חושבים לקטול עסק ברשת? בואו נגלה מה עורך הדין שלכם היה מעדיף שלא תדעו
בלי לשקר לעצמנו – אין כיף יותר גדול מאשר לשבת סוף סוף בסוף יום מתיש, להיכנס לאינטרנט ולשחרר ביקורת עסיסית על המסעדה שאכזבה אותנו היום בצהריים ("מרגישים שאת ההמבורגר שלך טיגנה קבוצה של ילדים בחוג בישול בקייטנה?"). זה משתחרר, כיף, נותן תחושת עליונות ואם אנחנו ממש טובים, אפילו כמה לייקים. אבל רגע, עצרתם פעם לחשוב האם היוזמה החביבה שלכם עלולה להיגמר בבית המשפט? כן כן, ההערה העסיסית הזו יכולה לחזור אליכם, ולא בהודעת "תודה רבה, נשמח לפנק אתכם בקינוח מתנה".
1. "זה רק פוסט בפייסבוק, אפשר לתבוע אותי על זה?" – ההפתעות שעלולות לחכות לך בבית המשפט
בואו נהיה ישירים: רובנו לא חושבים פעמיים לפני שמפרסמים ביקורת שלילית על מוצר, שירות או עסק. "אני צרכן אמיץ וחסר פחד!", אנחנו אומרים (בעיקר לעצמנו). אבל האמת? הביקורת שפרסמתם אחרי שגיליתם שהפיצה שקיבלתם דקה יותר משמיכת קיץ יכולה בהחלט לחשוף אתכם לתביעה משפטית – בעיקר תחת חוק איסור לשון הרע. למה? אם העסק או האדם שעליו כתבתם יכול להוכיח שהביקורת שלכם מזיקה למוניטין שלו, ואתם לא מצליחים להצדיק אותה כ"אמת דיברתי", כדאי שתתחילו לחפש עורך דין טוב (או לפחות להפסיק לדבר על פיצות דקות).
2. בא לכם "לקטול בלי רחמים"? 3 טעויות נפוצות שאתם חייבים להימנע מהן!
טעות מס' 1: לכתוב בכעס וברגש מתפרץ
כולנו יודעים שרגש הוא משהו נפלא, בעיקר כשמדובר בבני זוג, חיות מחמד וסרטי דיסני. אבל לכתוב ביקורות כשכועסים, עצבניים או מתוסכלים במיוחד, זה מתכון בטוח לבלגן משפטי. כשאנחנו רגשניים, אנחנו נוטים להשתמש במילים חריפות, דרמטיות וחסרות אחריות – ואת המשפטים האלו בדיוק עורך הדין שיושב בצד השני הכי אוהב. אז נשמו עמוק, תנשכו את הכרית, ותנו להיגיון שלכם להשתלט לפני שאתם לוחצים "פרסם".
טעות מס' 2: להציג דעות כאילו הן עובדות
זה אולי נשמע ברור, אבל רובנו עושים את הטעות הזאת בלי לשים לב. לכתוב ש"המלצר היה אדם אגואיסט, חסר אכפתיות וגס רוח" זו לא בדיוק דעה אישית, אלא האשמה שנשמעת כעובדה. לעומת זאת, לכתוב "אני הרגשתי שהוא לא התייחס אליי מספיק טוב", או "היחס שלו גרם לי להרגיש לא נעים", זו דעה לגיטימית שאתם יכולים להגן עליה בבית המשפט, ואפילו לשכנע כמה שופטים מצוברחים (בסך הכול גם להם יש ימים רעים!).
טעות מס' 3: לחשוב ש"אף אחד לא קורא את זה ממילא"
אז זהו, שמישהו קורא את זה – ואפילו קורא טוב טוב. בעלי עסקים רבים היום שוכרים מומחים מיוחדים, שאפילו מארגנים עבורם דו"חות שבועיים על כל מה שנאמר עליהם ברשת (כן, מישהו עובד בזה באמת!). לכן, גם ביקורת קטנה וחסרת משמעות מבחינתכם, יכולה להגיע אל עורך הדין שלהם ולהיות מתורגמת לתביעה של עשרות אלפי שקלים – סכום שאפילו בבנק שלכם לא חלמו שתרוויחו.
3. כיצד כותבים ביקורת שלילית בלי להפוך להיות התיק המשפטי הבא?
אז החלטתם שתהיו אמיצים ותספקו לאנושות ביקורת בונה. מה עושים כדי לוודא שאתם נשארים מחוץ לבית המשפט ועדיין מצליחים להעביר את המסר?
- הישארו עובדתיים: תארו חוויות אישיות בלי להיכנס להשמצות חסרות בסיס. במקום לומר "הם גנבים" תכתבו "המחיר שחויבתי היה גבוה מזה שהובטח לי".
- היזהרו משימוש בשפה קיצונית: המילים "רמאים", "גנבים", "נוכלים" הן כמו דגל אדום לעורכי דין.
- פרסום בלבד אם אתם בטוחים באמיתות הדברים: ביקורת צריכה להיות אמת שניתן להוכיח. או במילים פשוטות – אם אין לכם צילומים, תיעוד או הוכחות, עדיף לשמור את הכעס לפעם אחרת.
4. רגע, ואם אני העסק? מותר לי להגיב לביקורת שלילית בלי לפתוח חזית משפטית?
חד וחלק – כן! ביקורת שלילית, אפילו אם היא כואבת, לא חייבת להיות הזמנה מידית לקרב משפטי. לרוב, מספיק שתענו בצורה מכובדת, עניינית ומקצועית. יותר מזה, התמודדות נבונה ורגועה עם ביקורת שלילית יכולה אפילו לשפר את המוניטין של העסק שלכם ("וואו, הם כאלה רגועים וסבלניים, הלוואי וזוגתי היתה ככה כשאני מאבד את המפתח לאוטו בפעם השביעית…").
רגע לפני שאתם שולפים את המקלדת: שאלות נפוצות שאתם כנראה רוצים לשאול אותי
- "אם אני כותב ביקורת תחת שם בדוי, האם אפשר לאתר אותי?" חד משמעית כן, והאמת שממש בקלות!
- "מישהו הגיש נגדי תביעה, איך אני מגן על עצמי?" פנו לעורך דין שמתמחה בדיני לשון הרע בהקדם.
- "כמה כסף אפשר לתבוע ממני על ביקורת שלילית?" עד 70 אלף שקלים ללא הוכחת נזק, או הרבה יותר אם העסק מצליח להוכיח נזק ממשי.
- "האם אני יכול למחוק ביקורת שכבר פורסמה?" אפשר, אך היא כבר יכולה להיות מתועדת.
- "מתי אפשר לתבוע מישהו שפרסם ביקורת כנגדי?" אם מדובר בפרסום משמיץ וחסר בסיס, בהחלט יש לכם עילה.
בקיצור ולעניין: בפעם הבאה שאתם כותבים ביקורת – תעשו את זה כמו מקצוענים
ביקורת שלילית היא חלק בלתי נפרד מהעידן הדיגיטלי, והיא גם חשובה כדי לשמור על עסקים הוגנים ונכונים לצרכן. אבל לפני שאתם הופכים לינשופים הלוחמניים של המקלדת – קחו נשימה עמוקה, הפעילו את ההיגיון והקפידו על ביקורת עובדתית והוגנת. תאמינו לי, לעורך הדין שלכם יש מספיק עבודה בלעדיכם (והוא בטוח מעדיף שתשלמו לו על דברים נחמדים יותר).