איך להתמודד עם עיקול חשבון בנק על ידי העירייה

התעוררת בבוקר וגילית שהעירייה שמה יד על חשבון הבנק שלך? ברוך הבא למועדון!

יום בהיר אחד, קמת בכיף שלך, הכנת קפה, לקחת את הטלפון ופתאום הודעת סמס מוזרה מכל הזמנים: "חשבון הבנק שלך עוקל על ידי העירייה". כן, קראת נכון. לא האקרים, לא בדיחה של חברים ולא חלילה בן זוג עצבני – העירייה בכבודה ובעצמה החליטה לשים לך ברקס רציני על החיים. אבל רגע, לפני שאתה מתחיל לארוז מזוודה למקסיקו, בוא נעשה סדר בדברים ונראה מה באמת קורה כאן, והאם יש בכלל דרך טובה להתמודד. אה, וכמובן – בוא נעשה את זה בכיף.

מה זה בכלל אומר כשהעירייה מעקלת את החשבון שלך ואיך הגעת למצב הזה?

דמיין שאתה מציע לחבר להזמין פיצה לערב ופתאום באמצע הביס השלישי הטעים – הפיצה נעלמת לך מהיד ככה פתאום. נשמע מתסכל, נכון? בערך אותו דבר קורה כשהעירייה מעקלת לך את החשבון. עיריות משתמשות בעיקולים כדי לגבות חובות – ובעברית פשוטה, הם רוצים שתסגור אצלם את הפינה שהשארת פתוחה. אם הזנחת תשלום ארנונה, קנסות חניה הצטברו בצורה מפלצתית, או סתם שכחת לסגור איתם איזו חשבונית אי שם בשנת 2017 – כנראה שיש לך עסק עם המחלקה המשפטית של העירייה.

רגע שנייה, עכשיו העירייה נהייתה הגובה שלי?

ובכן, כן ולא. העירייה היא לא הגובה המפחיד עם הלום, אבל בהחלט יכולה לשים את ידה על החשבון שלך בהתאם לחוק, ואם כבר זה קורה – זה הרבה פחות נעים משיחה ידידותית עם איש הגבייה. העיקול מבוצע על ידי צו משפטי המאפשר לעירייה לגבות את החוב שלך, בין אם תרצה ובין אם לא.

3 טעויות מטופשות שכנראה עשית (בוא תודה, זה כנראה קרה):

  • התעלמת מהודעות התראה: העירייה שלחה לך מיליון הודעות – בדואר, בSMS, בשליח, ביונת דואר – ואתה, במה עסקת? בסרטוני טיקטוק.
  • "יאללה, מי זוכר מה שילמתי?!": חשבת שהתשלום שעשית אי שם בשנת 2021 סוגר עניין. אז לא. מסתבר שיש ריבית וקנסות שהופכות פיצות קטנות להררי חובות גדולים.
  • אמרת לעצמך שזה "יסתדר לבד": חדשות רעות, חשבונות לא מסתדרים מעצמם כמו הילדים של השכנים שלך. ממש לא.

4 דרכים קלילות להיחלץ מהברוך הזה (ויש אפרוח הזהב?):

1. תוציא את הראש מהחול ותברר מה הסיפור

ראשית, שב רגע על כיסא, קח נשימה עמוקה וצלצל לעירייה. כן, שתף את הסיפור העצוב שלך עם הפקידה. ברוב המקרים היא לא תאכל אותך לארוחת ערב (מקסימום לארוחת ביניים), אלא תסביר לך בדיוק על מה ולמה הדין – והכי חשוב, מה הצעד הבא.

2. תברר את סכום החוב – תוכל עכשיו להתעלף או להמשיך לשלב הבא

חשוב לך לדעת בדיוק כמה אתה חייב. אל תיבהל ממספרים גבוהים (או שכן, זכותך), כי לרוב זה כולל ריביות והוצאות משפט. לפעמים אפשר אפילו להגיע להסכמי פשרה בשלבים מוקדמים. אל תשכח לנסות!

3. משאלת "שלום בית" עירונית – אולי אפשר הסדר תשלומים?

לעיתים קרובות, אפשר להגיע להסדר תשלומים ולעצור את העיקול. העירייה לא באמת רוצה לאכול לך את כל החסכונות, היא רק רוצה שתשתף פעולה. זה בדיוק הזמן להשתמש בקסמך האישי וביכולת המו"מ המפורסמת שלך.

4. הגיע הזמן לעזרה מבחוץ – לקחת עורך דין או לחייג לאימא?

אם אתה מרגיש שזה גדול עליך, לפעמים כדאי להיוועץ בעורך דין מסחרי או משפטי שינהל עבורך את המאבק. אם הוצאות עורך הדין גבוהות מדי, לפחות חייג לסבתא, לאמא או לדוד חיים שמבין בכל (זוכרים את דוד חיים, ההוא שפתר הכל בקריצת עין?).

רגע, כל העניין הזה חוקי? מה אומרים המומחים?

  • האם העירייה חייבת ליידע אותי מראש לפני העיקול?
    כן, הם חייבים לשלוח לך התראה. אלא אם כן העדפת להתעלם מזה.
  • האם כל הכספים בחשבון מעוקלים באופן מוחלט?
    לא בהכרח, בד"כ ישנן הגבלות על הסכום המעוקל.
  • מה אורך החיים של עיקול כזה?
    עיקול יישאר עד להסדרת החוב או ביטולו בעזרת הליך משפטי או תשלום.
  • האם אפשר להתלונן או לערער?
    בהחלט! חובה אפילו – הערעורים לעיתים מצליחים להמתיק את גזר הדין.
  • האם העיקול ישפיע על דירוג האשראי שלי?
    לצערנו – כן, וזה פחות נחמד.

אז מה למדנו (ומה ניקח איתנו לחיים)?

גם אם הרגשת שכול העולם (או לפחות העירייה שלך) מתנכלים לך, ברוב המקרים הסיטואציה פתירה לחלוטין. אל תחכה לרגע האחרון, תהיה מודע למה שקורה בחשבונות שלך, תענה להודעות (אפילו אם הן מבאסות ברמות!) ובעיקר אל תשכח לשמור על חוש ההומור ועל הלב הטוב שלך. רק להזכיר – בסוף בעירייה עובדים אנשים, וכמו כולם – גם הם נתפסים ליום טוב וליום פחות טוב. עם קצת תושיה, חיוך והרבה קפה (או תה צמחים אם אתה מהטיפוסים האלה), אתה תצא מזה מחוזק. מי יודע, אולי אפילו יצאת מורווח בסיפור הזה עם כמה טיפים על הדרך להתמודדות עם העירייה!

כתוב/כתבי תגובה