המחשב מחובר לטלוויזיה והמסך חתוך? 5 דברים שאתה חייב לבדוק לפני שאתה משתגע
בואו נדבר בכנות רגע: חיברת את המחשב לטלוויזיה החדשה שלך, ציפית למרתון נטפליקס לעצלנים, אבל אז זה קורה – חצי משורת המשימות נעלמה, השעון מסתתר בצד, ונדמה שהכפתור 'התחל' החליט להתחבא מחוץ למסך. בשלב זה פתאום שקע HDMI נראה לך כמו האויב הכי גדול שלך. אז לפני שאתה זורק את השלט על הקיר (ומצטייד כבר במחשב וטלוויזיה חדשים כי ברור שזה הפתרון הכי הגיוני…) – בוא נעבור ביחד למה זה קורה ואיך באמת פותרים את זה בצורה שתוציא אותך מלך הטכנולוגיה של הבית.
אז למה לעזאזל זה קורה בכלל?
הבעיה המכונה "Overscan" היא היורש המודרני של הפורמט הישן של הטלוויזיות. בעבר הרחוק טלוויזיות היו נוהגות להגדיל מעט את התמונה כדי להעלים פגמים בקצוות השידור; זאת אומרת שחלקים קטנים משולי המסך פשוט נזרקו לפח לטובת איכות צפייה טובה יותר. הבעיה היא שהטכנולוגיה הזאת, שלחלוטין לא מתאימה למחשבים מודרניים באיכות Full HD או 4K, עדיין קיימת בטלוויזיות רבות כברירת מחדל. בעולם אידיאלי היית חושב שהיצרנים היו מתקנים כבר את ההגדרות האלה, אבל בואו נהיה כנים, מתי נתקלתם פעם אחרונה בעולם אידיאלי?!
שלב ראשון: המושיע שלך, כפתור "מצב תצוגה"
ברוב הטלוויזיות היום יש מצב מיוחד לתצוגת מחשב, לפעמים בשם "PC Mode" או "Just Scan". צא למסע קסום וחפש בשלט או בתפריט הטלוויזיה את הפרמטרים הבאים:
- Just Scan / סריקה מדויקת
- 1:1 Pixel ratio
- PC Mode (מצב מחשב)
- תצוגת Full / Native (מלא / מקורי)
מהרגע שתבחר את אחת האפשרויות האלה, סביר להניח שתרגיש כאילו מצאת ארנק ברחוב מלא בכסף. ובעברית פשוטה: הבעיה תיפתר.
ומה אם הטלוויזיה שלי מתעקשת ולא רוצה לשתף פעולה?
אוקיי, אם לא היה לנו קצת מתח ומדרון תלול, לא היה מעניין. במקרים מסוימים הטלוויזיה מתעקשת ואתה מתחיל לחשוב שאולי היא נהנית לראות אותך מתוסכל. מה עושים?
1. תן כבוד לדרייבר הכרטיס הגרפי (כי מגיע לו)
התקן או עדכן דרייברים לכרטיס המסך שלך. זה אולי נשמע נדוש ומעצבן כמו "כבה והדלק", אבל בינינו, מתי עשית את זה בפעם האחרונה? בדיוק.
אז קדימה, פתח את ההגדרות של כרטיס המסך – תתפלא עד כמה הכל יכול להיות פשוט.
2. שחק קצת עם הרזולוציה
נכון, הטלוויזיה שלך 4K מהממת, אבל לפעמים היא והכרטיס הגרפי שלך מדברים בשפות קצת שונות (מי אמר Google Translate?). נסה לשנות מעט את הרזולוציה של המחשב – משהו בסגנון 1920×1080 או אפילו ניסוי וטעייה בין 4K ופחות. מי יודע, אולי תגלה שהטלוויזיה שלך מעדיפה לדבר בשפה קצת אחרת.
3. הגדרת Scaling במערכת ההפעלה – המשחק שאתה חייב לנסות
במערכות מודרניות כמו Windows 10 או 11 אתה יכול לשלוט באחוז ה-Scaling של התמונה. אפשר לשחק עם המספרים (100%, 125%, 150%) עד שתרגיש שהתמונה אוהבת אותך מספיק ונכנסת בדיוק לגודל המסך שלך. כנס להגדרות תצוגה, וזה לא מסובך כמו שזה נשמע. סגוּר פינה.
שאלות מציקות שאין לך אומץ לשאול, ודווקא יש להן תשובה
?HDMI פשוט או כבל יקר – האם זה משנה בכלל
תשובה קצרה: ברוב המקרים – לא. כל עוד הכבל שלך חדש יחסית ותומך בתקן מתאים, אין שום סיבה לשלם מאות שקלים לכבלים מוזהבים בעבודת יד.
?האם הרסתי עכשיו את הטלוויזיה שלי
בקצרה – הרגע: לא. נתוני תצוגה לא נכונים לא גורמים נזק פיזי או ריגשי לטלוויזיה שלך. אולי רק לאגו הטכנולוגי שלך.
?זה יקרה כל פעם שאני אצטרך לחבר את המחשב לטלוויזיה שלי
חיובי: אחרי שתקבע את ההגדרות פעם אחת, הטלוויזיה והמחשב שלך אמורים להיות החברים הכי טובים לתמיד.
?למה לא כל הטלוויזיות מתנהגות ככה ויש כאלה שכן מסתדרות ישר
ככה זה: כל טלוויזיה והאופי שלה. בדיוק כמו בני אדם, גם לטלוויזיה שלך יש אישיות משלה, ולפעמים היא קצת עקשנית.
?האם שווה לי בכלל להתאמץ, אולי עדיף סטרימר
ת'כלס, שאלה הוגנת: זה עניין של העדפה אישית. לפעמים סטרימר ייתן לך חיים קלים, אבל הוא לא יחליף את העוצמה של מחשב מלא, במיוחד אם אתה מאוהב באיכות צפייה מקסימלית ושימוש בתוכנות ייחודיות.
דקה לפני שאתה חוזר לספה: סיכום אחרון בהחלט
אז מה למדנו היום, ילדים? קודם כל, אל תזרוק שלטים לטלוויזיה (חבל, הם עולים מלא כסף!). למדנו שלא כל תקלה קטנה בטכנולוגיה צריכה לשלוח אותך למסע קניות של ציוד חדש באילת. במקום זה – תן תשומת לב קצרה להגדרות, דרייברים וקצת התאמות בסיסיות במערכת, כדי להוציא מ"החתך המעצבן הזה על המסך" נצחון טכנולוגי קטן ומתוק. אה, וכמובן למדנו שגם לטלוויזיה שלך יש אגו שמדי פעם צריך לטפל בו בעדינות.
אז עכשיו לך חזרה לספה בנינוחות הראויה ותהנה ממרתון מושלם, ללא שוליי מסך מחורבנים – כי מגיע לך, באמת!