אלג'זירה בישראל: חופש ביטוי או סוס טרויאני עם מצלמה?
מכירים את הרגע הזה כשאתם מזפזפים בטלוויזיה ולפתע נתקלתם בלוגו של אלג'זירה, ושואלים את עצמכם: "מה הם עדיין עושים פה? איך זה הגיוני שהם בכלל משדרים מישראל?" טוב, אתם ממש לא היחידים. רשת הטלוויזיה הזו הצליחה לעורר בישראל יותר סקרנות, מחלוקת ומריבות משפחתיות בסלון אפילו מהאח הגדול ומהישרדות ביחד. אז בואו נדבר רגע באופן הכי פתוח, מצחיק ונוקב: האם צריך בכלל לתת לאלג'זירה הנחה על ארנונה והתראות צבע אדום באפליקציה, או שהגיע הזמן לשלוח אותם לארוז את הפיתות ולא פשוט לחסום אותם בטלוויזיה?
4 סיבות בעד שאלג'זירה תשדר מישראל (ספוילר: יש גם סיבות טובות)
1. אנחנו בדמוקרטיה, לא בצפון קוריאה – לא ככה?
בואו נודה באמת, מדינה דמוקרטית שלא יודעת להתמודד עם ביקורת, בעייתית הרבה יותר מערוץ חדשות פרובוקטיבי שמצלם שוטים מנומנמים מיט"גי וממאה שערים. כן, אלג'זירה יכולה לעצבן, היא לעיתים גם מוטה בצורה מעצבנת, אבל מה לעשות – חופש הביטוי לא אומר "חופש לביטוי קל ונוח לבליעה בלבד".
2. לאגו הישראלי לא יזיק מדי פעם קצת מאבק תקשורתי
הישראלי הממוצע אוהב לזפזפ בין ערוצים ולצעוק על הטלוויזיה. כולנו עושים את זה, תודו. אבל מגיע לנו לעיתים גם ערוץ שיאתגר אותנו עם זווית ראייה שונה, גם אם היא לא נכונה לדעתנו. הרי בלי יריב ושערורייה תקשורתית עסיסית, מה היינו עושים חוץ מלחפש חניה בתל אביב ולהתלונן על מחירי הקפה?
3. ערוץ בינלאומי מתחת לאף – והזדמנות להראות לעולם כמה אנחנו יפים וחכמים
כן, זו אולי לא CNN או BBC, אבל אלג'זירה מגיעה למיליוני צופים בעולם הערבי. הרי אם תחשבו על זה רגע, יש כאן הזדמנות חשובה להראות את הצדדים החיוביים שלנו, אלו שלא תמיד מגיעים לכל מסך בערבית. להזכיר לכם שהערוץ הפך למקור ידע ראשון במעלה בעולם הערבי לגבי ישראל? אולי הגיע הזמן שנפסיק להילחם בהם ביורוקרטית ונתחיל פשוט לעבוד איתם נכון.
4. עדיף ערוץ חדשות מעצבן שמדברים עליו מאחורי הגב מאשר ערוץ חדשות שנאלץ לראות בחו"ל
נכון, אלג'זירה רחוקה מלהיות הערוץ החביב בישראל, אבל לפחות כשמדווחים מפה, אפשר לדרוש תיקונים, לבוא בטענות ולקבל תגובות. אם סוגרים את הבסטה, הערוץ פשוט ילך למקום אחר, ואז אף אחד כבר לא ישאל אותנו מה אנחנו חושבים. רוצים לתת לזה לקרות?
3 סיבות חדות כמו פלפל חריף נגד פעילות אלג'זירה בישראל
1. היי, יש מצב שהם לפעמים קצת מגזימים?
אל תתממו – אלג'זירה היא ממש לא עיתון בית ספר תמים. יש טעם בביקורת לפיה השידור שלהם לעיתים מוטה נגד ישראל ומתדלק שנאה. האם מדינה צריכה לאפשר לעצמה להכניס לביתה גוף תקשורת שמעביר לעיתים את המסר: "ישראל היא הצד המרושע בסיפור?" שאלה רצינית שמסעירה לא מעט תשומת לב.
2. האובססיה התקשורתית עם ישראל. האם זה לא קצת יותר מדי… אישי?
יש גבול דק אך ברור בין סיקור ביקורתי לבין התמקדות בלתי פוסקת ומהפנטת בישראל, כשכל מיקרופון ופלייר הופכים לטילים טלוויזיוניים בדרך ללב דעת הקהל בעולם. כשאלג'זירה מתעקשת על ישראל כל כך הרבה, אפשר לתהות אם מדובר באובססיה שמטרתה לא רק להעביר חדשות, אלא יותר מזה.
3. מה קורה כשהחופש הופך לחרב כפולה?
חופש הביטוי הוא ערך מקודש, אין ספק. אבל כשחופש הביטוי הופך לפלטפורמה העשויה לשמש להסתה, הפצת שקרים או חיזוק אלימות, פה זה מתחיל להיות בעייתי יותר. בדיוק ברגע שבו הטלוויזיה עלולה לשמש ככלי נגד הביטחון והיציבות, ייתכן וצריך להתחיל לשקול בזהירות איפה עובר הגבול.
אבל אולי, רק אולי, הוויכוח עצמו הוא העיקר?
תראו, אפשר להתווכח עד מחר על הגבולות של חופש הביטוי ועל תפקידה של אלג'זירה בישראל. אבל אולי הוויכוח הזה הוא בדיוק הדבר החשוב? הרי כשכולם מדברים ומביעים דעות – כולם חושבים קצת יותר על נושאים מורכבים באמת. אין פה פתרונות קסם (וגם לא אתם, סליחה אם ציפיתם לסוד הגדול), אבל בואו נודה באמת – אתם המשכתם לקרוא עד עכשיו. ולא רק קראתם, גם חשבתם, צחקתם ואולי אפילו התעצבנתם קצת. וזאת בדיוק הסיבה שבעולם מורכב כמו שלנו, עדיף להוריד את המפעילים המשעממים ולהתחיל לזוז בכיסא מדי פעם, לא?
כמה שאלות רגע לפני שנפרדים (כי גם ככה הגעתם עד לפה):
- האם ערוץ זר באמת משפיע כל כך על דעת הקהל שלנו?
- התשובה היא כן ולא – יש השפעה, אבל אינטליגנציה וחוש ביקורת עדיין אצלנו בבית.
- האם סגירת אלג'זירה תשנה את דעת העולם על ישראל?
- כנראה שלא, אבל אולי השיח יהיה קל יותר לשליטה (ומי מאמין בזה באמת?).
- האם אנחנו מספיק חזקים להתמודד עם ביקורת, גם מעצבנת?
- ברור שכן. בואו לא נקטין את עצמנו; הביקורת מחדדת אותנו ואת האמת שלנו.
- ומה אם באופן תיאורטי, ישראל תפתח ערוץ משלה במדינות ערב?
- תרשו לי לצחוק רגע. בואו נהיה מציאותיים – אולי בעוד כמה מאות שנים.
בשורה התחתונה, לא משנה אם אתם בעד או נגד – אם הצלחתם להגיע לפסקה הזאת, כנראה שאתם מסכימים שיש כאן נושא מעניין ומאתגר. ובמדינה קטנה אבל מורכבת כמו שלנו, שיח פתוח הוא לא רק מומלץ, הוא חיוני. ואולי זו בדיוק הסיבה שנמשיך לראות את אלג'זירה על המסך שלנו גם מחר. עכשיו, אפשר כבר לחזור לזפזפ ולבדוק מה עשו בפרק הבא של הישרדות?