האם שם המשפחה שלך שווה גירושין? המחיר המפתיע של שם המשפחה אחרי הפרידה
אם הגעתם עכשיו למאמר הזה, ייתכן שאתם בדיוק בשלב ההתלבטות הלא פשוטה הזו: "האם להישאר עם שם המשפחה של האקס?" או כמו שאתם אולי קוראים לזה ביניכם לבין עצמכם – "האם כדאי להיפטר סוף סוף מהשם משפחה המעיק הזה ולהתחיל מחדש?". נשמע מוכר? תהיו רגועים, אתם ממש לא לבד (וגם לא כזה מוזר לחשוב על זה!). מתברר שמאחורי המנהג הקטן והתמים לכאורה הזה של "למשוך עוד קצת" עם אותו שם משפחה אחרי הגירושין מסתתרות יותר דראמות מעניינות ומשעשעות מכפי שדמיינתם.
3 סיבות (טובות?) למה אנשים נשארים עם שם המשפחה אחרי הגירושין
בואו קודם כל נרד לעומק העניין – למה בעצם כל כך הרבה אנשים מתלבטים ואפילו ממשיכים עם שם משפחה שכבר לא שייך להם על פי חוק הלב (ואולי גם על פי חוק המדינה)? הנה כמה מהסיבות הנפוצות שפגשנו לאורך הדרך, עם טיפת הומור בריאה:
- כי "כדאי" לשמור על אחידות עם הילדים: האם זה באמת מרגיע את הילד שלכם כשאתם צועקים עליו בהתרגשות בגינת המשחקים ש"אמא היא כהן בדיוק כמוך!"? ספק מאד גדול.
- "טפסים, בירוקרטיה וכאב ראש" – הפחד המשתק משינוי רשמי: תופתעו כמה אנשים חוששים יותר מפקיד בדואר מאשר מהמשך הזדהות עם האדם איתו התגרשו.
- "המותג זה אני!": תקשיבו טוב – אתם לא ערוץ יוטיוב ואתם כנראה לא חברת ענק גלובלית. מיתוג עצמי אולי חשוב, אבל אם האקס שלכם לא קוקה-קולה, הגיוני לחשוב מחדש.
איך שינוי שם משפחה משפיע על הזהות שלכם? (חוץ מזה שתוכלו להיפטר מהאותיות המעיקות)
חשבנו שזה רק עניין טכני קטן, נכון? טעינו ובגדול. כי מתברר שלא מדובר רק בבעיה של הטפסים במשרד הפנים (מה שממילא תמיד יקח לכם יומיים שלמים וארבעה גזירי ציפורניים). יש פה נגיעה של ממש בזהות האישית שלכם. למרות שהרגש עשוי להוביל לשינוי, למהלך יש בפועל השלכות פסיכולוגיות ואישיות עמוקות יותר מכפי שחשבתם.
התחושה הזו של להחזיר שליטה, לערוך "ריסטארט", יכולה להיות אחד הביטויים האמיתיים ביותר שתחוו בסיום מערכת יחסים.
"ועכשיו לשאלה המכרעת: איך אני משנה בפועל את שם המשפחה (בלי להשתגע)?"
אל תיבהלו מההליך. בשביל שרובכם לא יעברו טראומה שנייה (זה כבר יותר מדי!), הנה כמה עצות חיוניות שיעזרו לכם לשרוד את הבירוקרטיה ולהישאר שפויים (פחות או יותר):
- הכינו מראש שניים-שלושה שמות אלטרנטיביים (כולל השם המקורי, השם של סבתא האהובה, או כל שם אחר שיגרום לכם להרגיש טוב).
- קבעו תור באתר משרד הפנים מוקדם בבוקר (כן, אפשר לעשות הכל באינטרנט). יש פחות עומס והפקידה הרבה פחות עצבנית.
- תכינו מראש סט מלא של מסמכים: ת.ז, תעודת גירושין, כסף קטן, סנדוויץ', ופקט סבלנות.
- והכי חשוב: הקפידו להגיע מצוידים בחוש הומור. תאמינו לנו, תצטרכו אותו.
"אבל רגע, זה באמת שווה את כל הטררם הזה?" – חמש שאלות ותשובות שהכי מטרידות אתכם
הכנו לכם בדיוק את מה שאתם חושבים כרגע, כי אנחנו פשוט קוראים לכם את המחשבות (האמת, היו לנו מצלמות נסתרות בבית, אבל ברור שזה רק בצחוק):
- האם עליי להחזיר את שם המשפחה המקורי שלי?
ממש לא חייבים, אבל לפעמים זה דווקא אחלה דרך להרגיש שוב אתם. - כמה זמן לוקחת הפרוצדורה הזאת?
כמה דקות באתר ורבע שעה במשרד אם הכל סגור מראש. ככה אומרים לפחות… במציאות מילת המפתח: תהיו גמישים! - אם התחתנתי שוב, האם אני חייב להחליף לשם משפחת בן זוגי החדש?
לא חייבים בכלל. הפעם אולי כדאי לחשוב טוב טוב. - יש לזה עלויות כספיות?
שינוי שם משפחה בישראל הוא לגמרי בחינם. כן, שמעתם טוב – משהו אחד בחינם בארץ! - אפשר לשנות שם משפחה דרך האינטרנט בלבד?
לצערנו לא. החיסרון: חייבים להגיע פיזית לסניף משרד הפנים. היתרון: יש סיבה מצוינת ליום חופש.
ומה עם אלטרנטיבות יצירתיות במיוחד שכדאי לשקול?
אם אתם באמת רוצים לטלטל את הסביבה שלכם, למה שלא תחשבו קצת מחוץ לקופסה? יש בארץ כמה אגדות אורבניות, כאלה שבחרו לעצמם שמות חדשים אחרי פרידה, שהן פשוט בלתי נשכחות:
- למשל, האיש ששינה את שם משפחתו ל"רק-אני" כדי להסביר במשפט אחד שכל ההחלטות הן שלו.
- או זו לקחה את שם המשפחה "חופש-גדול". תכלס, אי אפשר להתווכח איתה.
"אז שווה או לא? ההחלטה האחרונה בידיים שלך"
טוב, הגענו לסיום המרתק של ההרפתקה שלנו. אם עדיין התלבטתם איזו דרך לבחור, זה לגמרי בסדר. שינוי שם המשפחה אחרי גירושין הוא לא רק צעד פורמלי אלא חוויה אישית, עמוקה, סמלית ולעיתים די קומית. בסופו של דבר, הדבר היחיד שחשוב באמת הוא ההרגשה שלכם. האם אתם מוכנים להתחיל מחדש? לזרוק מאחוריכם את השם שהזכיר לכם כביסה משותפת ומדיח כלים שחיכיתם יותר מדי זמן שיתקן? או שמא אתם מרגישים בנוח לשמור את שמכם, עם כל הזכרונות והחרוזים המציקים שזה טומן בחובו? לא משנה איזה כיוון תבחרו, שיהיה בהצלחה – העיקר שאתם מרגישים עצמכם לגמרי.