גט לחומרא לאחר גירושין מפתיע את בתי הדין

רגע, התגרשתם אבל אולי אתם עדיין נשואים? הכירו את הגט לחומרא

תארו לכם סיטואציה כזו: אחרי חודשים ארוכים של דיונים וביקורים מתישים בבית הדין, סוף סוף הצלחתם "להיפרד כידידים". אתם נוסעים לחגוג את החופש החדש בזנזיבר, מצטלמים לאינסטגרם על רקע השקיעה ופתאום מגיע טלפון מהדוד הרב התחמן: "יכול להיות שאתם עדיין נשואים לפי ההלכה?" רגע, מה?! כן, ברוכים הבאים לעולמו המרתק (וההזוי משהו) של הגט לחומרא.

לתת גט פעם אחת זה לא מספיק? כן… אבל לא תמיד!

העיקרון פשוט לכאורה: זוג מחליט לפרק את החבילה, הולכים לבית הדין, נותנים גט ונפרדים לשלום. אבל כמו כל דבר ביהדות – פשוט זה כנראה שם של תבשיל פולני. לפעמים, ברגע הכי פחות מתאים, מופיע מישהו שחושב שאולי – אבל רק אולי – הגט הקודם לא היה תקין לחלוטין מבחינה הלכתית. אולי העדים התבלבלו בתאריך? אולי הבחור העתיק את שמו, "שמלק'ה בן מונייק'ה", עם קצת פחות י' ממה שצריך? תתפלאו, אבל כמעט כל דבר יכול לגמד את הגט מבחינה הלכתית ולייצר מצב לא נעים בלשון המעטה: ספק נישואין.

מה זה בכלל "ספק נישואין" ומי המציא את זה?!

ספק נישואין הוא מצב מוזר קצת שבו זוג שהתגרש יכול, לפי חלק מהדעות, להיחשב עדיין כנשוי חלקית או שיש ספק לגבי תוקף הגט שניתן. אולי גט האישה הוענק בלי לבטל את התנאים המוקדמים שהוסכמו מראש, או אולי הרישום על הקלף נעשה ככתב חרטומים מצרי עתיק שאפילו רב גוגל לא יוכל לפענח. הופ – וברגע הזה נוצר מצב שבו רבנים פוסקים שעל מנת להסיר כל ספק, כדאי לתת "גט לחומרא". מה אתן יודעות, מסתבר שיש לחמרא עוד שימוש מלבד כוס יין בשישי בערב.

5 תרחישים הזויים שבהם תצטרכו (חלילה) "גט לחומרא"

  • הוועדה המפקפקת: הגט שלכם נחתם בוושינגטון, אבל חבר בבית הכנסת בבאר-שבע אמר אולי זה לא תקף כי הרישום היה באנגלית בשילוב ארמית.
  • עד תימהוני במיוחד: אחד העדים מתעקש ששכח להרכיב משקפיים בעת החתימה – ובלי משקפיים הוא לא מבדיל בין חתולה לאישה.
  • "תנאים מתחכמים": הייתם ממש יצירתיים בתחילת הקשר והחלטתם להכניס הסכם נישואין נגד "קניות מוגזמות באמזון"? בהצלחה עם זה בגט.
  • השמות ומסע החיפוש: אתם איבדתם את הסבתא רבא של הסבתא בתימן ולא בטוחים אם שמכם המדויק הוא "שלומקה בן זיסלה" או "שלמה הגדול, בן זיסל'ה הקטנה". זה צחוק – עד שזה קורה לכם.
  • גט שניתן בווטסאפ? סירי תתחתן בשבילי! חידושים טכנולוגים הם דבר נפלא, אבל גט-מייל לא בדיוק עובד אצל הרבנים. בכל זאת, ספק מסרון זה לא תוקף גט.

שאלות ותשובות: רגע, מה באמת קורה פה?

  • למה צריך "גט לחומרא"? כבר נתתי גט! – כי ספקות קטנים עלולים להוביל לפסילות, וההלכה פשוט אוהבת "להחמיר במקום ספק".
  • האם "גט לחומרא" עולה כסף? – בוא נגיד ככה, פארק שעשועים עולה יותר, אבל הוצאות קטנות תמיד עלולות להיות.
  • כמה זמן לוקח לתת גט לחומרא? – פגישה קצרה ומהירה, אבל כשתספר את הסיפור לחברים – זה יאריך בערך לנצח.
  • נניח שנמנעתי מגט לחומרא, מה ההשלכות? – במקרים קיצוניים, בעיות היריון, ילדים שנחשבים בעייתיים מבחינה הלכתית (ממזרות, חלילה), וסיבוכים גדולים יותר מהביורוקרטיה של ביטוח לאומי.
  • לעזאזל, יש מצב שיצטרכו עוד פעם – "גט לחומרא אקסטרה"? – לא, בדרך כלל פעם אחת מספיק, אלא אם כן ממש הסתבכתם.

האם אפשר להימנע מהמצב המוזר הזה?

אנחנו חיים בעולם בו פחות זה יותר: פחות דאגות, פחות ספקות… נו, פחות בירוקרטיה. אז המקצוענים מציעים לכם, לפני שאתם יוצאים לדרך חדשה ומרגשת (ויכול להיות שגם יקרה למדי) – וודאו שכל התהליך מופעל תחת פיקוח נכון ומתאים, עם מומחים הלכתיים מתאימים שיחסכו מכם, לא עלינו, סיבוב שני לא מתוכנן ברבנות.

בשורה התחתונה: שווה התעסקות או סתם כאב ראש מיותר?

אין ספק שמבחינה רגשית הסיטואציה של גט לחומרא משעשעת בערך כמו ניסיון להוריד חתול זקן ועצבני מעץ גבוה במיוחד, אבל עם כל הציניות שבדבר – זו דרך לא רעה לוודא שהמסלול החדש בחייכם מתחיל בלי עננים הלכתיים מטרידים מעל הראש. נכון, קשה לקחת את זה לגמרי ברצינות כשאתם מתבקשים שוב לתת גט לאשה שהתגלה ששמה הוא "שושנה שיינה ברכה בת דוב-בער וולף שימן", אבל סיבוך הלכתי הוא לא בדיוק הדבר שהייתם רוצים להכניס לפרופיל הטינדר החדש שלכם.

אז בפעם הבאה שיפנו אליכם בתהיה שמא עדיין לא התגרשתם, התייחסו ברצינות הנדרשת (עם קורטוב של הומור). אחרי הכל, לחומרא או לקולא – תודו שכל העסק איכשהו מצליח להיות משעשע, מעניין והזוי מספיק בשביל לגרום לאנשים לשבת ולקרוא עד למילה האחרונה ממש.

כתוב/כתבי תגובה