מהי שיטת הניקוד וכיצד היא פועלת באמת?

מה לעזאזל מסתתר מאחורי "שיטת הניקוד" ואיך היא באמת עובדת?

קחו רגע לחשוב על זה: מתי בפעם האחרונה עצרתם ושאלתם את עצמכם "מה בעצם אומר הניקוד הקטן הזה שאני רואה בכל מקום באינטרנט?" אנחנו חיים בעולם של ניקוד כמעט על כל דבר אפשרי: פוסטים בפייסבוק, המלצות באפליקציות, דירוג באמזון, ציון במסעדה ההיא שהמליצו לכם עליה, ואפילו הדייט שלכם בטינדר. כאילו כל החיים פתאום הפכו לפרק ארוך במיוחד בתוכנית ריאליטי מאיימת, והציונים מציפים אותנו מכל כיוון. אז רגע לפני שאתם נותנים 4 כוכבים למאמר הזה (קדימה, תפרגנו חמישה…), בואו נצלול לעולם המוזר, המצחיק ולפעמים גם קצת מטריד של "שיטת הניקוד".

1. למה בכלל התחלנו לתת ציונים לכל דבר שזז?

ברוכים הבאים לעידן הדירוג וההערכה, שבו משהו בלי כוכבים או מספרים הוא פשוט לא באמת קיים. אבל למה אנחנו כל כך אוהבים לדרג דברים, ולמה אנחנו נותנים להם כל כך הרבה משמעות? התשובה פשוטה להחריד: אנחנו יצורים עצלנים! בחיים העמוסים שלנו אנחנו מחפשים קיצורי דרך שיעזרו לנו להחליט – ומה יותר קל מאשר להסתכל על ניקוד של אחרים ולחשוב: "יאללה, אם כל כך הרבה אנשים דירגו את הפיצה הזאת 4.8, מי אני שאחלוק עליהם?"

רגע, מישהו בדק על מה מבוססים כל הניקודים האלה?

אז זהו, מסתבר שכן. לכל מערכת ניקוד וחישוב ציונים יש אלגוריתם משלה. חלקם פשוטים – ממוצע רגיל של כל המדרגים. אחרים קצת יותר אפלים (כן כן, פייסבוק וגוגל, אנחנו מסתכלים עליכם!), המשלבים נתונים כמו:

  • ותק ומשקל של המשתמשים המדרגים
  • כמות ואיכות הביקורות שנכתבו
  • איזו ביקורת "קיבלה" יותר לייקים או תגובות
  • עד כמה הביקורת שלכם "תואמת" לביקורות הקודמות והתפיסות המקובלות

במילים אחרות, כבר לא מדובר רק בממוצע פשוט. האלגוריתם יושב שם, מצחקק וצוחק על התמימות שלכם, ומחשב בעורמה במהירות האור למי מכם יש משקל (וירטואלי, אל דאגה!) גדול יותר ומי יכול לקבל את התואר המחמיא "מדרג אמין ומוביל דעה".

2. איך שיטת הניקוד מצליחה להשפיע על ההחלטות שלנו (גם כשאנחנו יודעים שהיא שרירותית)?

הייתם פעם במצב כזה? אתם עומדים לבחור בין שני מוצרים או שירותים. אחד קיבל 4.4 והשני 4.5. מה תבחרו? ברור שהשני! אפילו שההבדל בקושי מורגש, אתם מיד אומרים: "טוב, יש לו ניקוד גבוה יותר, כנראה יש בזה משהו". נשמע הזוי? כנראה שגם כן, אבל אנחנו מתוכנתים כך שמספרים קטנים אלו יעשו בנו שמות נפשיות!

האם מערכות הניקוד מפחיתות את החרטות שלנו?

