האם ילד בן 9 יכול לשבת מקדימה? כל האמת שאתם חייבים לשמוע (ואף פעם לא שאלתם)
כולנו היינו שם – יוצאים לנסיעה משפחתית ופתאום הילד בן ה-9 (נניח שקוראים לו ליאור) מחליט שנמאס לו "להיות ילד", והוא מתעקש לשבת ליד הנהג. "הכיסא הקדמי הוא לגדולים," פוסק נהג הרכב (שהוא כנראה לכם עצמכם) בקול דרמטי וגאה, אבל אז אתם עוצרים ושואלים את עצמכם: רגע, למה אני אומר את זה בעצם? האם זה באמת נכון? מי באמת קובע את הגבול הדמיוני המסתורי הזה – והאם ילד בן 9 יכול בכל זאת להיות פרטנר שלכם לניהול הפלייליסט והחלפות תחנות הרדיו בזמן הפקקים באיילון?
הקרב על הכיסא הקדמי: החוק, הלוגיקה ואיזו סבתא פולנייה אחת
רגע, יש בכלל חוק שעוסק בזה?
ובכן, ידידיי הציניקנים, האמת שמשרד התחבורה בישראל דווקא כן הגדיר כללי משחק מדויקים. באופן רשמי – ילד שטרם מלאו לו 10 שנים כלל לא אמור לשבת במושב הקדמי. אבל כמו שאמרה לי פעם סבתא פולנייה חכמה במיוחד: "החוקים קיימים כדי לשבור אותם (ואז להרגיש אשמה לנצח נצחים)."
למה דווקא גיל 10? מה רע ב-9 או ב-8 וחצי עם אישור הורים ושני עדים שעברו בר מצווה?
זו שאלה מצוינת וחכמה (אילו הייתם שואלים בזמן השיעור בבית הספר, הייתם מקבלים מדבקה). הטיעון המרכזי הוא בטיחותי – כריות האוויר, שנוצרו במקור להציל חיים, יכולות לגרום נזק קשה יותר כשמדובר בילדים צעירים שעדיין מתפתחים וקומתם נמוכה. זאת אומרת, אותן כריות אוויר שאתם כל כך אוהבים להתפאר בהן עשויות לאהוב הרבה פחות ילד בגובה מטר וקצת שממלא בימים אלו את השתתפותו ב"הישרדות ילדים: הגן מול בית הספר".
חושבים שהילד שלכם בוגר במיוחד? הנה 4 נקודות לבדוק לפני שאתם נותנים לו לשבת מקדימה:
- גיל ומשקל: מעל גיל 10 ומינימום 1.45 מטר גובה מומלץ בהחלט.
- אופי ואישיות: האם הילד שלכם מסוגל לשבת בשקט ולא ללחוץ על כל כפתור שהוא רואה כאילו מדובר בחדר בריחה?
- הדרכה והסבר: האם הסברתם לילד כמה חשוב לשבת בצורה נכונה ולחגור חגורת בטיחות כמו שצריך?
- קצב ההתפתחות: כל ילד והנפש (והגוף) האינדיבידואליים שלו, זכרו זאת לפני שמחליטים.
רגע של היגיון נדיר – מבחן הכריך בדרך למושב הקדמי
ואם כל זה לא מספיק משכנע, יש עוד שיטה ידועה לבחינה: מבחן הכריך. כיצד זה עובד? פשוט דמיינו שאתם נותנים לילד להכין כריך לבד במטבח, ולצאת משם בלי שהבית יהיה מוצף חמאה ושאריות גבינה. הצליח? ברכותיי, כנראה שמדובר בילד מסודר ואחראי מספיק לנסיעה בכסא הקדמי. אם לא, אולי כדאי להעביר עוד כמה חודשים לפני שתחליטו להפוך נהג-המשנה הקבוע שלכם.
5 שאלות (שלא שאלתם אבל רציתם) ותשובות (לא משעממות!)
- למה בכלל ילדים רוצים לשבת מקדימה?
לראות טוב יותר, להרגיש חשובים, או סתם להראות לאחים הקטנים מי הבוס. תבחרו לבד את הסיבה! - האם החוק בישראל שונה משאר העולם?
לא בהכרח, אבל במדינות מסוימות אכן ישנם כללים אחרים, גילאים שונים והמלצות שונות לגמרי. - ואם הילד שלי כבר גבוה ובעל קול בס מיוחד, אבל רק בן 8? זה בסדר?
ובכן, לפי החוק כנראה שלא, אבל תנחומיי והצלחתי בקול "הבס" שלו בינתיים. - מה העונש הצפוי להורים שעוברים על החוק?
קנס, וגם מבטי האשמה קיצוניים במיוחד מההורים האחרים שממש במקרה עברו ליד הרכב שלכם. - מתי הומצאה חגורת הבטיחות, ומי חשב שזו המצאה טובה?
בשנות החמישים והשישים, עם ההבנה שלא רק פעלולנים מהסרטים זקוקים להגנה. אבל זו כבר שיחה לכתבה אחרת לגמרי.
ואם כבר קדמת הרכב – האם אי פעם ראיתם ילד בן 9 שנוהג?
כנראה שלא (לפחות לא באופן חוקי), ובכל זאת תתפלאו כמה הורים מאפשרים לילדים קטנים "לנסות לסובב את ההגה" כשהרכב חונה. הזכירו לעצמכם בסוף היום: הרכב הוא לא צעצוע, וכמו שאתם נמנעים מלשלוח ילד בן 9 לקניות של בירה בסופר – מכונית היא בהחלט לא הדבר הבא ברשימת "מוצרים חשובים שילד צריך לדעת לתפעל לפני גיל עשר".
שורה תחתונה – אז מה עושים עכשיו עם הילד?
אם קראתם עד לכאן, כנראה הילד שלכם כבר הספיק להזכיר לכם שהוא "מספיק גדול וכולם יושבים מקדימה". לפני שאתם נכנעים, זכרו את החשוב ביותר – ניסיון החיים שלכם כנהגים משפיע על ההחלטה הזו יותר מכל חוק כתוב ומפורש. ההמלצה הרשמית ברורה: עדיף שימתין שנה-שנתיים נוספות. בינתיים נסו להכין אותו למשימה המורכבת בלשבת לידכם תוך כדי שהוא סובל את השירים המביכים שאתם שרים. תתפלאו כמה שנה נוספת תוכל לעזור.
ובנוסף לכל, תמיד יהיו לכם הטיעונים הכי כבדים מכולם – "כי אמרתי", "כי אני אבא שלך", ו"כי אמא מחליטה". בסוף היום, אחרי הכול, זה הטיעון שהילדים באמת מקשיבים לו.