למה השליח שלך מאחר תמיד ב-5 דקות והאם אפשר לקבל על זה פיצוי?
מכירים את הרגע הזה כשאתם רעבים בטירוף וממתינים למשלוח, ובכל פעם שאתם פותחים את האפליקציה לראות איפה השליח, הוא פשוט קפא על המפה כאילו נתקע באיזה משימה סודית? ובסוף, כשהוא סוף סוף מגיע, הוא פולט בחיוך המפורסם שלו: "סליחה, היו מלא פקקים". וואלה, פקקים? בתל אביב? לא סיפרת לי משהו חדש.
אם חשבתם פעם (או אפילו כל פעם) – מה קורה פה בעצם? ואיך זה יכול להיות ששליחים מאחרים בעקביות, כמעט כאילו נקבע חוק אוניברסלי שסנדוויץ' לעולם לא יגיע בזמן? אז דעו לכם – אתם לא לבד.
חוק איחור שליחים: מיתוס או באמת יש אמת מאחורי 5 הדקות האלה?
כן, כן, לא מדובר באגדה עירונית או בקונספירציה גלובלית של משלוחי פיצה. למעשה מדובר בתופעה מוכרת, שכבר זכתה בערך לא רשמי משלה – קוראים לזה "חוק איחור שליחים". לפי החוק הלא רשמי הזה, כל שליח באשר הוא, יגיע תמיד באיחור של בין 5 ל-15 דקות מהזמן המובטח. כמו חוק מרפי של האוכל המוזמן, אפשר לומר.
אבל רגע… למה בעצם זה קורה?
- "אפקט הזמן הגמיש": רוב אפליקציות משלוחי האוכל נותנות הערכות בלבד. כשהן רושמות "35 דקות" למעשה מדובר בניחוש מתוחכם המבוסס על תנועה, שליחים זמינים וזמני הכנת המנה במסעדה—וזה כמובן רחוק מאוד ממדע מדויק.
- הגורם האנושי: מדובר בבני אדם. קחו בחשבון שליח שמוצא עצמו עומד בתור מפוצץ במסעדה, או חלילה – שליח שההזמנה שלכם הפכה אותו למטפס אולימפי במדרגות של הקומה הרביעית. כן, המעלית תמיד תהיה מקולקלת כשתזמינו המבורגר כפול עם צ'יפס.
- תנועתיות ודינמיות: הערצתנו הטכנולוגית לצד – אנחנו עדיין לא באמת יודעים לנבא פקקים פתאומיים, תאונות או אפילו גשם פתאומי באמצע אוגוסט. (כן, קרה לכם, אל תשחקו אותה מופתעים.)
האם מגיע לך פיצוי כשמשהו משתבש?
אז פה העניינים מתחילים להיות מעניינים. התקנות במדינת ישראל בכלל מגדירות שכאשר עסק מבטיח זמן אספקה מסוים ולא עומד בו באופן ניכר, יש לצרכן זכות לפיצוי. אבל כמו שאתם בטח יודעים, לעיתים קרובות רוב השליחים והמסעדות לא בדיוק מחלקים שוברי מתנה מרצונם החופשי, והאפליקציות מסתתרות מאחורי אותיות קטנות כל כך שלא תמצאו אותן אפילו עם זכוכית מגדלת.
5 שאלות שאתם ממש רוצים לשאול על איחורים (עם תשובות מצחיקות למדי):
- שאלה: למה השליח שלי תמיד מתקשה למצוא את הבית?
תשובה: כי סימנת כסימן זיהוי עץ בינוני שאי אפשר לראות בחושך, במקום פשוט לכתוב את שם המשפחה שלך על הדלת. - שאלה: האם לשלם טיפ לשליח שאיחר?
תשובה: טיפ הוא לא חובה, אבל תחשבו על האנרגיה שהושקעה בטיפוס לקומה שלישית. בכל אופן, אם השליח הגיע עם המבורגר קר – אולי תחשבו פעמיים. - שאלה: למה הם תמיד מאשימים את הפקקים?
תשובה: כי עדיין לא נמצא תירוץ טוב יותר שכולם מכירים ואי אפשר להתווכח איתו. - שאלה: האם יש דרך להערים על "חוק איחור השליחים"?
תשובה: לא. רוצים עצה פרקטית יותר? הזמינו אוכל לעשר דקות לפני שאתם מרגישים רעבים. או שתעברו לגור מעל הפיצריה. - שאלה: חברות המשלוחים באמת מפצות על איחורים משמעותיים?
תשובה: בדרך כלל כן, אבל רק אחרי שתגידו יפה את המילים "אני מאוד מאוכזב".
אז מה המשלוח הבא שלכם? (אל תשכחו לדווח כמה איחר)
בתכל'ס, איחורים הם חלק מהחיים שלנו. נכון, היינו מעדיפים לקבל את האוכל שלנו בזמן, אבל תודו שזה קצת משעשע להסתכל על הערכת זמן ולהיאנח:"וואלה, הם אף פעם לא עומדים בזה". בסופו של דבר, מנת האוכל הזו שמגיעה לדלת הבית, גם כשהיא קצת מתעכבת בדרך, מזכירה לנו שעולם הטכנולוגיה והאפליקציות, עם כל החוכמה שלו – עדיין תלוי בבן אדם שיושב על אופניים חשמליים מתחת לבית שלכם, מנסה לפענח איפה לעזאזל הכניסה לבניין.
אז בפעם הבאה שאתם רוטנים על 5 דקות איחור, תיזכרו: השליח שלכם הוא גיבור היום, שנלחם בגשם, ברוח, במעליות המקולקלות, ולפעמים אפילו בחתול הרחוב שעומד בדרכו אליכם. והאיחור? הוא רק חלק קטן (ומשעשע) במסע המופלא של משלוחי האוכל.
ואם בכל זאת האיחור היה מוגזם והאוכל קר – חברים, הגיע הזמן להפעיל את קסם ה"אני מאוד מאוכזב". תאמינו לנו, הפיצוי בדרך לרוב מהיר הרבה יותר מהשליח הבא שלכם.