באופן אירוני, אחת הסיבות העיקריות שאנחנו כל כך אוהבים לסמוך על שיטת הניקוד היא בגלל שהיא מספקת לנו סוג של אחריות מוגבלת. כשההמבורגר שהזמנתם יתגלה כהחמצה מוחלטת, אתם יכולים תמיד לחשוב לעצמכם: "היי, היו לו 4.7 כוכבים, מה יכולתי לעשות אחרת?!" אז קל ומנחם לנו לסמוך על החוכמה המשונה של ההמונים ועל האלגוריתמים הבלתי מובנים האלה ששולטים בנו מרחוק.

3. 3 הצדדים האפלים של עולם הניקוד: ידעתם שהם קיימים?

💥 ניקוד כוזב ומניפולציות – התופעה נפוצה מידי?

לצערנו, מניפולציות בדירוג קורות כל הזמן. עסקים מזמינים ביקורות מזויפות, אנשים כותבים ביקורות שליליות כי הם מתוסכלים במקרה מסויים (או סתם קמו על הצד הלא נכון של המיטה), ומוצרים נהדרים נענשים לעיתים קרובות על טעויות טיפשיות וחד-פעמיות. מחקרים הראו שכ-15% עד 20% מהביקורות שאתם קוראים באינטרנט הן מזויפות לחלוטין (כן כן, מצטער לשבור לכם את הלב!).

💥 התמכרות ל"דירוג עצמי": האם כולנו קורבנות של תרבות הנרקיסיזם?

אינסטגרם, טיק-טוק, פייסבוק ודומותיהן יצרו עבורנו מלכודות דבש נוצצות: אנחנו כל כך משתוקקים לקבל את אישורי ההמונים (שבאים באריזה יפה של לייקים, צפיות ודירוגים גבוהים) שהתחלנו בלי לשים לב לנהל את החיים שלנו לפי מה שיגרוף לנו עוד כוכב ועוד לייק. מתישהו זה אולי מצחיק, אבל בינינו? גם קצת מפחיד.

💥 פגיעה ביצירתיות ובנכונות לקחת סיכונים – בגלל הפחד מניקוד נמוך?

אנחנו חיים בחברה שבה מדידה וניקוד הם העיקר – ופה נוצרת בעיה גדולה: אנשים מתחילים להימנע מלנקוט גישות מקוריות או מלהציע רעיונות נועזים, מחשש לקבל ביקורות שליליות וניקוד נמוך. התוצאה? פחות ניסיונות חדשים, פחות מקוריות ופחות חדשנות אמיצה.

קצת שאלות ותשובות נפוצות על שיטת הניקוד:

  • מי המציא את שיטת הניקוד?
    אף אחד לא בטוח, אבל הדעה הרווחת היא שזה התחיל בתיוג מוצרי צריכה בקטלוגים ושודרג דיגיטלית בשנות ה-90.
  • מה עושים כשנתקלים בניקוד שלילי מוגזם על מוצר שאנחנו אוהבים?
    סומכים על עצמנו! לא הכל מספרים, חברים.
  • אפשר לסמוך לגמרי על אתרי ביקורות?
    ממש לא לגמרי. תמיד תפעילו שכל ישר.
  • האם חברות יכולות למחוק ביקורות שליליות?
    ברוב הפלטפורמות – לא בלי הצדקה מיוחדת. אבל אל תזלזלו בכוחו של עורך דין טוב…
  • אפשר בכלל להתעלם מדירוגים וניקודים?
    בוודאי! אבל בתכל'ס, למה שתעשו את זה לעצמכם?

שורת הסיכום תחתונה: האם כדאי לכם להמשיך להאמין בשיטת הניקוד?

אז כן, העולם שלנו מכור לציונים, ניקודים וכוכבים. אבל לצד כל הבעיות, זה בכל זאת אחד הכלים הנוחים שיש לנו. כל עוד תיקחו הכל בערבון מוגבל ותלמדו להפעיל את השכל, אתם תהיו בסדר. מה לעשות שבחיים – ממש כמו במסעדה – אנחנו רוצים לדעת כמה כוכבים משהו שווה לפני שאנחנו צורכים אותו. אז כמה אתם נותנים למאמר הזה?

כתוב/כתבי תגובה