כך מתבצע תהליך עריכת ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך: איך לתת למישהו אחר לשלוט בחיים שלך (בלי לאבד אותם)?

נכון שלכולנו יש רגעים שאנחנו חולמים להעביר את השליטה על חיינו למישהו אחר? למשל כשהחשבון מהבנק מגיע, או כשיש שיחת טלפון מעצבנת מספק האינטרנט, או כשפשוט סתם אין כוח להחליט מה נעשה בערב. לצערנו, אף עורך דין או טכנולוגיה עדיין לא פיתחו אפליקציה שתעשה את ההחלטות המעצבנות האלה בשבילנו בלחיצת כפתור. אבל אם מדובר במצבים רציניים (קצת יותר רציניים מבחירת הפיצה לפיצה נייט) בהם האדם הממנה מאבד את יכולתו לקבל החלטות, ברור שאנחנו רוצים שליטה מעשית במי יקבל החלטות עבורנו – כאן בדיוק נכנס לתמונה המושג "ייפוי כוח מתמשך". רגע לפני שאתם בורחים לנושא הבא ומתחילים לראות סרטוני חתולים ביוטיוב, קחו נשימה עמוקה –המאמר שלנו היום הולך לקחת נושא רציני וכבד כמו "ייפוי כוח מתמשך" ולהפוך אותו להרבה יותר קליל, מעניין, ואולי אפילו… מצחיק קצת. מוכנים?

אז מה זה בכלל "ייפוי כוח מתמשך"? (ולמה שנצטרך את זה מתישהו?)

בואו נודה רגע באמת: אף אחד מאיתנו לא באמת חושב על היום שבו לא יוכל לקבל החלטות לבד. כן, כולנו צעירים לנצח, ובטח אף פעם לא נגיע למצב שבו נהיה חולים, חלשים, מבוגרים או סתם לא במיטבנו – אבל המציאות טיפה פחות ורודה מהסטורי האחרון שלכם באינסטגרם. "ייפוי כוח מתמשך" נשמע כמו מונח שמישהו המציא רק כדי לבלבל אותנו, אבל בעצם מדובר בכלי משפטי פשוט שמאפשר לנו להחליט מראש מי ידאג לקבל החלטות חשובות עבורנו במקרה שחלילה לא נוכל לכך בעצמנו.

טוב, יפה. אבל איך זה עובד בדיוק?

ייפוי כוח מתמשך מאפשר לנו לבחור מראש את האדם (או האנשים!) שיהיו מוסמכים לקבל החלטות משפטיות, רפואיות, כלכליות ואישיות עבורנו במקרה שאנחנו חסרי מסוגלות לקבל אותן לבדנו. התהליך הזה יכול לסייע לכם לשמור על אוטונומיה וכבוד עצמי, ולהבטיח שמי שידאג לכם יהיה לא פחות מגיבור-על, או לפחות האדם הכי מתאים לסוג התפקיד הספציפי הזה.

3 צעדים פשוטים (וגם מעניינים!) שאתם חייבים להכיר בתהליך עריכת ייפוי כוח מתמשך

צעד ראשון: בחרו את האדם שלכם (ברצינות, תחשבו פעמיים!)

אז מי יהיה האדם המתאים ביותר למלא את התפקיד הקטן והקליל הזה של לקבל החלטות משמעותיות על החיים שלכם? אולי אחותכם האהובה אבל השכחנית? החבר הכי טוב שממש רע בניהול כספים? או אולי בן הזוג שתמיד שוכח איפה הוא הניח את המפתחות של הרכב? ההמלצה שלי – תבחרו מישהו אחראי ואמין, ובעיקר מישהו שמסוגל להבין ולייצג את הרצונות האמיתיים שלכם.

צעד שני: לשבת עם עורך דין (תקשיבו, זה פשוט יותר טוב ככה)

ברוב הפעמים, כשהמילים "עורך דין" מוזכרות, אנחנו רצים להפוך את הנושא ל"בעיה לבאים אחרינו". אבל תגידו, לא הגיע הזמן להיות בוגרים? השנה 2023 ואתם קוראים את הטקסט הזה בטלפון הנייד שלכם, אולי אפילו בזמן העבודה – אז כן, בהחלט אפשר להקדיש שעה קלה עם עורך דין נחמד (כן כן, קיים כזה!) כדי להכין מסמך משפטי שבאמת מותאם באופן אישי עבורכם.

צעד שלישי: לחתום, לאשר ולהמשיך בחיים (פשוט, נכון?)

אחרי שסיימתם לעבור על כל הסעיפים הקטנים (שאותם, כמובן, תעשו עם עורך הדין שפגשנו קודם), כל מה שנשאר הוא לחתום על המסמך הדיגיטלי והפיזי. פשוט, מהיר, ובעיקר – מסביר פנים לעידן המודרני. מאותו רגע ואילך, תוכלו לנשום הרבה יותר בקלות ולדעת שהכל מטופל. ובנצחיות המילים של גוגל מפות – הגעתם ליעד!

4 טעויות נפוצות (ומצחיקות) שאנשים עושים בייפוי כוח מתמשך – ואיך להימנע מהן?

  • להשאיר את המסמך במגירה במטבח: אתם רציניים? המגירה שמאחסנת גם את הגומיות וחבילות הרוטב מהמסעדה?
  • לבחור ב"בייביסיטר" כי הוא "היה ממש אחראי איתנו בכיתה י"ב": התקדמנו מאז.
  • להגיד "יהיה בסדר" ולדחות שוב ושוב: לא חבל על השקט הנפשי שלכם? יאללה תעשו כבר.
  • לא לבדוק שוב ושוב מי הם מיופי הכוח: הזמן עובר, אנשים משתנים, אולי כבר לא מדובר במישהו ש'הכי מתאים'. keep updating!

שאלות קצרות ותשובות חכמות (או לפחות נחמדות!)

  • כל אחד יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך? – כל אדם בגיר, כשיר ומבין יכול, בהחלט!
  • אפשר לשנות את ייפוי הכוח אחרי שחתמנו? – בוודאי! החיים משתנים (גם המציאות הטלוויזיונית), וגם אפשרויות המינוי.
  • כמה זמן התהליך? – קצר יותר מכמה שהשקעתם בהאזנה לרשימת השירים שלכם בספוטיפיי, מבטיחים.
  • האם חובה לקחת עורך דין? – כן. מה לעשות, כדי להימנע מטעויות קריטיות.
  • ואם לא נערוך ייפוי כוח? – המדינה תחליט עבורכם. לא מלחיץ בכלל.

בשורה התחתונה (טוב נו, פסקת סיכום קצרה)

נכון שסיימנו את השיחה בחיוך ואפילו קצת צחקנו בדרך, אבל אל תטעו – ייפוי כוח מתמשך הוא דבר רציני, ואפילו חשוב עד מאוד. קחו שליטה על העתיד שלכם כבר היום, תתקשרו לעורך דין בצורה הבוגרת והאחראית, ואז – ורק אז – תחזרו לראות סרטוני חתולים ביוטיוב. תאמינו לי, תודו לי אחר כך.

כתוב/כתבי תגובה