אז החלטת להבריז לרובוטים: מה באמת קורה כשהטכנולוגיה מבטלת עבודות שירות?
תחשבו שנייה איך מרגיש אדם שבית המשפט גזר עליו עבודות שירות. בטלוויזיה זה נראה מזה פשוט: מגיעים בבוקר, עובדים כמה שעות, חוזרים הביתה. אפילו דוד שלכם סיפר שהוא נהנה לתקן ספסלים בעירייה. אבל קבלו טוויסט מטורף: מה אם פתאום יבוא רובוט ויגיד לכם – "תודה, נשמה, אבל אנחנו כבר מסתדרים בלי העזרה שלך"? נשמע כמו בדיחה גרועה בסיטקום? ובכן, הגיע הזמן לעשות קצת סדר, כי העתיד הזה קרוב יותר משחשבתם.
איך הגענו לעולם בו אפילו "עבריינים חמודים" כבר לא נחוצים?
מאז ומתמיד, העברת מסר בסגנון של "טעית, עכשיו תביא תועלת לחברה" היה עניין די פשוט. פישלת? לא נורא, אנחנו נחמדים, תגיע לנקות קצת כבישים או לסדר מדפים בספרייה, תהיה בחור נחמד ותלך הביתה מוקדם. אבל כמעט לא שמנו לב שברקע צמחה מהפיכה שקטה, טכנולוגית להפליא, שמייתרת במהירות את כל העבודות שפעם "שמרנו" לאלו שקצת איבדו את הדרך.
3 סיבות למה הטכנולוגיה הורסת לנו את העונשים המגניבים:
- רובוטים עושים את זה טוב יותר: רובוט לא מתלונן, לא מבקש הפסקת קפה, וגם לא בורח אחרי יומיים כשהוא "משתעמם מדיי". וחוץ מזה, הרובוט לא שואל שאלות מוזרות כמו "מישהו יודע איפה השירותים?" או "אפשר לצאת להפסקת צהריים?".
- חיסכון תקציבי: עיריות וגופים ציבוריים התחילו להבין את הפוטנציאל. השקעה ראשונית במערכת אוטומטית חוסכת זמן, כסף ובעיקר כאבי ראש. זה לא שפחות אכפת להם, פשוט הרבה יותר כיף להם כשאין מישהו אנושי שצריך להשגיח עליו.
- טכנולוגיה עושה את העבודה בלי סלפי באינסטוש: ראיתם פעם רובוט לוקח סלפי באמצע משמרת ומעלה לאינסטגרם? לא חשבתי כך. נקודה לטובת הרובוט.
מה יעשו האנשים הטובים שמגיעים בטעות לעבודות שירות, אם לא יישאר להם כלום לעשות?
דמיינו את אמיר, הבחור שרק רצה להביע מחאה קטנה בפיסול על קיר של בניין ממשלתי בשעה מאוחרת, ונתפס. במקום לשבת בדיכאון בבית, הוא מגלה שאין יותר עבודות לציבור. רובוט בשם "שמעון 2.0" ממלא לו את המשבצת. אז מה נשאר לאמיר? משחקי וידיאו? תנועה חברתית באינסטגרם נגד רובוטים? כל אלו הן אפשרויות לגמרי סבירות, במיוחד השנייה.
למעשה, כבר היום יש ניסיון כללי לפתח מודלים טכנולוגיים מיוחדים שמציעים חלופות חכמות יותר לעבודות שירות. הנה כמה רעיונות מופרעים שכבר מסתובבים חופשי (ובין השורות – שימו לב לא לגלות אותם לשופט, שיהיה לכולנו משהו להתבדח עליו):
5 רעיונות טכנולוגיים מגניבים ומוזרים להחלפת עבודות השירות:
- אפליקציית תרומת אנרגיה: תארו לכם מתנדבים שצריכים לרכוב על אופניים חשמליים ולייצר אנרגיה ירוקה במשך חודשיים – נשמע קשה? נשמע מדליק לגמרי!
- צ'טבוט שמלמד סובלנות וכבוד: יש מצב שזה נשמע פחות כיף, אבל תאמינו או לא – כבר עובדים על זה בעולם.
- משחק וידאו חברתי לחינוך למניעת אלימות: דמיינו GTA, אבל במקום לגנוב מכוניות אתה עוצר אנשים ועוזר להם לפתור קונפליקטים. מי אמר חינוך ומגניבות לא הולכים ביחד?
- תוכנת VR המדמה חוויות חיוביות של תרומה לקהילה: לבישת משקפי מציאות מדומה שבהן אתה כביכול שותף לנטיעת עצים או לחילוץ גורי חתולים. כן, טכנולוגיה אמפתית זה הכי 2024.
- משלוחי רחפנים לעזרה לקשישים: שלחתם את הבן אדם עם רחפן להעביר אוכל לקשיש? גם מגניב, גם מועיל, גם מלמד נתינה אמיתית. מינוס הפקקים בדרך.
שאלות שאתם בטח תוהים עליהן (כי אתם סקרנים מדי):
האם רובוט יכול לחטוף עבודות שירות בעצמו?
כרגע לא, אבל זה יהיה טוויסט די מגניב.
מה הסיכוי שיום אחד כולנו נמצא את עצמנו עובדים שירות בשביל רובוטים?
קחו מספר, כולנו בדרך לשם. תנו עוד כמה שנים.
אני באמת חייב לדאוג לזה?
ובכן לא, אלא אם כן קוראים לך אמיר והציירת גרפיטי באמצע הלילה בשבוע האחרון.
הבשורות הטובות: הטכנולוגיה לא באמת רוצה לפגוע בנו (רק לקחת לנו כמה ג'ובים)
לסיכום, העולם שלנו משתנה במהירות, בין אם אנחנו מוכנים או לא. כשאפילו עבודות השירות כבר לא בטוחות מפני הטכנולוגיה, כנראה שהגיע הזמן לחשוב קצת מחוץ לקופסה. אז מה עושים? אולי נלמד מחדש איך לתקשר כבני אדם. אולי נחזור להמציא סוגי עונשים חדשים שיהפכו אותנו לאנשים קצת יותר טובים, קצת פחות קמצנים בחיוכים וקצת פחות לחוצים בעולם דיגיטלי. ואולי – רק אולי – נגלה שרובוטים עלולים להיות קצת יותר נחמדים ושימושיים משחשבנו. או שלא. מה שבטוח – עולם חדש ומצחיק לפנינו, וכדאי שנתכונן אליו בחיוך. או בשנייים – אחד אמיתי ואחד רובוטי.