול שלי יפרוץ לכם את הנייד. קצת יצירתיות!
איך בכל זאת להיות בטוחים? 4 צעדים לאימות שבאמת יש לכם "פריצת VIP"
- בדקו עוד פעם את ההיסטוריה שלכם: אפליקציות פתוחות, הודעות והיסטוריית גלישה ישנות. החיים הפרטיים של נייד יכולים לספר הרבה סודות מביכים ודברים על מה שהוא עושה מאחורי הגב שלכם.
- הורידו אפליקציות אבטחה מוכרות: חפשו במוניטין טוב – תנו למדיניות פרטית אמיתית ולביקורות חיוביות להיות חבריכם הקרובים.
- הפעילו אימות דו-שלבי: הקשת קוד נוסף? זה אולי מעיק לכמה שניות אבל מעיק הרבה יותר להאקר שייאלץ לחפש קורבן חדש!
- חפשו סימנים בחשבונות הגוגל והאפל שלכם – אולי יש התחברויות ממקומות מוזרים כמו סודן, מיקונוס או סתם פתח תקווה שלא הייתם בה מעולם?
רגע לפני שאתם מתחרפנים – קבלו 5 שאלות שכולנו שואלים את גוגל ותשובות פשוטות במיוחד
- "אפשר לדעת ב-100% אם הטלפון נפרץ?"
אין דרך של 100%, אבל נקיטת צעדים אלו תנעל כמעט כל דלת אפשרית לחוצפה טכנולוגית. - "איפוס מפעל יפתור לי את הבעיה?"
כן, אבל אל תשכחו לגבות דברים חשובים, אלא אם אתם נהנים מאיבוד 7000 תמונות של החתול שלכם. - "האייפון יותר בטוח מאנדרואיד?"
אחלה שאלה, אבל כל מכשיר פריץ אם יש לכם סיסמה חלשה ותחביב להוריד כל מה שקופץ מולכם. - "האקרים יכולים לראות את המצלמה שלי?"
תאורטית כן, אבל לרוב התוקף יהיה עסוק בדברים יותר מעניינים מאשר לראות אתכם מגרדים באף מול נטפליקס. - "יש אפליקציה שתגלה אם יש פריצה?"
יש, רוב האפליקציות הממליצות של חברות אבטחה מוכרות יסייעו לזיהוי, אבל תזכרו להיות זהירים מאוד בבחירתן.
בשורה התחתונה: אפשר לנשום עמוק – אם תעשו את זה נכון
אז חברים, טלפון פרוץ לא חייב להיות תסריט אלים מהסרטים ההוליוודיים. לרוב אפשר למנוע או לפתור את העניין די בקלות. תחשבו על זה כמו דייט לא מוצלח – אתם רוצים לאתר את ההזוי לפני המנה העיקרית ולא לקום למחרת בבוקר ולהגיד "אוי אלוהים, מה עשיתי?". בצעו את הפעולות הפשוטות למעלה, ודאגו ש"השותף הלא מוזמן" ימצא לעצמו טלפון אחר לעשות דרכו אל תהילת ההאקינג. ויאללה, רוצו לעדכן סיסמאות לפני שתסיימו להגיד "מישהו פורץ לי לסלולר".