חתונה אזרחית? נשמע רומנטי… אבל מה קורה כשהסיפור נגמר אחרת?
אהבה זה נפלא. חתונה אזרחית? נהדרת לא פחות. אבל המציאות (המציאות הזאת, שלא תמיד מחייכת אלינו ומושיטה כוס יין) מראה לנו שלא כל האגדות מסתיימות באושר ועושר לנצח. אז מה עושים כשהחתונה כבר מאחוריך ופתאום המציאות יפה קצת פחות?
1. נשבעתם לנצח…אבל מי ידע שזה יהפוך לחצי שנה ושלושה ימי רביעי?
חתונה אזרחית הפכה בשנים האחרונות לטרנד רומנטי, מהיר ונגיש. אבל רגע, אם התהליך קל ופשוט כל כך, בטח הפרידה גם היא קצרה ופשוטה לא פחות, נכון? אז זהו, שלא ממש… הסיפור של גירושין אחרי חתונה אזרחית קצת יותר מבלבל, ואם חשבתם שהרבני מסובך, עוד לא ראיתם כלום…
- "חשבתי שאזרחי תהיה קלילה ונוחה, למה זה נהיה מסובך פתאום?" הבעיה היא לא בחתונה, אלא בזהות הגוף המפריד. פרידה מחתונה אזרחית תלויה בין כמה גורמים – בתי משפט, בירוקרטיה ולעיתים גם הלכות דתיות.
- אוקיי, אז מי בדיוק מפריד בינינו עכשיו? בישראל, גם זוג שנישא בחו"ל בטקס אזרחי חייב לפתוח תיק בבית הדין לענייני משפחה ורק לאחר מכן לעבור את ההליך של התרת נישואים אשר יכול להיות מסובך, ממושך ולא כייפי בעליל.
2. ביקשתם חופש מהמסורת – איך בכל זאת הסתבכתם עם הרבנות?
כן, הציניות שבמציאות מובילה זוגות שהחליטו לוותר על הטקס הדתי המסורתי, הישר למזלגות הידועים של מערכת המשפט והרבנות (כמה נפלא שבין אלפי שנים של היסטוריה הצלחנו לייצר כפל בירוקרטיה קלאסי כל כך).
למה הרבנות בכל זאת פה בתמונה שלכם?
הרבנות נכנסת לתמונה כאשר מדובר בזוג יהודים שהתחתנו בטקס אזרחי. הם מצדם יעדיפו שתעברו הליך גירושין כדת וכדין, "ליתר ביטחון" כדי שלא יהיו בעיות בעתיד בנישואין הבאים. עכשיו לך תסביר להם שכל העניין של חתונה אזרחית היה בדיוק כדי להימנע מכל זה…
3. שלושה דברים שלא סיפרו לכם על הפרידה אחרי חתונה אזרחית:
- הסבלנות שלך מתחילה כשאתה מגיש תביעה: אין קיצורי דרך. זאת יכולה להיות ריצה למרחקים ארוכים עם הפסקות קפה אינסופיות בבתי משפט.
- מסמכים, מסמכים ועוד מסמכים: זוכרים את הטופס הקטן הזה ששמו לכם בכיס בקפריסין וחשבתם שלא תראו שוב לעולם? כן, אז תמצאו אותו, אחרת תתחילו ללמוד יוונית.
- להתגרש באזרחי עלול לא לנתק אתכם באמת: הפרידה הרשמית יכולה להיות תלויה גם בחוקים ממדינה אחרת, בייחוד אם אחד מבני הזוג אינו יהודי. הבירוקרטיה שתפגשו תהיה קריאטיבית ותאתגר אפילו פקיד שוויצרי.
4. שאלות מעצבנות שרציתם לשאול (או שלא) ותשובות קצרות, חדות וכנות:
- "למה בכלל אנשים מתחתנים בחתונה אזרחית?" – כי לפעמים, הרבנות ואתה פשוט לא באותו הראש. לגיטימי.
- "חתמתי על משהו בשפה שאני לא מבין – עד כמה הסתבכתי?" – נגיד רק שאם הייתם נשארים בטלוויזיה במלון במקום לצאת לעירייה, היה עדיף.
- "אפשר לגשת ישר לרבנות לסיים עם זה מהר?" – טכנית כן, מעשית – מהר? אתה אופטימי.
- "הגירושין האזרחיים יקרים יותר?" – האמת שלא בהכרח, אבל מומלץ לשמור בצד קצת כסף, כי עורכי הדין האלה לא כל כך מתחשבים בסיפור האהבה שלכם.
- "ומה אם אני לא מוצא את בן הזוג שנעלם עם מסמכי הנישואין?" – זה פחות טוב. זה הזמן להכיר מקומות חדשים על הגלובוס או יישות בשם "מס שב"כ" שטרם הכרת.
5. אז אפשר להתגרש בקלות אחרי חתונה אזרחית, או לפחות טיפה פחות לסבול?
החדשות הטובות? אפשר לעבור את זה. אלפי זוגות עשו זאת לפניכם, אז בטח שגם אתם תצליחו. החדשות הרעות? קלות זאת מילה קצת מוגזמת כשמדברים על גירושין – אזרחיים או לא.
אז מה השורה התחתונה – אהבה נעלמת, בירוקרטיה נשארת?
בהחלט. התהליך אולי מורכב וארוך, אבל דעו שני דברים חשובים ביותר:
- אתם לא לבד – ההחלטה הזאת פופולרית יותר ממה שאתם חושבים.
- בסופו של יום, עם אורך רוח, הכנה נכונה ואולי עורך דין שלא מפחד מניירת, גם הסיפור שלכם יהפוך לעוד אנקדוטה מצחיקה.
ולסיום, טיפ קטן אך יעיל: לפני שאתם רצים להחתים את הפקיד בקפריסין או בגאורגיה, קחו נשימה עמוקה, שימו דגש גם על החלקים הפחות נעימים – כי בסוף מתחתנים פעם אחת (או שתיים, שלוש. מי סופר?).