כך מתבצע הליך פונדקאות בישראל שלב אחר שלב

מה הקטע של הפונדקאות בישראל ואיך בדיוק כל זה עובד?

בואו נודה בזה רגע – כשאומרים לנו את המילה "פונדקאות", לכולנו עולה בראש איזה סרט הוליוודי מוגזם, עם דרמות משפחתיות, דמעות, וזוגות לחוצים, נכון? אבל עזבו אתכם רגע מסרטים אמריקאיים – בואו נדבר תכל'ס: מה זה בכלל פונדקאות בישראל ואיך כל הסיפור הזה קורה בפועל? ואם כבר התחלתם לקרוא, תישארו איתי כי יש מצב שזה יהפוך להיות הדבר הכי מעניין שקראתם היום. (כן, יותר מהפוסט האחרון של אילון מאסק בטוויטר.)

השלבים הראשונים – מי בכלל יכול להיות הורה בעזרת פונדקאות בישראל?

טוב, כאן מתחילה כל הדרמה: אם חשבתם שכל זוג יכול פשוט להחליט "יאללה פונדקאות", תחשבו שוב. בישראל התהליך מורכב, אבל נדגיש שהוא בהחלט אפשרי. בדרך כלל ניגשים לתהליך זוגות שאינם יכולים להביא ילדים לעולם בעצמם – בין אם בגלל סיבות רפואיות, או פשוט כי הטבע החליט לשחק אותה קשוח מדי הפעם.

אז מי באמת יכול להתחיל בהליך פונדקאות?

  • זוגות נשואים או ידועים בציבור: חייבים להיות מעל גיל 18 ומתחת גיל 54.
  • נשים יחידניות: נכון, גם להן זה מתאפשר כיום בישראל.
  • וקצת פחות פשוט: גברים יחידניים או זוגות חד-מיניים (ספויילר: רק בשנים האחרונות המאבק הצליח, וכן, הם גם מוזמנים למסיבה).

"קחי אותי שרה" – איך מוצאים פונדקאית ולמה זה קצת דומה לדייט ראשון?

עכשיו מגיע החלק באמת מעניין: למצוא את האישה שתישא עבורכם את ההריון. רגע, מה? כן כן, השלב הזה הוא החלק הכי עדין, מרגש והומוריסטי בסיפור, כי זה באמת קצת כמו דייט ראשון. צריך התאמה, כימיה, וחיבור אישי, וזה חייב להיות הדדי לגמרי. ספויילר – זה לא עובד ממשיך ימינה-שמאלה כמו בטינדר, אלא קצת יותר מורכב וקצת יותר מרגש.

בין הדברים שהפונדקאית המיועדת צריכה לעמוד בהם:

  • גיל בין 22 ל-39 (כן, מצטערים, לא משנה כמה את מרגישה צעירה).
  • הייתה כבר בהריון תקין לפחות פעם אחת בעבר ויש לה ילד משלה.
  • הפונדקאית חייבת להציג אישורי בריאות נפשית ורפואית תקינים (בלי לחץ, אבל קצת כמו בדיקת רכב לפני קניה).

"אז כמה אמרתם שזה עולה?" – המספרים שאתם צריכים להכיר

יושב טוב על הכיסא? כי הסיפור הזה לא זול. פונדקאות בישראל מתאפיינת בעלות שנעה בדרך כלל בין 200,000 ל-250,000 ש"ח ואף יותר. אני יודע, זה ישמע כמו המחיר של דירת חדר באיזו עיר פריפריה, או בערך הדלק לתל אביב וחזרה במשך חודש. אז למה זה כזה יקר?

  • תגמול לפונדקאית: כלומר, פיצוי הוגן על המאמץ, ההריון, הטיפולים ועוד.
  • הוצאות רפואיות: מהבדיקות והטיפולים ועד הליווי הצמוד של רופאים מומחים (כן חבר'ה, בדיקות הדם סטייל קופת חולים כבר לא כלולות).
  • עלויות משפטיות ובירוקרטיות: ישראל היא לא בדיוק סקנדינביה, הכל פה קצת יותר מסובך.

"זה חוקי בכלל? בישראל? אתה רציני?"

ובכן, חברים יקרים, כן. פונדקאות חוקית מאז שנת 1996, אך חשוב להבהיר שזה מוסדר במסגרת החוק שנקרא "חוק הסכמים לנשיאת עוברים". כל ההסכמים חייבים אישור של ועדה מיוחדת במשרד הבריאות. זה נשמע קצת מפחיד וקצת רשמי מדי, אבל כאן בדיוק נכנסת לתמונה העובדה שאתם חיים במדינת ישראל, וכמו שתיארנו קודם – אי אפשר לעשות שום דבר בישראל בלי ועדה, רשיון, וטופס חתום בשלושה עותקים.

"והתינוק הזה, הוא באמת שלי?" – שאלות נפוצות שאנשים מתביישים לשאול

רגע, אתם לא צריכים להרגיש מוזר. בואו נדבר על אותן שאלות מוזרות שאנשים חוששים לשאול בקול רם:

  • הפונדקאית יכולה להתחרט ו"להשאיר" את הילד אצלה? לא. ההסכם ברור, מגובה משפטית, ובישראל מנגנון זה עובד בצורה בטוחה לכולם.
  • הילד קשור ביולוגית אליי (ההורים)? בוודאי! העובר נוצר מהביציות והזרעים של ההורים המיועדים או תורמי הביצית – לא של הפונדקאית עצמה.
  • ואם חלילה משהו משתבש? התהליך מלווה כל הזמן ביועצים מקצועיים, רפואיים ומשפטיים על מנת לצמצם את הסיכונים ככל האפשר.

אז מה למדנו? (ועוד איזה מסקנות מעניינות לסיום)

בואו נסכם בשורה אחת חשובה: פונדקאות בישראל זה אולי נושא מורכב, מלא רגשות ודי יקר, אבל זה גם אפשרי, בטוח, ומאוד אנושי. זה בעצם מאפשר לאנשים שחולמים להפוך למשפחה להגשים את החלום שלהם בדרך קצת אחרת.

הדרך אומנם מלאה בוועדות, טפסים, וסדרת פגישות מביכות (בקטע טוב!) איפשהו על קפה ועוגה, אבל בסופו של תהליך המחיר והמאמץ מתגמדים לעומת הדבר המופלא באמת שקורה בסוף – משפחה חדשה נוצרת, וחיים חדשים מגיחים אל העולם. וזה, יקיריי, שווה הרבה יותר מכל הסיפור שהרגע קראתם.

כתוב/כתבי תגובה