האם כדאי לשים ביצים בסל של הממשלה? 4 דברים שאתם חייבים לדעת על אג"ח ממשלתי
אם התעוררתם הבוקר עם מחשבות כמו "וואלה, אולי הגיע הזמן שאשקיע במקום בטוח", כנראה שכבר התבגרתם, או שפשוט נמאס לכם מפוזיציה יומית רועדת בביטקוין. מה עושים? אחד הטרנדים האהובים (והקצת משעממים, מודה) בקרב משקיעים הוא האג"ח הממשלתי, אותו מכשיר שכמעט והפך לפינוקיו של עולם הפיננסים – מבטיח יציבות אבל בחייאת, באמת אפשר לסמוך על משהו עם השם הרשמי "אגרת חוב ממשלתית"? שנייה לפני שאתם פותחים את הארנק, בואו נבין ביחד (בצורה קצת פחות משעממת) מה זה לעזאזל והאם בכלל שווה להשאיר אצלם את הכסף.
1. אז איך בדיוק הממשלה מתכננת להחזיר את הכסף שלי? 😱
גע, רגע, אל תיבהלו. ממשלות בעולם, כולל שלנו – כן, כן, גם המדינה המופלאה שנקראת ישראל – לפעמים צריכות כסף, והרבה. הן זקוקות למימון מלחמות, כבישים, בתי ספר או כדי להחזיר הלוואות אחרות (כן, מוזר קצת לקחת הלוואה כדי להחזיר הלוואה אחרת, אבל מי אנחנו שנשפוט?). הממשלה פונה אל הציבור עם הבטחה די פשוטה: "תנו לנו כסף היום, ונחזיר לכם מתישהו בעתיד עם קצת אקסטרה". אתם, המשקיעים היקרים, נותנים את הכסף ומקבלים בתמורה נייר דיגיטלי עם תשואת ריבית מובטחת. נשמע כמו עסקה לא רעה, נכון?
שאלות קצרות שאתם בטח שואלים ממש עכשיו:
- האם הממשלה באמת תחזיר לי את הכסף? – עד כה היא תמיד עשתה זאת. אבל כמו בזמן דייט ראשון, אין הבטחה של 100% שזה יימשך.
- זה מסוכן כמו מניות? – ממש לא. זה יותר כמו לנהוג ברכב עם כריות אוויר: כנראה שתהיו בסדר גם כשקורים דברים פחות נחמדים.
- אפשר להרוויח מזה הרבה? – האמת? כנראה שלא. תחשבו על זה כמו על דיאטה: תוצאות איטיות אבל יציבות.
2. אם זו מקום כל כך בטוח, למה לא כולם רצים להשקיע שם?? 💸🤔
או, זאת בדיוק הנקודה. קל לדבר על ביטחון ויציבות, אבל אל תצפו להתעשר במהירות מאגרת חוב של בית ראש הממשלה. ממשלות משלמות ריבית יחסית נמוכה, ולפעמים אפילו זניחה. עד כדי כך, שכאשר אתם רואים מודעת פרסום עם "תשואה שנתית מובטחת של 0.5%" בא לכם לארגן הלוואה הפוכה למשרד האוצר מרוב רחמים.
מתי זה כן משתלם?
- כשאתם צריכים לשמור כסף בצד לטווח קצר יחסית.
- כאשר שוק ההון מבוהל יותר מחתול ביום העצמאות.
- כאשר אתם אנשים שבאמת, באמת שונאים סיכון.
3. רגע, איך האינפלציה קשורה לכל הסיפור הזה? 🤯
כמו קפה בוקר ופקקי תנועה, כך גם אינפלציה ואג"ח ממשלתי הולכים ביחד. האינפלציה היא היצור המרגיז שמכרסם לכם את ערך הכסף מתחת לאף, אפילו בלי שתשימו לב. אם קניתם אגרות חוב שמציעות ריבית נמוכה מדי ואינפלציה גואה, אתם בעצם מפסידים כסף. קצת אירוני, לא?
אז מה עושים בנוגע לאינפלציה?
- אג"ח צמוד מדד – כמו מגן שמש בקיץ לוהט, האג"ח הזה שומר שהכסף שלכם לא "יישרף" לגמרי באינפלציה.
- אג"ח בריבית משתנה – כאן הריבית מתעדכנת כל הזמן ואתם על הגל, פחות או יותר.
4. האם יש סיכוי להרוויח בגדול מאג"ח ממשלתי? 🤩🏆 (רמז: לא ממש)
בואו נשים את הקלפים על השולחן – אם אתם מחפשים התרגשות פיננסית או רווחים מטורפים, האג"ח הממשלתי כנראה לא יביא אתכם להגשמת החלום של "טסלה בכל חנייה". אבל אם אתם מחפשים שקט נפשי, ויכולת לישון טוב בלילה בלי להתעורר בזיעה קרה ולבדוק את המניה ההיא של קזינו במקאו, אז אתם בעמדה הנכונה.
כמה סיבות למה בכל זאת שווה לקנות:
- היציבות – אין כמו שנ"צ מפנק בלי פחד שתתעוררו עניים.
- גיוון תיק ההשקעות – כמו סלט טוב, תמיד כדאי לשלב בין כמה מכשירים פיננסיים.
- נוחות – קל ופשוט לקנות ולמכור, בלי דרמות מיותרות.
רגע לפני שאתם רצים לבנק – שווה או לא?
השורה התחתונה היא: הכל עניין של אופי, ציפיות וצרכים. אם אתם חפצים למצוא ריגושים וסיכון כמו משחק פוקר בשישי בערב – אג"ח ממשלתי כנראה יגרום לכם לפיהוק יותר ארוך מהישיבה השנתית שלכם בעבודה. מצד שני, אם המטרה שלכם היא לישון רגוע, להגן על הכסף ולבנות בסיס יציב – הממשלה תשמח מאד שתשימו את הכסף בארנק המאוד גדול שלה. רק אל תצפו להתעשר מזה.
בסופו של יום, אג"ח ממשלתי זה כמו לצפות בסרט רומנטי שכבר ראיתם 5 פעמים: אתם יודעים איך הוא ייגמר, זה רגוע, נחמד, וכמעט תמיד משאיר אתכם מרוצים – אבל אין פה דרמת עתק או טוויסטים מפתיעים בסוף. והיי, לפעמים זו בדיוק ההשקעה שאתם צריכים.