מי זה הבחור בתמונה? כך תגלו הכל באמצעות פייסבוק!
כולנו היינו שם לפחות פעם אחת: יש לכם תמונה של אדם כלשהו, אולי מהמפגש אמש, מהטיול האחרון או סתם תמונה מוזרה שמצאתם שמסתובבת אצלכם בגלריה. אתם מסתכלים, משפשפים את העיניים ותוהים: מי לעזאזל הבן אדם הזה ואיך אני מוצא אותו? ובכן, חברים, פייסבוק – אותה אימפריית סושיאל ותיקה – מסוגלת בקלות (לפעמים קצת יותר מידי בקלות) לחשוף לכם את התשובה. אז לפני שתתחילו לחפש בסמטאות האפלות של האינטרנט, הרשו לנו לקחת אתכם בדרך המשעשעת והפשוטה יותר: החיפוש לפי תמונה בפייסבוק. מתחילים?
איך פייסבוק הפך לבלש הטוב בעולם (והאם זה קצת מפחיד?)
לפני שנסביר איך באמת עושים את זה, בואו נדבר רגע על הפיל (או יותר נכון – האלגוריתם) שבחדר. פייסבוק, רשת חברתית תמימה לכאורה, יודעת הכל: איפה אכלת צהריים שלשום, מתי אמא שלך הייתה אצל הקוסמטיקאית, כן – ואפילו מי הסתובב איתך במסיבה לפני שנתיים.
אז איך הוא עושה את הקסם המסתורי הזה? באמצעות זיהוי פנים אוטומטי, טכנולוגיית AI מתוחכמת ואלפי שנים של היסטוריית סטוקינג אנושית. טוב, לפחות בשני הראשונים אנחנו די בטוחים.
אז איך מחפשים אדם בפייסבוק באמצעות תמונה? (כן, זה אשכרה אפשרי!)
קבלו בשורת טובות: לא חייבים להיות מומחים טכנולוגיים או האקרים רוסים בשביל לעשות את זה. למעשה, התהליך הרבה יותר פשוט:
- העלו את התמונה שלכם בגוגל: אפשר להשתמש בחיפוש התמונות הפוך של גוגל ("Google Reverse Image Search") בשביל לגלות אם התמונה מופיעה בחשבון פייסבוק כלשהו ציבורי או באתר שמקשר אליו.
- השתמשו בכלי זיהוי פנים חיצוניים (לא לדאוג, נשמע מלחיץ יותר ממה שזה בפועל!): אתרים כמו TinEye ו-PimEyes ימצאו מאיפה התמונה הזו מוכרת ובאילו רשתות חברתיות היא מככבת.
- חיפוש ישיר בפייסבוק: לפעמים הזנת שם, מיקום משוער או מידע נוסף (כמו התאריך או אירוע כלשהו בו נכח האדם) בתיבת החיפוש של פייסבוק יכולים להוביל למידע מהיר במיוחד.
רגע אחד לפני שאתם מקלידים… האם זה חוקי בכלל?
בואו נעצור רגע ונשאל שאלה מתבקשת (אתם הרי אנשים אחראיים, נכון?): האם לחפש ככה אדם זר בפייסבוק זה לגיטימי? ובכן, כל עוד אתם לא עושים עם זה משהו… אהמ, לא חוקי או מלחיץ – הכל בסדר. הכלי זמין לציבור הרחב, וכולנו יודעים שרוב האנושות עושה זאת על בסיס שבועי. עדיין, מומלץ להיות מתחשבים ורגישים לשמירת פרטיותם של אחרים.
3 טעויות מגוחכות שאנשים עושים כשהם מנסים לאתר מישהו לפי תמונה (ותאמינו לנו, זה מביך!)
- להעלות את התמונה ישירות לסטטוס שלכם בפייסבוק ולכתוב: "מישהו מכיר?". אולי תקבלו תשובה – ואולי כל החברים שלכם יתהו בלב למה אתם קצת מוזרים.
- להיכנס לפרופילים של זרים מוחלטים ולהתחיל לעשות לייקים לתמונות אקראיות: שום דבר טוב לא ייצא מזה, רק עוד חסימה + תואר "קריפ" חינני.
- לשלוח הודעות הזויות בסגנון "היי, תמונתך נפלה לי לסמארטפון…": אחלה דרך לקבל בוק של צילומי מסך בסטורי עם כיתוב "תראו את ההזוי שכתב לי עכשיו". לא מומלץ!
רואים כפול או שפייסבוק באמת ניחש נכון??
כדי להבין כמה הטכנולוגיה הזו טובה (וקצת מפחידה), הנה כמה שאלות נפוצות שאנשים תמיד שואלים על הנושא הזה:
באמת ניתן לזהות בדיוק מדויק מי האדם בתמונה?
בדרך כלל כן, אלגוריתם הפנים של פייסבוק מדויק למדיי. אם החשבון הוא ציבורי או אם התמונה משותפת מספיק פעמים – כנראה שתמצאו אותו.
מה אם האדם שאני מחפש לא נמצא בפייסבוק?
או שהוא חי מתחת לאבן, או שתאלצו לחפש בפלטפורמות אחרות כמו אינסטגרם, לינקדאין, טוויטר ואפילו טיק-טוק.
האם מי שאני מחפש רואה שחיפשתי אותו?
לא! (ובואו נשמור את זה ככה)
אפשר לעשות זאת בסמארטפון?
ברור! ממש פשוט דרך הדפדפן של הנייד או דרך אפליקציה ייעודית כמו TinEye.
ואם תמונת האדם ממש לא ברורה או סופר מטושטשת?
נו, טוב, גם פייסבוק הוא לא קוסם. ככל שהתמונה איכותית יותר – כך גדל הסיכוי לזיהוי מוצלח.
בשורה התחתונה: האם כדאי לכם לנסות?
כן, זה כיף; כן, זה קל; וכן, זה עלול להיות קצת מטריד אם נודה באמת. אבל היכולת למצוא מי האדם בתמונה באופן כה פשוט באמצעות פייסבוק היא אחד מפלאי הטכנולוגיה בעולם הנוכחי, ובואו נודה – גם המכורים לפרטיות בינינו לא עומדים בפיתוי ומנסים את זה לפחות פעם אחת. העיקר שתעשו זאת באחריות, באלגנטיות ובטאקט. ולפני הכל – בלי הודעות הזויות, טוב?
אז קדימה, לכו חפשו את הבחור ההוא בתמונה מלפני שנתיים, רק אל תשכחו לחזור לכאן ולתייג אותנו אם מצאתם!