האם מותר לאישה להיות למעלה? – מהפכת הטכנולוגיה של נשים בתפקידים בכירים
רגע, חכו רגע! לפני שאתם מתחילים עם הבדיחות המפוקפקות, אנחנו לא מדברים כאן על חדר השינה או על שאלות מביכות מסדנת הזוגיות האחרונה שלכם. אז על מה באמת אנחנו מדברים פה? על אחד הנושאים הכי חמים (ומפתיעים) בעולם הטכנולוגיה – איך נשים כובשות עמדות בכירות, מובילות סטארטאפים מצליחים, ומשנות את פני התעשייה בדרך מגניבה ומעוררת קנאה, ששווה לכם להכיר מקרוב.
רגע, אישה מובילה טכנולוגית? ברצינות? האם אנחנו עדיין בימי הביניים?!
כן, חברים. אנחנו ב-2023, ובכל זאת, זו עדיין סוג של הפתעה לחלק מהקוראים (כן, כן, גם לך עם הקפה במשרד): נשים מהוות פחות משליש (!) מהעובדים בסקטור הטכנולוגי. אז איך זה קרה, ולמה זה עדיין ככה?
נשים וטכנולוגיה: הקשר המפתיע שאולי פספסתם
הנה נתון מעניין שישבור לכם את הסטיגמה: דווקא נשים היו בין החלוצות הראשונות שפרצו את הדרך בעולם הטכנולוגי. לא מאמינים? טוב, קחו למשל את המתכנתת הראשונה בהיסטוריה, עדה לאבלייס, שהייתה קשוחה וחכמה מספיק להסתבך עם קוד עוד לפני שאנשים הבינו מה זה מחשב. ואנחנו עדיין מתווכחים אם מותר לאשה להיות למעלה?
- עדה לאבלייס: המתכנתת הראשונה, שכתבה אלגוריתמים לפני שהיו אפילו מחשבים אמיתיים (ולפני שנולד המושג באג).
- הֵדִי לאמר: השחקנית ההוליוודית הכי יפה בשנות ה-40 הייתה גם מדענית ואחראית על טכנולוגיית התקשורת האלחוטית.
- קתרין ג'ונסון ונשות נאס"א: החבורה של מתמטיקאיות אמיצות שעבדו מאחורי הקלעים – ושיגרו לנו בני אדם לירח.
אתם מתחילים להבין? נשים תמיד היו שם "למעלה", ובגדול. אבל איפשהו בדרך – העולם שכח לשים אותן במרכז הבמה.
אז מה השתנה בעשור האחרון? (ומתי סוף סוף גברים יפסיקו להרים גבות?)
החדשות הטובות הן שהשינוי כבר קרוב ממה שאתם חושבים. בשנים האחרונות, לא מעט חברות גדולות וסטארטאפים פיתחו מודעות לנושא השוויון המגדרי ופועלים באופן אקטיבי לשלב נשים בעמדות בכירות:
- ענקיות הטכנולוגיה משקיעות מיליארדים בתוכניות להעצמת נשים בתחומי המדע וההנדסה.
- חברות הייטק מובילות כגוגל, אפל ונטפליקס שינו את המדיניות שלהן כדי לעודד יותר נשים להוביל בתחומים החמים ביותר.
- עשרות ועידות וטקסים בינלאומיים להתקדמות נשים בטכנולוגיה הופכים למקומות הכי מגניבים להיות בהם.
אבל – וזו נקודה חשובה, חבר'ה – עדיין הדרך ארוכה. כי למרות המאמצים, לפעמים יש הרגשה שהחבר'ה שחובשים כיפה הייטקיסטית עדיין מסתכלים קצת מוזר כשאישה נכנסת לעמדת הניהול. למה? כי שינויים תרבותיים לוקחים זמן, הרבה הרבה זמן.
שאלות שהייתם מתביישים לשאול (אבל אנחנו לא):
- האם נשים מנהלות טובות יותר מגברים?
אין עדות מדעית חד משמעית לזה, אבל כן ברור שצוותים מגוונים מובילים להצלחה גדולה יותר. - האם נשים בכירות מרוויחות פחות מגברים?
צר לנו להיות השליחים של החדשות הרעות האלה, אבל גם כאן הפער עדיין קיים משמעותית. - למה עדיין יש כל כך מעט נשים בתכנות ובהייטק?
תמיכה משפחתית, תפיסות חברתיות מיושנות, ואולי סתם סטיגמות לא מוצדקות שאפשר והגיע הזמן לשבור. - איך אני יכול/ה לעזור לשינוי המצב?
טוב ששאלתם! קודם כל – מודעות. אחר כך – לעודד את הבת שלכם, אחותכם או חברה להתעניין בכיוון הטכנולוגי. תופתעו כמה שינויים פשוטים כאלה עושים הבדל. - נשים מעדיפות להיות מנהלות מאשר מתכנתות?
לא בהכרח. המטרה היא לפתוח אופציות בכל הדרגות, כך שכל אישה תבחר מה שמתאים לה באמת – ולא מה שהיא חייבת בגלל מגבלות חברתיות.
שלוש עובדות מוזרות (אבל נכונות!) על נשים בהייטק שאולי לא הכרתם
- נשים כמתכנתות: מחקרים מראים שהקוד שנכתב על ידי נשים – כשהוא מוגש בצורה אנונימית – "עובר" ביקורות בצורה מוצלחת יותר ומכיל פחות באגים.
- סטארטאפים בהובלת נשים מצליחים יותר: מחקרים מראים כי סטארטאפים שיש בהם לפחות אישה אחת בצוות המייסדים הם בעלי סיכויים גבוהים יותר להצליח ולהחזיר למשקיעים רווחים על ההשקעות.
- השפה שמשנה הכל: שפת התכנות הראשונה (COBOL) פותחה על-ידי אישה בשם גרייס הופר.
אפשר כבר להפסיק להרים גבה עכשיו? תודה!
הגיע הזמן לסיכום קצר לפני שאתם חוזרים לפייסבוק
בסופו של יום, כשמדברים על האישה ש"למעלה", חשוב להבין דבר אחד פשוט: ההתקדמות הטכנולוגית של המאה ה-21 לא שלמה בלי לשלב באמת ובתמים את החצי השני של האנושות. זה פשוט לא עובד אחרת. העולם הטכנולוגי שלנו זקוק לכל הכישרון האפשרי – נשי, גברי ומה שבאמצע – וכולנו נרוויח משינויים שמביאים לגיוון, לחדשנות וליכולת להסתכל על בעיות מזוויות חדשות לחלוטין.
אז בפעם הבאה שאתם רואים אישה בעמדת ניהול או הנהגה טכנולוגית, זכרו לחייך, הנהנו בסיפוק – ואולי אפילו תלמדו דבר או שניים. וכן, לגמרי "מותר", זה העולם החדש, וטוב שכך!