תארו לעצמכם שאתם יכולים לדעת הכול על אדם מתמונה אחת בלבד…
מכירים את הרגע הזה כשאתם יושבים במסעדה, והבחור בשולחן ליד נראה לכם ממש, אבל ממש מוכר? "איפה ראיתי אותו?" אתם שוברים את הראש, אבל התשובה פשוט מסרבת להגיע. ומה אם נגיד לכם שאתם כבר לא צריכים לחכות לתשובה עד סוף החיים? בדיוק כאן נכנסת לתמונה (תרתי משמע…) הטכנולוגיה הכי מטורפת שראינו לאחרונה: אפליקציה שמזהה אנשים לפי תמונה. תישארו איתי, כי הולך להיות מעניין, מסקרן ואולי אפילו קצת מטריד.
האם אפליקציית זיהוי פנים היא בכלל חוקית?! בואו נדבר על פיל בחדר…
בואו נהיה כנים לרגע: נכון שכל חידוש טכנולוגי מסעיר מגיע עם שתי תגובות קיצוניות? אלה שאומרים שזה "מדהים, מטורף, גאוני!" ואלה שאומרים: "זהו, האח הגדול השתלט לנו על החיים!". אז לפני שתברחו למקלטים אטומיים, חשוב להבהיר איך בעצם הטכנולוגיה הזו עובדת:
- זיהוי פנים בעזרת בינה מלאכותית: המערכת מזהה אלפי נקודות בפנים, כמו המרחק בין העיניים, האף והשפתיים, ומשווה את זה למאגרי מידע קיימים.
- מאגרי מידע ציבוריים או פרטיים? יש אפליקציות שמשתמשות רק במידע ציבורי מהרשתות החברתיות, ויש כאלה שמתחברות לספריות פרטיות, ומכאן מתחילות הבעיות המשפטיות.
- פרטיות… מי שמע על זה בכלל? ככל שיותר אנשים משלימים עם שיתוף הנתונים שלהם ברשתות חברתיות, כך קל יותר לאפליקציה לאתר מידע – לטוב ולרע.
בינינו, לא הייתם רוצים שמישהו יידע איפה אתם גרים רק בגלל שפרסמתם סלפי בים, נכון?
הרגע הזה שהאפליקציה גילתה לי מי השכן המוזר שלי – סיפור אמיתי!
חייבים לשתף אתכם במקרה שקרה לאחד החברים שלי: הוא גר בדירה חדשה בתל אביב, והשכן שמולו נראה קצת… איך נגיד את זה? חשוד ואולי קצת מוזר. החבר שלי, נועז ואמיץ (טוב, בעיקר סקרן חסר סבלנות), צילם אותו בהסתרה והעלה לאפליקציה. התוצאה? הוא גילה שמדובר בעובד בכיר בגוגל שעשה אקזיט ומבלה את זמנו הפנוי ב… אימון יוגה לפודלים. מפחיד? אולי. מצחיק בטירוף? לגמרי!
האם זה אומר שהפרטיות שלנו נגמרה סופית?
ובכן, התשובה היא כנראה: כן ולא. הטכנולוגיה אמנם יוצרת בעיות חדשות של פגיעה בפרטיות, אבל בדיוק כמו כל חידוש טכנולוגי, השימוש הוא בסופו של דבר בידיים שלנו. השאלה האמיתית היא – האם אנחנו מספיק אחראים להתמודד עם הכוח הזה?
3 דרכים שבהן האפליקציה יכולה להיות ממש יעילה (או לפחות משעשעת במיוחד)
- "ראיתי את הקראש שלי באוטובוס!": יכולים להיפרד לשלום מלילות ארוכים של חיפוש בפייסבוק ואינסטגרם – קליק אחד ויש לכם את השם לפרופיל המושלם (רק אל תהיו קריפים מדי, בבקשה).
- "אני מכיר אותך מאיפשהו?": סוף סוף תוכלו לומר בביטחון, "כן, הכרנו לפני 5 שנים בכנס הטכנולוגיה באילת, אתה עדיין עובד בחברת הסייבר?" ותהיו כוכבי הערב… או סתם ממש מפחידים.
- "מי באמת אמר 'שלום' ברחוב?": טובה במיוחד לאנשים עם זיכרון רע לפרצופים. פשוט חמושו אותה בתמונת פרצוף והאפליקציה תעשה בשבילכם את העבודה המלוכלכת.
5 שאלות שאנשים תמיד שואלים לגבי זיהוי פנים (והנה התשובות שבאמת רציתם לדעת)
- היא באמת מדויקת? לא תמיד, במיוחד אם התמונה מטושטשת או מצולמת בזוויות מוזרות, אבל ברוב המקרים היא מדויקת להפתיע.
- זה עולה כסף? חלק כן, חלק לא. תלוי בכמה מידע תרצו לקבל וכמה רחוק האפליקציה מוכנה ללכת.
- אפשר למחוק את עצמי מהמאגר? חלק מהאפליקציות מאפשרות למחוק את הנתונים שלכם, אבל לרוב זה די מורכב.
- ומה עם האקרים? כמו כל טכנולוגיה, קיים סיכון שהמערכת תיפרץ, ולכן חשוב לבדוק היטב באיזו אפליקציה משתמשים וכמה בטוחה היא.
- האם המידע הזה זמין לכולם? אם התמונה נמצאת ברשתות החברתיות שלכם והגדרתם אותה ציבורית – אז כן. הפכו אותה לפרטית אם אתם רוצים לצמצם סיכונים.
מתי הטכנולוגיה הזו תעבור את הגבול?
בואו נהיה כנים לרגע: זו לא שאלה של אם הטכנולוגיה תעבור את הגבול, אלא של מתי וכיצד. כרגע האפליקציות האלה נמצאות עדיין בתחום האפור מבחינת החוק והמוסר – אבל תחשבו קדימה: מה יקרה כשהטלפון החכם יזהה אוטומטית כל אדם ברחוב וינסה למכור לנו דברים בהתאם להעדפות שלו? מפחיד? מסקרן? מרגש? אתם מחליטים.
אז מה למדנו? (או לפחות נזכור עד מחר בבוקר)
בשורה התחתונה, אפליקציית זיהוי אנשים לפי תמונה היא כמו סכין שף יפנית: אפשר להכין איתה סושי מופלא או לקטוע איתה אצבע. הכול תלוי במי שמשתמש בה. הטכנולוגיה הזו בהחלט פותחת עולם שלם של הזדמנויות והפתעות משעשעות – וגם לא מעט סימני שאלה מטרידים. אז לפני שאתם פותחים מחדש את האינסטגרם שלכם, אולי שווה לחשוב שנייה איך אתם משאירים את הפרופיל שלכם, ואם יהיה לכם קצת פחות זמן פנוי לחפש את אותו בחור מהמסעדה, אולי תגלו שהעולם דווקא יותר מעניין… או לפחות רגוע יותר.