כמה זמן באמת אפשר להשאיר את הרכב בחניה (ולמה כדאי לבדוק אם הוא עדיין שם)?
אם גם לכם יצא לעמוד מול הרכב המאובק להחריד שלכם, למתוח בראש את החשבון ("רגע, מתי בכלל הזזתי אותו בפעם האחרונה?!"), ולתהות אם מישהו מהשכונה כבר עירב את העירייה או – חלילה – הזמין גרר, הגעתם למקום הנכון. יותר מדי אנשים בטוחים שאם הרכב שלהם משולם ומפונק בדלק, שמן מנוע ולפעמים אפילו ווקס, הם רשאים פשוט "להשכיח" אותו בחניה לנצח. אז זהו, שלא.
האגדות האורבניות של החניה – מותר לי או לא?
נתחיל בשבירת מיתוס ארוכת שנים: ה"חניה הציבורית" היא לא בדיוק שלך לנצח נצחים (סליחה לאכזב…). לפי התקנות העירוניות בישראל, כל רכב שחונה באותה נקודה ציבורית מעל 60 יום עלול להיחשב נטוש. ועדיין, יש כמה משתנים שמשפיעים על מתי וכמה מהר דווקא הרכב שלך יתחיל לקבל מבטים עקומים:
- מצב הרכב – ככל שהרכב יותר מוזנח (צמיגים מפונצ'רים, חלונות שבורים או אפילו עשב שצומח בנחת ליד הפגוש), כך הוא מושך תשומת לב רבה יותר.
- שכנים "אכפתיים" יותר ופחות – אלה שמעדיפים לדווח לעירייה, מיד אחרי שסיימו להתווכח בוועד הבית על סוג הצבע לדלת הלובי.
- האזור שבו אתם מתגוררים – רוב הערים הגדולות מקפידות יותר, בעיירות קטנות ובקיבוציםיש נטייה לגלות גמישות וסלחנות.
"השוטר אזולאי" הבא: מי יכול לגרור לכם את האוטו?
אז תהיתם פעם מי עלול לגרום למכונית שלכם 'לנדוד' בלי התראה מוקדמת? הנה הנבחרת המנצחת שיכולה לגרום לרכב היקר שלכם להיעלם ביום בהיר אחד:
- העירייה – לאחר שהפקחים וידאו כי הרכב אכן "מעלה אבק" יותר מדי זמן (בד"כ מעל חודשיים).
- המשטרה – אשר יכולה לגרור רכב שחונה בצורה לא חוקית או מסכן את הציבור.
- בכל מיני מקומות פרטיים או מרכזים מסחריים – בעלי הקרקע עצמם יכולים להפעיל שירות גרירה, וכאן אין תמיד צורך להמתין חודשיים. לפעמים מספיקה מדבקה קטנה ("אל תחנה כאן יותר!") ושיחת טלפון מאיימת מבעל החניון.
3 תירוצים שאנשים נותנים כשהרכב מחכה נצח בחניה (ומה נכון באמת?)
1. "זאת חניה ציבורית, ואני משלם מיסים!"
מצטערים, החברים בעירייה גררו מכוניות של משלמי מיסים בעבר – ואף אחד לא ממש מתרשם מהטיעון הזה. חניה ציבורית נמצאת בשימוש הכלל, וכאשר רכב עומד זמן רב מדי, הוא פשוט מונע שימוש ציבורי ומפריע לסדר הטוב.
2. "הלכתי לעשות טיול בדרום אמריקה, הרכב לא הצטרף איתי…"
מבינים ללבך, אבל בפעם הבאה פשוט תבקש מהשכן הנחמד להזיז את הרכב מדי כמה שבועות כדי להימנע מאכילת אבק (וגרירה!).
3. "המכונית כל-כך ישנה, אין לי כוח אפילו להזיז אותה!"
ובכן, כאן אולי הגיע הזמן לשקול לעשות לה את הטובה האחרונה ולמסור אותה לגריטה, או למכור אותה למישהו שישמח לקחת אותה גם בלי טסט (ותתפנה לך אחלה של חניה!).
שאלות נפוצות (והתשובות שכדאי לדעת)
מתי ניתן לפנות לעירייה כדי לפנות רכב נטוש?
בד"כ לאחר חודשיים שהרכב לא זז, ניתן לדווח לעירייה והיא תשלח פקח לבדיקה. אבל בואו נהיה נחמדים – לפחות תפנו קודם לבעל הרכב (אולי הוא בכלל שכח אותו?).
מה קורה עם הרכב אחרי שהוא נגרר?
הרכב נלקח למגרש אחסנה, ושם הוא מחכה בסבלנות (יקרה מאוד!!) שתבואו לקחת אותו, נגד תשלום של מאות או אלפי שקלים. עצוב, אבל זה המצב.
כמה זמן מותר לרכב עם טסט בתוקף לעמוד במקום פרטי שאינו שלי?
בעיקרון, מרגע שקיבלתם התראה או דרישה מבעלי הקרקע להזיז את הרכב – כדאי לפנות במהרה. איגוד בעלי הקרקעות הפרטיות לא ידוע ביכולות ההומור שלו.
האם יש קשר לטסט או לביטוח בזמן רכב בחניה ציבורית?
בהחלט. רכב נטוש ללא טסט או ביטוח פשוט מזמין פקחים אליו, והוא יפונה מהר יותר.
האם פקח העירייה מחויב לעדכן אותי לפני גרירת הרכב?
הפקח מחויב להצמיד התראה על החלון שלכם. אז תהיו חברים טובים ותבדקו מדי פעם שהמדבקה לא דוהה על השמשה.
בשורה התחתונה – אז כמה זמן אפשר "למתוח" את החניה?
בסוף היום, קחו טיפ קטן: זכרו תמיד להזיז את הרכב שלכם לפחות פעם בחודש – גם אם זה כרוך בלרדוף אחרי הסוויץ' ולצאת ל"סיבוב ניצחון" קטן בשכונה. כך תוודאו שהרכב שלכם לא יהפוך לקורבן לגרר העירוני או לבדיחות השכנים על "פסל הרכב המאובק". תלושי גרירה ואחסנה יקרים בהרבה מביקור קטן וכיפי עם המכונית שלכם במוסך או בתחנת הדלק השכונתית.
תהנו מזכות התנועה ותנו לרכב שלכם להרגיש שמעריכים אותו קצת… אם לא עבורו – לפחות בשביל הרוגע הנפשי שלכם והכיס (והשכנים שחושבים לעשות על הרכב שלכם מנגל). בסוף, לתת לו ל"קפוא" במקום יותר מדי זמן יכול לעלות לכם יותר ממחיר מצבר חדש.