אהבה וכסף נפגשים בבית קפה: מה באמת חשוב לדעת על הסכם ממון?
בואו נודה באמת. המילים "הסכם ממון" גורמות ללב לקפוץ לרגע ולעיניים שלנו להצטמצם בהיסוס. מה שנדמה כעניין שמתאים יותר לזוגות הוליוודיים שנישאים לשבוע, הפך למעשה לכלי בסיסי וחיוני כמעט לכל זוגיות מודרנית (בהנחה שאתם לא חיים על אי בודד וקוקוסים משמחים אתכם מספיק). אז למה כל כך הרבה זוגות בישראל עדיין מתכווצים באי-נוחות כשהנושא עולה? האם מדובר בפחד להתמודד עם שאלות קשות, ברומנטיקה שנפגעת, או דווקא בחכם עיניו בראשו שבא להבטיח את עתידו?
3 מיתוסים חסרי בסיס שכדאי לנפץ מידית על הסכם ממון
מיתוס 1: "הסכם ממון נועד רק לזוגות עם המון כסף?"
טעות קשה ידידיי. גם אם כל הנכסים שלכם מסתמכים על אופנוע משנת 98 וסוודר אחד של סבתא, ההסכם עדיין חשוב. למה? כי זוגות משתנים, החיים משתנים ופתאום אותו סוודר של סבתא יכול להיות פיסת נוסטלגיה מבוקשת. להסכם ממון יש כוח אדיר למנוע דרמות מיותרות בעתיד, ותאמינו לי – כשאנשים מאוהבים, זו בדיוק העת לסכם דברים לפני שהלבבות מצטננים.
מיתוס 2: "זה יהרוס את כל הרומנטיקה שלנו?"
נסו לראות את זה אחרת: הסכם ממון הוא בכלל כמו חגורת בטיחות. זה לא שאתה יוצא מהבית עם אוטו בכוונה להתנגש, נכון? זו פשוט הכנה חכמה למקרה ש…החיים. וכן, יש בזה אפילו משהו רומנטי בהכרה ש"את/ה כזה חשוב לי, שגורלך הכלכלי והחופש שלך משמעותיים לא פחות משל עצמי". מה רע?
מיתוס 3: "אנחנו לעולם לא נפרד, בשביל מה צריך את זה?"
ובכן, אתם גם לעולם לא תכננתם שיעמוד מאחוריכם בתור נציג חברת כרטיס אשראי שינסה לשכנע אתכם לקחת עוד כרטיס, אבל החיים מפתיעים, נכון? כך שהרעיון של "לנצח נצחים" הוא באמת יפה – אבל ממש לא אמין מספיק כדי לסמוך עליו ב-100%.
5 עובדות שכנראה לא ידעתם ויעשו לכם חיים קלים יותר (ואולי אפילו מצחיקים קצת)
- עו"ד הוא לא חובה! רגע לפני שהארנק רועד, הנה הפתעה נעימה – בישראל הסכם ממון יכול להתבצע בפשטות רבה יחסית, עם אישור המשפט או נוטריון בלבד. לא תמיד צריך להוציא הון תועפות, אלא אם ממש מתחשק לכם.
- אתה צריך לדווח לסבתא שלך על ההסכם? לשמחתך, ממש לא. הסכם ממון הוא מוגן משפטית וחסוי לחלוטין בין הצדדים. (סבתא תתרגז? הבחירה היא שלך).
- אפשר לשנות אחרי החתונה? ברור! זה לא טאבלט עם סוללה פנימית. שינויים ניתנים לעשות בכל שלב, כל עוד, כמובן, שניכם מסכימים.
- חתונות וסלבריטאים עושים את זה כל הזמן: אם זה עובד להם, למה שלא יעבוד לכם? בקיצור, להתייעץ, לתכנן, לחייך ולחתום, בלי טעם לפחד.
- הסכם לא מבטא חוסר אמון: להיפך, הוא מבטא דווקא בגרות ופתיחות. חשוב על זה כמו רכישת קורנפלקס ללא תוספת סוכר – בוגר, אחראי ויש מי שיגיד אפילו בריא יותר.
"אנחנו צריכים לדבר": איך להעלות את הנושא מבלי לעבור לישון על הספה?
קודם כל, לא לשכוח להצחיק: "היי, חשבתי שנעשה הסכם ממון, כדי שאוכל להשאיר לך את הזכות המוחלטת על האוסף המהמם שלך של חולצות סוף מסלול". הומור הוא הסוד הגדול בהקלת המתח. הסבירו את היתרונות בצורה נעימה – "אני חושב שזה ימנע מבוכה ואי-נעימויות בעתיד", "רק כדי שנישן טוב בלילה", ויותר מכל – אל תכפו. הקשבה, סבלנות וכנות עושות פלאים, ניסיתי וזה עובד נפלא. ובכלל, רוב הזוגות שמעזים להתמודד עם הנושא הזה מראש, מגלים שהזוגיות שלהם מתחזקת ולא להפך.
הפינה הקשה: שאלות מביכות (ותשובות הכי כנות שיש)
- אם אין לנו רכוש ו/או חסכונות, האם יש טעם בהסכם?
כן, השקעה קטנה עכשיו חוסכת המון כאב ראש בעתיד. בשתי מילים: עדיף שכן. - כמה זה עולה להכין הסכם?
החל מכמה מאות שקלים (אישור נוטריון) ועד אלפי שקלים בעזרת עורך דין מקצועי. תלוי מי וכמה בירה הוא שותה באתר הנופש שלו באוגוסט השנה. - האם אפשר לכתוב לבד?
אפשר, אבל רצוי לפחות לאפשר למומחה לעבור כדי לא לעשות טעות יקרה. - יש אפשרות לבטל הסכם?
כן, כל עוד שני הצדדים יסכימו על כך – לא מטרד רציני. - מי שומר את ההסכם אצלנו?
כל צד ואצל הגורם המוסמך לאישור – בעיקרון מומלץ לשמור עותקים במקום שמור ונגיש.
אז למה לכם בכלל לטרוח עם כל זה?
דמיינו לעצמכם העתיד כמו סדרת דרמה קומית בנטפליקס – האם תרצו להיות הכוכבים הראשיים שנכנסים למשבר משפטי ממושך בעונה הרביעית, או זוג המשנה החמוד הזה שחייך, חתם בזמן והמשיך ליהנות מפרקי כיף וטיולים בעולם? הסכם ממון הוא כלי מעשי, אחראי וחכם, שמגן, מקל ובעיקר חוסך בעיות. וכן, יכול להיות שהחוויה אפילו תשפר את התקשורת ביניכם.
רוצים אנחה עמוקה של הקלה? לכו על זה. תחתמו על הסדר פשוט, תצחקו בקלילות ותחזרו מהר להתעסק במה שחשוב באמת: הזמנת פיצה וצפייה משותפת בסדרה שאתם אוהבים.