נפלת ברחוב? ברכותינו – אתה עלול להיות עשיר בקרוב!
אוקיי, בוא נודה באמת: אין מתכון טרנדי לקום ברחוב ולצעוק בשמחה "יש! נפלתי עכשיו ואהיה כמעט בטוח מיליונר". אבל, אם נודה באמת, כשמדובר בנפילה ברשות הרבים, מעבר לשריטות והאגו הפצוע, מסתתרת גם הזדמנות מעניינת לפיצוי כספי. אז רגע לפני שאתה נאנח בכאב ומפרסם סטורי עצוב באינסטגרם, בוא נגלה מה באמת מגיע לך ומתי הצעד הכי משתלם שלך הוא להחליק (בעדינות!) אל תוך המשרד של עורך הדין הקרוב.
האם תוכל להוציא כסף מהאבן שגרמה לך למעוד?
לא פעם אנחנו שומעים את המשפט הקלאסי: "העולם הזה הוא כמו חבית מלאה מנהלי קניונים: מישהו ייפול, מישהו ישלם". אכן, אם עברת ברחוב, מעדת על מדרכה שבורה או סדק אכזרי, נפלת ונפצעת – סביר מאד שהגורם האחראי, עליו מוטלת חובת הניהול והתחזוקה, חייב לשאת בפיצוי.
- מדרכה שבורה באלנבי? העירייה עלולה להיתבע.
- נפילה בסופר בגלל שלולית חלב? הסופר כבר צריך להתכונן לחשבון הלא קטן.
- נפל עליך ענף מעץ ציבורי? ברכות: הגעת לשלב הבונוס במשחק "מי אחראי?!"
רגע של רצינות, רגע של כסף: אז מה באמת תנאי הפיצוי?
חשוב לדעת שלא כל נפילה ברחוב תסדר לך חיי פאר בבריכה עם חד קרן מתנפח ורוד. לפעמים, פשוט… נפלת. זה קורה. אבל יש מספר נקודות מפתח שיגידו לך האם באמת מגיע לך פיצוי:
- האם המפגע היה לא סביר וברור לעין? מדרכה שבורה, תעלה פתוחה, תאורה לקויה ועוד.
- האם היה ניתן למנוע את הפגיעה? העירייה או מי שאחראי על השטח חייבים להוכיח שלקחו אמצעי בטיחות סבירים.
- יש נזק? וכאן הרופא יהיה החבר הכי טוב שלך, בעיקר אם הוא מספק מסמכים ואישורים רשמיים לחיזוק טענותיך.
3 טעויות מביכות במיוחד שכדאי מאד להימנע מהן אחרי הנפילה (לא כולל העלאת סטורי מביך)
אחרי שאספת את עצמך מהרצפה והחלטת שהצעד הבא הוא להילחם על הזכויות שלך (וכסף, בעיקר הכסף), חשוב לשים לב לכמה דברים שעלולים להפוך את הסיפור שלך מסיפור הצלחה מעורר הערצה לסיפור זהירות שמספרים בנימה מצטערת:
- לא לתעד את האירוע: בלי תמונות טובות של המפגע, זה מילה שלך מול מילה של "מנהל התחזוקה חיים" שטוען שהמדרכה ישרה כמו כביש בגרמניה. צלם, הפץ לחבר בוואטסאפ – רק אל תשכח לגבות!
- לוותר מראש כי "אין לי כוח לתביעות": אז נכון שאין לך כוח, אבל אולי יש לך כסף בדרך. לפחות תן למישהו מקצועי להחליט, לפני שתחליט שהכאבים שלך שווים פחות מדקה של מילוי טופס קצר.
- לדבר יותר מדי ובלי ייעוץ: רגע אחרי שעמדת וכאב לך, להזדרז להודות "סליחה, זאת אשמתי, נפלתי כי לא הסתכלתי" – רעיון רע כמו חומוס בטעם שוקולד. חכה, תקבל ייעוץ, אל תתנצל ותישאר כמה שיותר שקט.
כמה שאלות (קלילות) שאולי קופצות לך לראש כשאתה יושב על המדרכה עם ברך מדממת:
- למי בכלל פונים כשנופלים ברחוב? למי שאחראי על השטח (עירייה, חברה פרטית). מומלץ בעזרת עו"ד.
- אני אשם? חצי-חצי? אם חשבת יותר מדי על לבוש האוברול החדש ולא ראית את המפגע, אולי האחריות תהיה חלקית, אבל זה לא פוסל פיצוי.
- כמה זמן זה לוקח? לא מעט. סבלנות יש לך?
- כמה כסף מקבלים? מאוד תלוי בפגיעה ובגורם שתובע. לפעמים זה יכול להפתיע לטובה.
- ומה אם הנפילה דווקא שיפרה לי את הפרופורציות על החיים? קודם כל הגיע הזמן שתפסיק לקרוא ספרי העצמה עצמית. שנית, עדיין מגיע לך פיצוי, אבל אנחנו מעריכים את החיוביות שלך.
לסיכום (אפשר להוסיף תופים דרמטיים ברקע): נפלת? זו לא רק פאשלה, זו השקעה בעתיד!
תשמע, ברור שאף אחד לא באמת מחכה ליפול ברחוב כשורה בקריירת LinkedIn, ואף אחד לא שוכח את המכה באגו. אבל אם כבר קרה, למה לא להיות קצת חכמים, קצת יעילים ואפילו קצת עשירים בסוף היום? תיעוד נכון, ליווי משפטי ושמירה על קור רוח (בלי לספר בדיחות לא טובות בשלב העדויות בבקשה), יכולים להפוך את הסיטואציה מאסון קטן למועדון השקעות קטן. בהצלחה, והיזהרו מהמדרכות של אלנבי.