הסכם ממון: האם באמת מוכרחים לקבל אישור של בית משפט או שאפשר לסגור את העניין על כוס קפה?
כן, כן, אני יודע, הייתם מעדיפים לדבר על אייפון 20 או הבינה המלאכותית שמשחקת שחמט מול עצמה במקום לדון בהסכם ממון. ובכל זאת, בין כל הרפתקאות ההייטק הנוצצות, איזה שעמום גדול יותר יש מאשר לרוץ לבית משפט לגבי הסכם ממון? לכן, בואו נראה אם אפשר לעשות זאת בלי פגישות משפטיות ארוכות, כבדות ומשמימות, ואולי אפילו ליהנות מהעניין.
הסכם ממון ב-30 שניות – מה זה בדיוק ולמה לי להתעסק עם זה עכשיו?
אם לא גדלתם במאדים, בטח שמעתם כבר ש"האהבה מנצחת הכול". טוב, כמעט הכול. לפעמים הזוגיות הופכת פחות אופטימית מאפליקציית ההיכרויות שבה הכרתם, ולמרות שבלב הפועם שלכם הדברים נראים מושלמים כרגע, הסכם ממון הוא הביטוח שלכם ברגעים פחות נעימים. מדובר במסמך משפטי שמסדיר מראש כיצד יחולק הרכוש אם תהיו מספיק אמיצים כדי להיפרד. (אני יודע, בטוח שלא חשבתם על זה כשתיאמתם צבעים לחופה.)
אז מה עושים רוב האנשים לפני חתימת הסכם ממון?
- משחקים אותה קול ולא מעלים את הנושא, כאילו שהכול בסדר.
- בודקים בגוגל מה צריך לעשות כשמחליטים לסגור כזה עניין.
- מתקשרים לעורך דין (אם הוא בן-דוד, זה חוסך קצת).
"אתה רציני?! אני חייב באמת להחתים שופט על הדייט הרומנטי שלי?"
בשורה התחתונה, על פי החוק בישראל, ברוב המקרים התשובה היא "כן". הסכם ממון בין בני זוג, ובמיוחד לפני הנישואין, חייב לקבל אישור של בית המשפט לענייני משפחה, בית דין רבני או נוטריון (אם טרם נישאתם). אז סליחה מראש לכל אלו שקיוו לסגור חוזים על מפית קפה בארומה ולשמור למסגרות בארכיון הזוגי. מצד שני, אם אתם זוג נשוי – כאן כבר אין ברירה, תיאלצו להתייצב בפני בית משפט או בית דין רבני. גם אם זה פחות נחמד, לפחות תוכלו להרגיש מאוד "Law & Order" למשך כמה רגעים.
למה בכלל צריך את אישור בית המשפט? האם כבוד השופט רוצה להיות שושבין?
- מניעת בעיות בהמשך: אישור משפטי מונע טענות עתידיות כמו "הכריחו אותי לחתום"
- וידוא הסכמה והבנה מלאה: בית המשפט בודק ששני הצדדים נכנסים להסכם בעיניים פקוחות, ללא לחצים מאסיביים של הצד השני או הסבתא.
- להקנות תוקף חוקי מחייב: בלעדיו, חבל על הזמן וההיסטריה של ניסוח המסמך.
5 שאלות קצרות שתמיד שואלים – ותשובות שפויות שיחסכו לך גוגל
1. אנחנו ידועים בציבור, חייבים אישור של בית משפט?
ידועים בציבור לא מחויבים לקבל אישור בית משפט, אך לא להזיק לכם לעשות זאת. למה? כי כשזה מסתבך, חוסר-אישור שלכם מתגלה כטעות קשה יותר מאשר להוריד אפליקציה של וירוסים.
2. כמה עולה האישור של הסכם ממון?
תלוי במי מחתים אתכם. אצל נוטריון העלות היא קבועה (בערך כמו הליכה זוגית לעוד סופ"ש בצימר), ואצל עורך דין ובית משפט העלויות משתנות – אבל הן עדיין נמוכות מהמחיר הרגשי שתשלמו על תחנת יציאה "לא מסודרת".
3. מה עושים אם התעוררנו מאוחר וכבר התחתנו?
לא מאוחר מדי להכין הסכם ממון גם לאחר הנישואים, אך כאן אין מנוס – תאצלו לקפוץ לבית המשפט. תביאו כריכים ושתייה, כי בירוקרטיה לוקחת זמן.
4. והאם זה הורס את הרומנטיקה?
תלוי במי אתם שואלים. אבל הי, גם לא לעשות הסכם יכול להרוס רומנטיקה. אז נסו לשים קצת הומור וציניות (מהסוג הטוב!) בחוזה שלכם. הסכמים ממון מצחיקים נדירים מספיק בשביל שתקבלו מחיאות כפיים מהשופט בעצמו.
5. אפשר לשנות את הסכם הממון במהלך החיים?
החלטתם שמגיע לכם לשדרג/להוריד חלקים מההסכם המקורי? בכיף. אבל שוב, תצטרכו לגשת ולשרוף עוד כמה שעות איכות במסדרונות בית המשפט כדי לקבל אישור מחדש.
רגע האמת – היתרונות והחסרונות בשימוש באישור רשמי של בית המשפט
יתרונות
- תוקף מוחלט וברור למנוע מלחמות עתידיות
- הגנה משופרת אם העניינים משתבשים
- הסכם שמוכר רשמית במשרדים השונים
חסרונות
- בירוקרטיה מטרחנת ומיותרת
- עלויות נוספות – גם אם לא גדולות במיוחד
- תחושה מוזרה "לחגוג" את הזוגיות עם שופט
אז מה למדנו מכל זה? (מבטיח שלא תירדמו!)
אז כן, רוב הסכמי הממון בישראל חייבים לקבל גושפנקה רשמית בבית המשפט או אצל נוטריון, וזה לא תמיד הכי כיפי או פשוט. אבל בינינו, זה עדיף מהחלופה: מלחמות סייבר זוגיות חסרות שליטה, שיכולות לחסל גם רמות חיבה של הקשר הכי טוב שהיה לכם אי פעם. עם קצת הכנה מראש, הומור קליל (לעזאזל, לא להתבייש לצחוק על עצמכם בחוזה עצמו!) והרבה סבלנות – ההסכם שלכם יכול לעבור בשלום, ואולי יום אחד אפילו תצחקו על זה, בזמן שאתם נהנים מפנסיה עשירה ושקטה באי טרופי.
אז תעשו לעצמכם טובה, שימו קץ לריבים העתידיים והתחילו את החוקיות הזוגית שלכם כמו סטארט-אפ טכנולוגי חכם – עם הסכם מסודר ומאושר רשמית.