אז… להשקיע בקריפטו או להשקיע בפיצה? מה באמת משתלם יותר?
בואו נודה באמת – אם היינו חוזרים ל-2010 ומישהו היה מציע לכם להחליף 10,000 ביטקוין תמורת שתי פיצות, הייתם צוחקים. אלא שכולנו זוכרים איך בדיוק העסקה הזו קרתה, והבחור ההוא מצטער עד היום. אבל בואו נדבר רגע ברצינות (יחסית, אל תדאגו): האם באמת כדאי לכם היום לזרוק כסף על מטבעות קריפטו או שעדיף להזמין כבר את הפיצה עם התוספות המוגזמות? אז שבו לכם בנוח, קחו משקה קר מהספה, ובואו לנבור יחד בעולם הקריפטו מנקודת מבט קצת אחרת.
3 סיבות למה קריפטו מושך אותנו בכוח של מגנט (ולמה אולי עדיף להיזהר)?
1. "בוא'נה, כולם נהיים מיליארדרים חוץ ממני?"
אם נהיה כנים, חלק מהקסם של הקריפטו הוא הפחד הזה לפספס את ההזדמנות (כן, לזה קוראים FOMO). אנחנו רואים סיפורים באינסטגרם של בחור שהשקיע 500 דולר ב-Doge ועכשיו גר באחוזה על הירח. אנחנו מיד מרגישים חגיגה של קנאה ושואלים את עצמינו – למה לא אני? אבל תזכרו שתמיד יהיה מישהו באינטרנט שיספר שהרוויח מיליונים, וכנראה שיש גם 10,000 סיפורים עצובים על בזבוז חסכונות שנתקעו להם בארנק דיגיטלי אבוד אי שם באינטרנט. ולכן, לא כל פיצה היא הצלחה – לפעמים היא סתם נשרפת בתנור של הרשת.
2. "רגע, אז ביטקוין זה לא מטבע של נרקומנים באינטרנט?"
לפני עשור ביטקוין נתפס בעיקר כאמצעי לא הכי לגיטימי לקנות כל מיני דברים לא חשובים ולא חוקיים. היום, ביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטליים כבר נכנסו למיינסטרים, לסופרבול ולפרסומות המעוצבות עם הכוכבים הגדולים. השינוי הזה מפתה לא מעט אנשים לחשוב שאם אלון מאסק נכנס בפול גז, אז הגיע הזמן שגם אנחנו נתעורר. אבל רגע, האם העובדה שעל משהו מדברים כולם אומרת בהכרח שהוא השקעה חכמה? להזכירכם, בשנות ה-90 גם כולם דיברו על הטמגוצ'י וזה לא ממש נגמר בחיים טובים. תנו לזה לשקוע היטב לפני שאתם מוכרים את הבית תמורת אתריום.
3. "מה הסיפור עם שיטקוינס, טוויטים של מאסק וממים של גורילות?"
משהו שחובה להבין בקריפטו: ההיגיון הוא לא תמיד אורח הכבוד. לפעמים יש לנו מטבעות (סליחה, "קופים אדירים") שמישהו החליט שהם שווים מיליונים, ולפעמים אלון מאסק מצייץ "Doge" ונוצר גל של עשירים חדשים. כזה עולם מצחיק – אבל רגע, באמת הייתם רוצים שההשקעה שלכם תהיה תלויה במצב הרוח של אלון מאסק עם הקפה של הבוקר? תחשבו על זה לפני השקעה: היום מאסק מוציא ציוץ חיובי, מחר הוא מתעצבן על משהו ופתאום כל המשקיעים רצים בפאניקה לחפש מוצא חירום.
5 דברים שאתם צריכים לשאול את עצמכם לפני שמתקרבים לקריפטו עם המטאטא של השכן
- כמה כסף באמת אפשר להרשות לעצמי להפסיד ועדיין להירדם בלילה בלי לבכות?
- האם אני מוכן להתרוצץ ברכבת הרים הרגשית המטורפת הזאת?
- האם יש לי מושג בסיסי בטכנולוגיה ובאבטחה דיגיטלית או שאני עדיין מתקשה לזכור סיסמא אחת נכונה לג'ימייל?
- האם אני מוכן או מסוגל להשקיע את הזמן הנדרש למחקר איכותי על מטבעות שונים?
- וכמובן השאלה החשובה ביותר: האם אני פשוט משועמם, או שבאמת מאמין ברעיון שמאחורי המטבע?
"אבל דוד שלי חיים בטוויטר אמר שקריפטו זה העתיד!" – שאלות ותשובות קשוחות במיוחד (אבל מועילות!)
- שאלה: האם הקריפטו באמת צפוי להיות המטבע של העתיד או שכולם סתם נסחפים כי זה מגניב?
תשובה: אולי זה העתיד, אולי לא – אבל העובדה שאנחנו עדיין מדברים בדולרים ושקלים בשוק היא רמז קטן שהעתיד עדיין לא פה. - שאלה: מה הופך מטבע אחד לטוב יותר מאחרים?
תשובה: בעיקר הטכנולוגיה, רמת האימוץ והקהילה שמאחוריו. וכמובן, חתולים וכלבים מצוירים טובים בהרבה מכל אנימציה אחרת! - שאלה: אפשר בכלל לאבטח את ההשקעה שלי בקריפטו ב-100%?
תשובה: האמת הפשוטה והקשה – לא. נקודה. תמיד יש סיכון. - שאלה: מה לגבי רגולציה? האם זה יכול להרוס את הערך של המטבעות?
תשובה: בהחלט יכול. רגולטורים נכנסו למשחק חזק, וזה עלול לפגוע בערך בטווח הקצר. - שאלה: אז… כמה כדאי לשים בקריפטו?
תשובה: בדיוק את הסכום שאתם מוכנים לראות נמס מהר יותר מאייס אמריקנו ביום חם בתל אביב.
השורה התחתונה – פיצה או ביטקוין?
אם חיפשתם פה איזו תשובה מוחלטת, אני מצטער לאכזב אתכם, אבל כנראה שלא קיימת אחת כזו. השקעה בקריפטו היא הזדמנות מטורפת, בהחלט – אבל כזו שמגיעה עם סיכון משמעותי. אם יש לכם לב חזק והרבה פופקורן בבית, יכול להיות שזה המסע שתרצו לצאת אליו. אבל אם אתם רוצים לישון בלי דאגות, ייתכן שעדיף להזמין פיצה בטעמים משוגעים ולהשאיר את ההרפתקאות הדיגיטליות להרפתקנים אחרים.
ותזכרו – בשלב מסוים, גם הפיצה ההיא מלפני 10 שנים הייתה בסך הכול פיצה טעימה במיוחד.