כמה באמת עולה לכם האהבה? הצד הפחות רומנטי של הסכם ממון
תדמיינו את הסיטואציה: אתם זוג מאוהב, העולם נראה ורוד יותר מאלבום תמונות עם פילטר של אינסטגרם, ואתם מדמיינים איך תברחו יחד לאי טרופי קטן או לפחות תעברו לגור ביחד ליד פלאפל נחמד (שבינינו, זה די קרוב לגן עדן). ואז מגיעים ההורים, החברים או סתם מישהו שחושב שהוא עורך דין בפוטנציאל, עם ההצעה הכי פחות רומנטית בעולם: "אולי תעשו הסכם ממון?" פתאום אתם מבינים שבלי לשים לב, האהבה שלכם הפכה משיחה מתוקה על חלומות וטיולים לדיון קר על נכסים, דירות וכסף – תכלס, לא בדיוק מה שתיכננתם בדייט השלישי, נכון?
אבל רגע לפני שאתם מתחלחלים ובורחים בבעתה מהשיחה הזאת, בואו נביט במציאות בעיניים ואולי אפילו קצת נצחק עליה. הגיע הזמן להבין, אחת ולתמיד, כמה באמת עולה לכם ההסכם הזה (וכן, זה פחות מטריד משיחות עם הבנק).
הסכם ממון – למה לעזאזל זה נשמע כמו פלסטר רפואי?
לפני שנגיע למספרים עצמם, בואו נגיד את זה ברור: הסכם ממון הוא לא דבר רע. הוא אולי נשמע כמו שם של תרופה, אבל הוא דווקא אחלה פיתרון לאנשים שרוצים להיות רגועים לגבי העתיד ולחסוך כאבי ראש עתידיים. רק אתם, כוס קפה ועו"ד זריז – ושניכם מוכנים למצב שאף פעם לא יגיע (אבל אם כן, יהיה הרבה פחות כואב).
אבל מה קורה כשמתחילים לדבר מספרים?
"אחי, יש לי עו"ד בן דוד – כמה זה כבר יכול לעלות?!" (וכן, זה יהיה יקר)
אז בכמה באמת תיפרדו מהארנק שלכם בדרך לחיים המשותפים השלוים והבטוחים? יש כמה גורמים שמשפיעים על המחיר:
- מיקום גיאוגרפי של עורך הדין: בערי המרכז תשלמו יותר מאשר בפריפריה, אבל בינינו – הכל יקר בתל אביב, אפילו אוויר לנשימה.
- מוניטין וניסיון של העורך דין: ככל שהעו"ד נחשב יותר "כוכב", כנראה שתצטרכו לשלם לדייט בלעדי איתו קצת יותר.
- מורכבות ההסכם: האם מדובר בהסכם פשוט יחסית, או שאתם רוצים להכניס סעיפים מורכבים לגבי חוות האלפקות שקניתם בפרו? ככל שתהיו יותר מפורטים – כך המחיר עולה.
- האם יש סכסוכים או מחלוקות בין בני הזוג: זוגות שמגיעים לעורך דין עם חיוך ואספרסו ביד משלמים לרוב פחות מזוגות שבאים בכעס ועם פרצוף עייף של "אמא שלו שוב התקשרה בשבת בבוקר".
אז כמה ייקחו לכם מהכיס?
לא נמתח אתכם יותר מדי – המחירים הממוצעים בישראל לעריכת הסכם ממון נעים בין 2,500 ל-8,000 שקלים בדרך כלל. במקרים מורכבים במיוחד – או אם החלטתם על עורך דין שמגיע עם המלצה של בריטני ספירס (אל תשאלו אותנו למה), המחיר יכול לזנק אפילו עד 15,000 שקל ויותר. כן כן, על חתיכת נייר. אהבה היא עסק יקר, אחרי הכל!
5 שאלות שכל זוג שואל לפני הסכם ממון (והתשובות הכי מצחיקות שאתם חייבים)
- "אם נפרדים, מי לוקח את החתול?" – התשובה פשוטה: החתול ייקח אתכם, שניכם רכוש שלו.
- "אפשר פשוט לחתום בטוש אדום על גב מפית בבית קפה?" – אפשר, אבל אז תשלמו שכר טרחה כפול לעורך הדין שינסה לתקן את זה אחר כך.
- "האם יש הנחות לעורכי דין בימי סייל של בלאק פריידי?" – מצטערים להגיד, אבל סיילים יש בזארה – לא משרד עורכי דין היוקרה "בן ארי, שוורצמן, ובני דודם ושות'".
- "אמא שלי מאמינה רק ברבנים, גם צריך עו"ד?" – כן, אלא אם כן הרב שלכם למד משפטים בלילה ועבר התמחות בסתר.
- "אפשר להפוך את ההסכם למשהו יותר חיובי, נגיד 'הסכם ממון להצלחת האהבה'?" – אתם יצירתיים! אבל קחו בחשבון שעו"ד כנראה יעלה לכם במחיר על מקוריות והומור.
ואם כבר לבזבז על זה כסף – איך עושים את זה חכם?
טוב, נניח שהחלטת שאתם הולכים על זה, מה יכול לעזור לכם להבטיח שהעתיד יהיה נינוח, פחות יקר ובלי דרמות מיותרות?
- הכינו רשימה ברורה של נכסים ורצונות לפני שאתם יושבים עם העו"ד.
- סיימו את ענייני ההסכם כמה שיותר מהר ואל תסחבו חודשים – עורך דין שעובד הרבה זמן יעלה הרבה כסף, בדיוק כמו מונית שתקועה בפקק.
- התמקחו בנימוס אבל בהחלטיות – לא תאמינו כמה כסף אפשר לחסוך כשתבינו שאתם לא חייבים לבחור בעו"ד הראשון שתראו.
- אם אתם באמת רוצים לחסוך, וודאו שהיחסים ביניכם טובים מספיק – הסכמות ברורות בין בני זוג מראש יוזילו משמעותית את העלויות.
שורה תחתונה: האם שווה לשלם אלפי שקלים על הסכם ממון?
בקצרה: כן, כנראה שכן. אף אחד מאתנו לא רוצה לחשוב על היום שבו נפרדים, בדיוק כמו שאף אחד לא רוצה להאמין שאיכשהו השוקולד במזווה ייגמר פתאום ללא התרעה מוקדמת. אבל המציאות משתנה מהר יותר מסרטון טיקטוק, ושווה להיות מוכנים מראש.
אז נכון, אולי אתם תצחקו, אולי תתעצבנו ואולי אפילו תבכו קצת כשיעשו לכם חשבון בסוף – אבל לא משנה כמה תשלמו, תאמינו לנו שאם תגיעו ליום שתצטרכו להשתמש בהסכם – אתם תהיו אסירי תודה שלא התעצלנו ולא חתמתם על הסכמי אהבה על מפית נייר ביניכם. אה, ואולי בעיקר תודה שלא הסתבכתם בגלל חתול אחד קטן ששמו נפתלי.