האם כדאי לקנות מספר מונית להשקעה ולמי זה מתאים

לקנות או לא לקנות מספר מונית להשקעה? מסע בין כסאות העור, הנהגים הזועפים והפקקים בדרך לתשובה!

בואו נדבר בכנות, מתי בפעם האחרונה ישבתם בבוקר לקפה וחשבתם לעצמכם: וואלה, אולי כדאי לקנות מספר מונית להשקעה? אם גם לכם יצא לתהות האם כדאי להצטרף להרפתקה קצת מוזרה הזו של רכישת מספר שמאפשר נהיגה חוקית בתחבורה הציבורית הכי צהובה בארץ, הגעתם למקום הנכון!

אז מה בכלל קורה כאן? אנשים קונים דירות, משקיעים בקריפטו או מדווחים ברשתות החברתיות על אוסף נעלי הריצה המטורף שלהם– אז איך הגענו למצב שהשקעה בתחום כל כך אפור ומשעשע (ולעתים גם מעצבן) כמו מספר מונית מצליחה לעורר דיונים סוערים ברחבי שולחנות השבת?

קצת ביורוקרטיה לפני שנתניע: מה בכלל אומר "מספר מונית?"

לפני שנצלול לתוך החישובים הכלכליים ונבדוק אם אתם עומדים להיות מלכי הכביש או הטמבל מהפקק לידכם, בואו נקבל מושג בסיסי קודם כל על מה מדובר כאן. מספר מונית הוא למעשה רישיון להפעלת מונית ציבורית באופן חוקי, ולכן המדינה מגבילה את כמות המספרים הקיימים בשוק, מה שמייצר סוג של "מחסור" שמעלה לעיתים את ערך ההשקעה. בקיצור, זאת "בורסה" של נהגים עם כובע מצחיה ופלייליסט ערבי ראשון בבוקר.

הנה 3 דברים שאולי לא ידעתם על עולם מספרי המוניות:

  • בישראל קיימים כ-20,000 מספרי מונית, ורק המדינה יכולה להנפיק חדשים.
  • הערך של מספר מונית עולה ויורד ממש כמו שוק נדל"ן זעיר עם ארבע גלגלים.
  • המחירים כיום נעים בין 180,000 ל-250,000 שקלים ואף יותר, תלוי באזור ועוד קצת מזל.

האם כדאי לקפוץ למים העמוקים או שתישארו רטובים מגשם בתחנה?

הגענו לשאלת מיליון הדולר (או מאה שמונים אלף השקלים, תחליטו אתם): האם המספר הזה יהפוך אתכם למיליונרים או שימחק לכם את החיוך מהפנים?

בואו נחשוב רגע על יתרונות – ומה באמת קורה בשטח?

  • הכנסות פאסיביות – כן, אפשר להשכיר את המספר לנהגים אחרים ולהרוויח שכ"ד חודשי קבוע של כמה אלפי שקלים. אחלה דיל, לא?
  • השבחה לאורך זמן? – תיאורטית, ככל שהאוכלוסייה גדלה ופקקים מתחזקים, נדמה שהדרישה למוניות אמורה לעלות. ממש הגיוני (אם מתעלמים מהרכבת הקלה והאפליקציות של הקורקינטים שעפו לכם מתחת לשמשה).
  • בלי כאב ראש נדלנ"י – אין לכם דייר שמתלונן על נזילות או מקרר שהפסיק לקרר. טוב, אולי רק קצת כאבי ראש של נהגים שמתקשרים לשאול "תגיד, אפשר לשלם לך שבוע הבא נשמה? היה חודש חלש…".

טוב טוב, הבנו. איפה המלכוד?

  • האיומים מהטכנולוגיה – כאן נכנס לעניין שחקן קצת מסוכן: טכנולוגיות חדשות (ומי אמר Uber ולא קיבל קנס ממשרד התחבורה?), אוטובוסים מהירים, רכבות קלות ובעיקר – הקורקינטים החשמליים והאפליקציות השיתופיות שגוזמות לאט אבל בטוח מהעוגה של נהגי המוניות.
  • תנודות מחירים – עצם ההגבלה של המדינה מובילה לשווקים קצת משוגעים. האם תצליחו לתזמן את ההשקעה בדיוק בשיא או שהגיע הזמן לבדוק האם מישהו מתעניין ברכישת מספר מונית יד שנייה (ונהג מריר בונוס)?
  • בורוקרטיה ישראלית טיפוסית – תתכוננו לאוסף מבריק של טפסים, משרדי ממשלה ופקידי רישוי מעניינים יותר ופחות. תירגעו, לא תמיד יהיה לכם נהג מונית שיסיע אתכם בין המשרדים.

5 שאלות שכל אחד שואל (או מפחד לשאול): קבלו תשובות בלי מסנן!

כמה אני יכול באמת להרוויח בכל חודש מהמספר?

משכירות חודשית טיפוסית היום מרוויחים כ-2,500 עד 3,500 ש"ח בחודש בממוצע, תלוי באזור ובמצב השוק. עשירים לא תהיו מזה, אבל ארוחות שישי שלכם עשויות להיות קצת יותר מפוארות.

אפשר לקחת הלוואה לקנות מספר?

אפשר ורבים עושים את זה. אבל – וזה אבל גדול – תוודאו שהריבית והתנאים נוחים, אחרת תעבדו בשביל הבנק, במקום שהנהג יעבוד בשבילכם.

מספר מונית מאבד מערכו עם הזמן?

בדרך כלל ערך מספרי מונית מגיב לשינויים פוליטיים, טכנולוגיים וחברתיים. בקיצור, יציב כמו ההחלטות של עיריית תל אביב לגבי חניה בכחול-לבן.

תחזוקה ושירות למספרי מוניות – מה זה אומר בפועל?

דרישות הרישוי מינימליות, אבל אתם כן חייבים להתעסק עם בירוקרטיה, ביטוחים שנתיים ולעיתים גם החלפת נהגים. אם בירוקרטיה מבהילה אתכם, אולי תבדקו איך הקריפטו שלכם מרגיש.

אז כן או לא?!

אם יש לכם סכום עודף ואתם אוהבים להשתעשע בהרפתקה פיננסית לא סטנדרטית – אולי זה בשבילכם. אם אתם מאלה שחייבים השקעה סולידית עם תשואה קבועה ויציבות מופלאה, עדיף שתישארו באג"ח או בזהב של סבתא.

אז מה החלטנו? דוהרים לעבר השקיעה או נשארים בתחנה?

תשמעו, החלטה כזו מורכבת שווה לחלוטין התייעצות מעמיקה עם מומחים, לדעתי. אבל אם יצאתם מהמאמר הזה עם חיוך וחשק לברר עוד – כנראה שבפנים אתם כבר חצי נהג מונית בעצמכם. רק אל תשכחו לשים שלט קטן "בלי לזלול גרעינים במונית". שיהיה בהצלחה עם ההחלטה!

כתוב/כתבי תגובה