אז החלטתם להתגרש בהסכמה: כמה זמן באמת לוקח כל הסיפור הזה?
שמעו רגע, בואו נודה באמת: כשאומרים לכם "גירושין", אתם בטח מדמיינים שני עורכי דין מיוזעים רבים במשך חודשים באולם אפור ומשעמם בתוך בית-משפט. נכון? אבל האמת היא שלפעמים (רק לפעמים, כן?) אפשר להתגרש בלי דרמות מיותרות ובלי לטגן את הכבד אחד לשני. במיוחד אם שניכם החלטתם מראש להיפרד בהסכמה ואתם אפילו מצליחים לנהל שיחה בלי לזרוק ספלים באוויר.
בחייך, גירושין תוך חודש – זורמים או חולמים בהקיץ?
אז אתם בטח תוהים: "היי, רגע, כמה זמן לוקח להתגרש כשהכל סגור מראש?" התשובה, כצפוי אצלינו במדינתנו האהובה, היא: "בערך". בערך שבועות, בערך חודשים, תלוי בתנאים. כדי שתבינו בדיוק במה זה תלוי ואיך לקצר תהליכים, בואו נצלול לעומק העניינים.
כמה תהיו עסוקים בלמלא טפסים שאפילו המחשב שלכם לא מבין?
כן כן, הגירושים הם קודם כל ביורוקרטיה (מי היה מאמין?). וככל שתגיעו יותר מוכנים – ככה תחסכו זמן. תחשבו על זה ככה: טופס אחד לא ברור גורר עוד שני טפסים לא ברורים שאף אחד לא הסביר לכם איך למלא. נשמע מוכר? ברור שכן.
- מסמכים שיקצרו לכם את החיים (ואת התהליך): תעודת נישואין, הסכם גירושין חתום מראש והסכמה עקרונית.
- מסמך שלא חובה להביא: זה עם המגרעות של בן/בת הזוג – תשאירו אותו בבית.
אם ארגנתם הכל מראש, תוכלו לסיים את הסידורים תוך חודש-חודשיים במקרים אופטימיים. אבל אם סחבתם רגליים או איבדתם ניירת – צפו לגרסה המשפטית של הסרט "אבודים בחלל".
רגע, אבל כמה זמן צריך לחכות בכלל?
הנה פרט קטן שהעורך דין שלכם אולי לא סיפר לכם: בישראל, אכן יש סוג של תקופת המתנה מובנית. מרגע פתיחת תיק גירושין בפני בית הדין הרבני בגירושין בהסכמה בגדול מדובר בפרק זמן שינוע בין חודש לשלושה חודשים. למה? כדי שתהיו בטוחים בהחלטה, או פשוט בשביל לדרוך לכם עוד קצת על הנשמה, כל אחד והשקפת עולמו.
- מזל טוב! אם הגשתם את הבקשה יחדיו ובהסכמה, בית הדין עלול להזמין אתכם לדיון קצר ודי ידידותי, לחייך בנימוס ולתת לכם את ברכת הדרך בתום חודש עד שלושה.
- ואגב, זה לא הזמן להתבלבל ולהציע פגישה רומנטית בסגנון "אולי ניתן לזה עוד צ'אנס?". אתם כבר שם, נכון?
3 דברים מפתיעים שישפיעו לכם לגמרי על לוח הזמנים
1. איפה אתם גרים בכלל?
אם חשבתם שהם מחכים לכם עם שטיח אדום ורק מחכים שתגיעו – שכחו מזה. בתי הדין השונים בארץ לא בדיוק פועלים כמו מקדונלד'ס. לפעמים הם עובדים במהירות של אינטרנט ישראלי בשנת 1998. בתקופות עומס, תמתינו טיפה יותר. טיפ: עשו קצת מחקר מראש על האזור שלכם, ותכינו עצמכם נפשית.
2. כמה אתם באמת אוהבים (או שונאים) את הבנקים שלכם?
חלוקת רכוש בהסכמה היא מילת המפתח כאן. אם יש לכם שפע של מחירונים, נכסים, מכוניות וגם איזה יאכטה קטנה חמודה במרינה – הדברים טיפה ייקחו יותר זמן. ההסכמה צריכה להיות מקיפה, ברורה ומפורטת בטירוף. והכי מומלץ? לשבת מראש עם רשימת מכולת מסודרת:
- מי לוקח את הספה הירוקה ההיא שגרמה תמיד לבעיות גב?
- הכלב החמוד – אצלו או אצלה?
- נטפליקס – מתחלקים או שיש מצב למלחמה חדשה?
3. מי העו"ד שלכם – המרגיע הלאומי או הדרמטי עם הקשרים?
עורכי דין שאוהבים דרמות יוסיפו לכם ימי עבודה, שיחות טלפון, אמרות דרמטיות והרבה לחץ מיותר. מצד שני, עורך דין רגוע, חייכני ובעל חוש הומור יכול להוריד שבועות מהתהליך רק כי הוא סידר הכל מראש והלביש אותו באריזה יפה ומסודרת. אז תבחרו נכון – אחרת אתם בעוד דראמה טורקית.
שאלות שיש מצב שעברו לכם בראש (טוב, נו, ברור שעברו):
- "אפשר לסיים את העסק הזה שבוע הבא?" לא, זה לא סופרמרקט באונליין.
- "ועדיין, כמה עולה בכלל להתגרש בהסכמה?" תלוי כמה העורך דין שלכם מחייך ומשוכנע בעצמו.
- "חייבים להגיע לבית הדין פיזית?" בעידן של זום אפשר להישאר בפיג'מה, אבל עוד לא כולם התקדמו למאה ה-21, שווה לבדוק.
- "האם ההורים צריכים לבוא כדי לשמש שופטים?" ממש לא. שלחו אותם לקניון, קנו להם קפה, ושתפו אותם אחר כך.
- "זה כואב להיפרד בטקס הגט?" מה שכואב באמת זו רק חניה בתל אביב.
טוב, יאללה תן לי בשורה תחתונה: כמה זמן?
במקרה הטוב ביותר, אם הכל ברור ומאושר מראש, אפשר להגיע מהתחלה לסוף תוך חודש-חודשיים. אם אתם פחות מאורגנים, תטיילו ברוגע באזור "שלושה עד ארבעה חודשים". אם נפלתם על עורך דין חובבן, תתכוננו לחצי שנה של סיפורי היסטוריה משפטית משעממים ואינסופיים.
לסכם בלי לנדנד לכם יותר מדי:
גירושין בהסכמה במדינה שלנו הם תהליך של "בערך". בערך חודש, בערך חודשיים, לפעמים קצת יותר. הכל עניין של הכנה מוקדמת, סבלנות חזקה מברזל ובחירת עורכי דין שלא עושה לכם כאב ראש. אה, ואל תשכחו – חוש הומור יעזור גם כאן.
ובינינו, הכי מעניין תמיד עוד לפניכם. לכו תדעו, אולי הפרק הבא שלכם מדהים במיוחד ואפילו יעשה לכם חשק לעוד סיבוב קצר לחופה. טוב, נו, אולי זאת הייתה הגזמה.