האם בתוך המגירה שלכם מסתתר אוצר אמיתי ששווה אלפי שקלים?
תארו לעצמכם את הסיטואציה הבאה: אתם עושים סדר יסודי בבית, מחליטים בייאוש לסדר את המגירות שהפכו למקום מסתור לדואר זבל ומפתחות אבודים. פתאום, מתוך ערימה מאובקת של ניירות, מציץ אליכם שטר ישן ומקומט, כזה ששכחתם מזמן שקיים ואולי קיבלתם מסבתא בתור "מתנה מיוחדת". עצרו רגע – יכול להיות שאתם מחזיקים כרגע ביד נכס ששוויו יכול להגיע לאלפי שקלים או אפילו עשרות אלפי שקלים? כן, ממש ככה!
הסיפור המטורף של שטרות ישנים: למה בכלל שמישהו ישלם על דף נייר מקומט?
כדי להבין למה בכלל שטרות ישנים מצליחים לעורר כל כך הרבה עניין, בואו נעשה ניסוי קצר: נסו לדמיין את הסיפור שמתחבא מאחורי השטר שביד שלכם. מי החזיק בו בעבר? לאיזה אירועים היסטוריים הוא היה עד? האם הוא הסתתר בכספת של בעל עסק מצליח, או אולי הוא עבר בכיס המעיל של סוכן חשאי בריטי בשנות הארבעים? אוקיי, אולי קצת הגזמנו עם ג'יימס בונד, אבל הבנתם את הרעיון: כל שטר ישן מספר סיפור – וכולנו אוהבים סיפורים. לכן, אספנים מכל רחבי העולם מוכנים לשפוך סכומים אדירים עבור אותן חתיכות נייר נדירות וייחודיות שהיו אולי בטעות בכיס של סבא שלכם.
5 דברים שיגרמו לשטר שלכם לזנק בערכו – כמה מהם יש לכם?
- שנת הדפסה – ככל שישן יותר, כך יקר יותר? זה אולי נשמע קל מדי, אך בפועל הדברים קצת יותר מורכבים. שטר משנת 1900 יכול להיות שווה הרבה – אבל לא תמיד. תשומת לב חשובה לפרטים הנוספים.
- מצב השטר – מקומט מאוד או "כמו חדש"? בדיוק כמו בעולם הדייטינג, מצב השטר בהחלט משנה ומשפיע על הערכת שוויו (תכלס, אף אחד לא רוצה את הקמטוטים כמזכרת).
- דפוס מיוחד או טעות דפוס – האם השטר המטושטש שלכם שווה יותר? באופן אירוני למדי, טעות שמישהו עשה פעם בבית דפוס יכולה להפוך את השטר שלכם להרבה יותר נדיר ויקר!
- חתימות נדירות – מי לעזאזל חתם על השטר? אם השטר שלכם נושא חתימה של פקיד או נגיד בנק ישראלי מפורסם או נדיר במיוחד – שווה להתחיל להתעניין היטב ולבדוק מכירות פומביות דומות!
- סדרות ממוספרות – 7777777, מזל טוב, זכיתם! אספנים אוהבים מספרים מיוחדים. סדרות ממוספרות בקצב יפה – למשל 1234567 או 7777777 – הן ממש יהלומים בעולם האספנות.
רוצים להיות בטוחים אם האוצר שלכם אמיתי? הנה כמה שאלות נפוצות (ומשעשעות)
איך אני יודע אם השטר שלי נדיר ושווה כסף?
הדרך הקלה היא לחפש באינטרנט מכירות קודמות של שטרות דומים. תתפלאו כמה מידע זמין במרחק שורת החיפוש בגוגל (כן, אפילו בעברית).
מצאתי שטר מאוד ישן במצב נורא – עדיין שווה משהו?
אפילו ל"שטרות זומבים" (כאלה שנראים כמו אחרי אפוקליפסה) יש מי שישלם עליהם – אבל הערך בהחלט יורד משמעותית. כדאי לבדוק בזהירות.
איך אפשר לשמור על השטרות שלי בלי להרוס אותם?
קנו אלבומי איסוף מקצועיים, אחסנו במקום יבש ואפלולי. ואם יש ילדים בבית – קחו מהם כמה שיותר רחוק (ברור, תמיד טוב להיות זהירים).
האם אפשר לקחת את השטר לבנק ישראל ולקבל עליו כסף?
כן, אבל חכו רגע! סביר שהבנק לא יתחשב בערך האספני של השטר, אלא רק בערכו הנומינלי. אל תלכו לבנק לפני שאתם בודקים אצל מומחה לאספנות!
יש לי שטר של מיליון דולר מזימבבואה. מתעשרתי?
סורי לאכזב אתכם – ממש לא, אבל יכול להיות שהשטר מצחיק מספיק כדי לשמור אותו למזכרת טובה או מתנת הומוריסטית לחבר.
איפה ואיך מוכרים שטרות ישנים ושווים?
אז החלטתם שהגיע הזמן לעשות קצת כסף מהפיסת ההיסטוריה שלכם? מצוין! יש לא מעט אופציות:
- מכירות פומביות בארץ או בעולם (eBay מישהו?)
- בורסות אספנות או ירידי אספנים (כן, כמו בשוק הפשפשים אבל עם הרבה יותר כסף)
- קבוצות פייסבוק או פורומים של אספנים שאשכרה מחכים לכם ולשטרות שלכם.
בכל מקרה, חשוב להתייעץ ולהיות סבלניים. ותכלס, גם אם בסוף תגלו שהשטר לא שווה הרבה, עדיין נשארתם עם סיפור מעולה לספר לחבר'ה בערב.
הסיפור האמיתי שמאחורי "הכסף הישן": שטרות זה יותר מצבע ודיו
בשורה התחתונה, שטרות ישנים הם לא סתם עוד חתיכות נייר. הם סיפורים קטנים ויחודיים על ההיסטוריה של כולנו, שמספרים הרבה מעבר למה שעיניים רגילות יכולות לראות. מי יודע, אולי בעוד רגע תגלו שבמשך כל השנים הסתתר לכם בבית נכס עם סיפור מטורף וערך מדהים. לכו עכשיו למגירות, לארונות, לספרים שהשארתם בצד ולכיסים של מעילי חורף ישנים. מי יודע, אולי תופתעו לטובה – ובמקרה שלא, לפחות הרווחתם הנאה, צחוק טוב וסיפור משעשע לספר לחבר'ה. ולא זורקים שטרות מקומטים, כן?