ביטול הסכם ממון בהתנהגות – מה שלא מספרים לכם

חשבונות נטפליקס משותפים, כלב משותף, ומה עם הסכם ממון שהתבטל בלי ששמתם לב?

בואו נהיה כנים רגע אחד – מערכת יחסים היא כמו התקנת אפליקציה חדשה: אתה מסכים לתנאים בלי לקרוא, ובסוף מגלה שהסכמת להסתיר את המצלמה הקדמית בזמן הצפייה בנטפליקס. בערך באותו אופן, המון זוגות חותמים על הסכם ממון בתחילת מערכת היחסים שלהם – אולי כי אבא של הכלה התעקש "שלא ימכרו לנו את התמונה של סבתא מצד אמא", או פשוט כי שניהם היו נלהבים לשחק אותה רציניים ואחראים.

אבל יודעים מה מצחיק? (או טרגי, תלוי איך מסתכלים על זה) לפעמים, עם הזמן, ההסכם הזה פשוט עולה לאבק, ואתם מוצאים את עצמכם מתנועעים בתוך מה שאני אוהב לקרוא לו 'אזור הסכנה השקט של ההסכם' – מצב שבו ההסכם שבניתם עליו שיגן עליכם מתחיל לאבד את התוקף שלו, בלי ששמתם לב, רק בגלל ההתנהגות שלכם. כן-כן, התנהגות שלכם, חברים.

מה לעזאזל אומר "ביטול הסכם ממון בהתנהגות"? ולמה זה צריך להדאיג אותי?

בוא נהיה אמיתיים רגע. כולם יודעים שהסכמים כתובים זה אחלה, ברור, רשמי ומסודר. אבל קחו נשימה כי הנה מגיע הטוויסט: לפעמים ההתנהגות השוטפת, היום יומית והסופר-רגילה שלכם יכולה להפוך את ההסכם שלכם לארכיון ישן אותו אף שופט לא יהיה מוכן לראות ברצינות יותר. נשמע מגוחך? צודקים. אבל זה חוקי לגמרי.

מה זה בעצם "התנהגות שמבטלת הסכם ממון"?

כשאתם חותמים על הסכם, אתם למעשה מתחייבים לקיים אותו בצורה מאוד מסוימת ומובנית, נכון? אז זהו שלא ממש. כי אם – לדוגמה – כתבתם בהסכם שהדירה היא רק של בן הזוג שבהתחלה היה לו יותר מזל/כסף/ירושה/סבתא הנ"ל, ובסופו של יום, במשך עשור שלם אתם משדרים לעולם ולכולם "שלנו, שלנו ושוב שלנו!" – הסיכויים גדלים משמעותית שההסכם שלכם יאבד את הכוח המשפטי שלו. הזוי, נכון? ברוכים הבאים לישראל!

  • האם אתם מנהלים חשבון בנק משותף למרות ההסכם?
  • התחלתם לשפץ יחד דירה שרשמית שייכת רק לאחד?
  • האם פסחתם על אישורי בן הזוג בעסק שלו אי פעם למרות שבהסכם כתוב ההיפך?

3 ההתנהגויות הכי נפוצות שיכולות להרוס לכם הסכם ממון בלי שידעתם

#1 לאחד חשבונות כספיים – ובגדול!

אתם אולי לא מבינים את זה, אבל אם בהסכם היה כתוב שכל חשבון בנק בנפרד, ובפועל אתם מנהלים חשבונות משותפים כבר שנים, ובדרך גם אתם זורקים משפטים מתוקים כמו "הכסף שלנו זה הכסף שלך" – כנראה שאתם בשלב מתקדם של ביטול הסכם בלי שתקבלו תעודה חגיגית על כך. אל תגידו שלא הזהרתי.

#2 מי הזמין את השיפוצניק?

אם הייתה לכם הגדרה ברורה שהדירה של צד אחד בהסכם, אבל עם השנים השקעתם אלפי שקלים בשיפוצים, ריהוט והחלפות נוספות, ועוד אמרתם בפומבי "בואי נשפוץ את הדירה שלנו כדי שתהיה לנו נעימה" – ובכן ידידיי, נראה שהכניסה שלכם לעולם הנדל"ן המשותף הגיעה בשקט בשקט, בלי שום חוזה נוסף.

#3 עסק משפחתי? נשמע חמוד, אבל…

קחו עסק שכתוב בהסכם כמופרד לחלוטין, תתערבבו בו קצת יותר מדי, זרקו פנימה הצהרות שלכם כשותפים עסקיים מאושרים ושמחים מדי, ובסוף קיבלתם מצב ש"העסק הפרטי" נראה לשופט הרבה פחות פרטי ויותר כמו הרכוש המשותף של המשפחה.

רגע של אמת: שאלות ותשובות שאולי אתם מתים לשאול

  • אפשר באמת לבטל הסכם רק בגלל ההתנהגות שלנו? לגמרי כן, השמועות נכונות.
  • אם ההסכם אושר בבית משפט, עדיין אפשר לבטלו בהתנהגות? חד משמעית כן, במיוחד אם התנהלתם אחרת אחרי האישור ובפומבי.
  • כמה קשה לשכנע שופט שההסכם בטל? זה לא קל – אבל אם ההתנהגות שלכם מתאימה למודל ה"קיבלתי-שכחתי-וזה-שלנו" יהיה מאוד קשה להגן עליו..
  • מה לעשות כדי להגן על ההסכם? שמרו על הפרדה ברורה, תגבו את מה שכתוב בו בפועל, ובעיקר אל תיתנו להתנהגות שלכם להיראות מנוגדת להסכם לאורך זמן.
  • איך יודעים אם אני בסיכון? אם אתם כבר שואלים את זה – אז כנראה הגיע הזמן לפעולה.

ולסיום, מה למדנו כאן היום בעצם?

לפעמים דווקא דברים קטנים ויומיומיים יכולים לשנות לחלוטין את האופן שבו מערכת המשפט מתבוננת עליכם ועל הרכוש שלכם. אז אל תתנו לקלילות היום-יום המצחיקה להפוך לקומדיה לא מצחיקה בבית המשפט. אם יש לכם הסכם ממון, קחו שניה ותראו שאתם באמת מקיימים אותו בפרטים הקטנים.

וזכרו: הסכם ממון הוא לא רק משהו שחותמים עליו כדי להרגיע את האמא של הכלה; הוא אשכרה משהו שכדאי ליישם. אחרת, גרוע מזה, אתם עלולים לגלות שהכלב שחשבתם שהוא שלכם – כבר בכלל לא שלכם ברגע האמת… אאוץ'.

כתוב/כתבי תגובה