האם כדאי לכם באמת לשים את הכסף שלכם על מדד S&P 500? תתפלאו מה מסתתר מאחורי המספרים…
אלא אם חייתם ביער אי שם בשנים האחרונות (עם אינטרנט איטי במיוחד, שטוען רק דפים על חתולים וסרטונים ביוטיוב), כבר בטח שמעתם לא פעם ולא פעמיים שכל מומחה השקעות בערך טוען שהדרך הבטוחה ביותר להרוויח לאורך זמן היא להשקיע דווקא במדדים, ובעיקר, איך לא – במדד המפורסם S&P 500.
בעולם שבו אחת לשבוע קם מומחה חדש שטוען שהוא גילה את נוסחת הפלא לכסף מהיר ("תוך חמש דקות ביום להביס את וורן באפט" – איפה נרשמים?), דווקא הרעיון הפשוט הזה מרגיש לפעמים כמו מתיחה. אתם רוצים להגיד לי שפשוט לשים את כל ביצי-ההשקעה שלי בסל מדד אחד, וזהו, אני על המטוס הישיר לחופש הכלכלי? נו באמת.
רגע, מה זה בכלל המדד הזה ו-500? למה דווקא 500 ולמה לא 499?
אז בפשטות, מדד ה- S&P 500 הוא כמו אח גדול שהחליט לבחור את 500 החברות הכי חזקות, מצליחות ובעלות השווי הגבוה ביותר שנסחרות בבורסה האמריקאית. חשבו על סוג של רשימת VIP, שבה מככבות חברות כמו אפל, אמזון, גוגל, מטא (בעבר ידועה בשם פייסבוק) ועוד כמה מותגים שכולנו אוהבים לשנוא, ושונאים להודות שאנחנו מכורים אליהם (כן, נטפליקס, אני מסתכל עלייך).
- מי מחליט על הרשימה? ועדה כלכלית מיוחדת של Standard & Poor's (נשמע רשמי, נכון?), אבל לא לדאוג, כנראה אתם לא ברשימה שחורה שלהם.
- למה דווקא 500? כי כנראה מישהו חשב שזה נשמע הרבה יותר מקצועי ומדויק מ-"כמה מאות" או "הרבה".
ואגב, לא להתרגש אם פתאום תשמעו שהכניסו או הוציאו חברה מרשימת ה-500. זה קורה מדי פעם, משהו דומה ל"מירוץ למיליון" רק לחברות – ועם הרבה פחות ריאליטי וסכסוכים משפחתיים… טוב, בערך.
אבל רגע, למה כל כך הרבה אנשים סוגדים למדד הזה? (וכן, יש אנשים כאלה!)
הפופולריות של מדד S&P 500 אינה מקרית. ההיסטוריה מציעה לנו הצצה לעובדה מרתקת שאפילו המומחים הכי מנוסים בוול-סטריט ממש לא אוהבים לספר לכם – רוב המחקרים מוכיחים שבטווח הארוך, השקעה במדד רחב היקף כמו ה-S&P 500 מפיקה תשואה גבוהה יותר מאלפי מומחי השקעות מתוחכמים שמנסים "להביא מכה".
וזו לא סתם קלישאה. בואו נראה למה כולם כל כך אוהבים להשויץ ש"השנה השקעתי רק ב-S&P":
- הפשטות: בואו נודה, רובנו מעדיפים להשקיע בדיוק כמו שאנחנו אוהבים פיצה טובה: בלי הסתבכויות ובלי תוספות מוזרות במיוחד. פשוט ישר ולעניין.
- היסטוריה מוכחת: התשואה הממוצעת לאורך ההיסטוריה עומדת על כ-7-10% בשנה, תלוי את מי שואלים (והאם הם אופטימיים מאוהבים או ציניקנים). בסדר, אז זה אולי לא "התעשר במהירות", אבל בטוח יותר אמיתי מסיפורים על מטבעות דיגיטליים עם תמונה של כלב.
- גיוון השקעה אוטומטי: כשאתם משקיעים ב-500 חברות במקביל, אף אחת מהן לא יכולה "לברוח" לכם עם כל הכסף. טוב, אלא אם כולן ביחד בורחות לאי בודד בקריביים, אבל אתם מבינים שזה לא ריאלי.
אבל רגע, זה לא קצת טוב מכדי להיות אמיתי? חייב להיות איזשהו קאץ', לא?
או-הו, ברור שיש כמה קאצ'ים. הרי איפה שיש כסף והבטחות, יש גם מלכודות קטנות שכדאי שתכירו:
- תשואות עבר לא מבטיחות תשואות עתיד: זוכרים ששמעתם את המשפט הזה לפחות פעמיים בשבוע? יופי, נוודא שתשמעו פעם שלישית.
- משברים: ב-2008 המדד צנח ביותר מ-35%, וגם ב-2020 ראינו צניחה דרמטית בשיא הקורונה. בקיצור, אם אתם סובלים מבעיות לב, עדיף להשאיר את האפליקציה של ההשקעות נעולה.
5 שאלות הזויות על ה-S&P 500 שאתם מתים לשאול:
1. אם המדד כל כך טוב לאורך זמן, למה לא לכולם יש יאכטה?
פשוט כי רוב האנשים לא סבלניים! רוצים אינסטנט-מיליונרים עכשיו ובמזומן, לא אחרי 30 שנה.
2. האם הועדה שבוחרת את ה-500 מורכבת מסלבס?
הלוואי! סתם, מדובר בכלכלנים אפרוריים לחלוטין ללא שום חשבונות אינסטגרם מעניינים.
3. האם אילון מאסק משפיע על המדד?
כן, בערך כמו שפיצה משפיעה על הדיאטה שלכם. לא ממש ישירות, אבל איכשהו תמיד מרגישים כשזה קורה.
4. מה עדיף, להשקיע הכל בבת אחת או בטיפטוף קטן?
זה כבר נושא למאמר שלם אחר – בקיצור, אם עברתם חרדת ים – קפצו בכיף. אחרת, אפשר למצוא פתרונות יותר עדינים.
5. מה אם המדד יתרסק ויאבד את כל הכסף שלי?
תיאורטית אפשרי בערך כמו תרחיש אפוקליפסה של זומבים. לא בלתי אפשרי, אבל גם לא הייתי מחזיק את הנשימה בציפייה שזה יקרה.
אז השורה התחתונה: לשים כסף במדד S&P 500, כן או לא?
יאללה, בואו נעשה את זה קל ופשוט: אם יש לכם סבלנות, נפש צעירה, לב חזק וכמה שקלים פנויים (ואתם לא רוצים לבלות בסטרס של בחירת מניות או לשלם דמי ניהול שערורייתיים), כנראה שזה פתרון מעולה עבורכם. זה אולי לא הדרך המהירה לעושר מטורף, אבל בהחלט הדרך הקלה, הפשוטה והבדוקה ביותר להגיע לשם בטווח הארוך. ובואו נודה – רובנו מעדיפים חיים קלים ופשוטים, לא?
אה, ועוד טיפ קטן על הדרך: תמיד תזכרו שאם תוכלו להשקיע אפילו קצת כל חודש באופן קבוע, התוצאות שלכם בעוד כמה שנים יפתיעו אתכם בענק – אולי אפילו מספיק כדי לקנות את היאכטה ההיא?