האם צריך לחתום מאחורי צ'ק ומה קורה אם לא

לחתום או לא לחתום מאחורי הצ'ק? המדריך הלא-רשמי לשאלה הכי מוזרה בבנקאות הישראלית

אז מה הסיפור של החתימה מאחורי הצ'ק? רגע לפני שאתם שולפים עט ומתחילים בעבודות גרפיטי קטנות בגב הצ'ק, בואו נעצור ונדבר קצת אמת וכסף (שזה כמובן ממש אותו דבר). בינינו, כמה פעמים עמדתם מול הצ'ק, מבולבלים כמו תייר בתל אביב ביום חמישי בערב? "לחתום לא לחתום?" אתם תוהים. אז אני כאן כדי לעשות לכם סדר אחת ולתמיד. יהיה מצחיק, יהיה הזוי, ובעיקר – יהיה מועיל למדי.

רגע רגע, מאיפה בכלל צצה החתימה הזו, ומי המציא אותה?

אם חשבתם לרגע שזו המצאה של בנקים ישראלים שמחפשים איך לסבך אותנו עוד קצת, אתם לא לחלוטין טועים. אבל האמת קצת יותר רצינית ופחות דרמטית (מצטער לאכזב). עוד במאה ה־19, כשהאדם הראשון כתב שיק (כנראה כדי לשלם על קפה הפוך בינוני – כי מחירים של בתי קפה תמיד היו מוגזמים) החתימה הזו נועדה לאשר לבנק את ההעברה, לוודא מי הוא האדם המפקיד ולהגן על כותב הצ'ק מפני רמאויות וגניבות. בקיצור – ניסיון לא רע לאבטחה, שבעיקר עשה לכולנו כאב ראש.

"אחי, לא חתמתי, זה יופקד לי בכלל?" הדילמה שעוצרת מדינה שלמה

האמת הפשוטה (ותתפלאו לדעת) – זה תלוי איפה, איך, ובעיקר למה. קבלו כמה מצבים מעניינים:

  • מפקידים באפליקציה? למרבה ההפתעה, רוב הבנקים לא באמת יבקשו מצילום הסלפי של החתימה שלכם מאחורה. לכן תוכלו להפקיד בלי הצורך לבזבז מיליגרם דיו מיותר.
  • מפקידים פיזית בבנק או במכונות האוטומטיות? פה דווקא רוב הבנקים מתעקשים על החתימה שלכם מאחור. כן, זה אולי קצת אנלוגי ומיושן, אבל הבנק אוהב להזכיר לנו מעת לעת שאנחנו חיים בישראל 2023 ולא בטוקיו 2030.
  • מעבירים צ'ק לצד שלישי? פה כבר נכנסים לעולם אחר לחלוטין. החתימה שלכם הופכת להכרחית, והיא בעצם אומרת "היי, תן את הכסף לאיש ההוא שחותם מתחתיי. אני סומך עליו ב־127% (או שאני פשוט חייב לו כסף מאז הטיול אחרי הצבא לבוליביה)"

"אז למה הבנקאית שלי תמיד מתעקשת שכן אחתום? יש להם בונוסים על כל דיו שגמרתי?"

בואו נרגיע את תיאוריית הקונספירציה. כנראה שהבנק לא באמת עושה כסף מהדיו שלכם (אם כי, עם הבנקים אי אפשר לדעת…). הסיבה שבבנקים מתעקשים על חתימה בגב הצ'ק, מעבר לסתם בירוקרטיה ישראלית טיפוסית, היא בעיקר לצורך אימות והפחתת הסיכון בבקרה. כלומר, הבנק שלכם רוצה לוודא ששמי שמפקיד את הצ'ק הוא אכן מי שמופיע בשמו על הצ'ק. משעמם? תקבלו דוגמא קטנטונת:

דיאלוג טיפוסי בבנק, או: "למה לא מגיע לי צ'ק של 2 מיליארד דולר?"

לקוח: "אהלן, באתי להפקיד צ'ק שקיבלתי מחבר שלי, איזה בחור בשם אילון מאסק."

הפקידה בבנק: "מצוין. אבל למה כתוב פה שהצ'ק הוא על שם… ביל גייטס?"

הלקוח: "אה, אני והוא קרובים, אני מדבר איתו כל יום בווטסאפ…"

הפקידה בבנק: (בוהה באוויר בשתיקה מביכה)

טוב, אולי טיפה הגזמנו. אבל עכשיו קצת יותר ברור למה החתימה כל כך חשובה, נכון?

שאלות (די מצחיקות, אבל רציניות להפתיע) נפוצות על חתימה מאחורי הצ'ק – הנה התשובות!

  • אם החתמתי את הכלב שלי בטעות, אפשר למחוק? באידיאל, עדיף שתוותרו על ערבוביות לחתימה, אבל אם טעיתם, חתמו ליד והפקיד יסלח לכם הפעם.
  • צריך לכתוב עוד משהו מעבר לחתימה? יש שמוסיפים ת"ז או טלפון. האמת? לא חובה אבל תמיד מוערך.
  • יכולים לגנוב לי את החתימה ולעשות איתה משהו רע? עקרונית כן, אבל לא לדאוג, גנבי חתימות כרגע עסוקים בזיוף חתימות של כדורגלנים מפורסמים, אתם (כנראה) לא בראש סדר העדיפויות.
  • ואם אני מעביר את הצ'ק לסבתא שלי והיא שכחה לחתום? כן, תרגיש חופשי להזכיר לה בעדינות, וסוף סוף למצוא סיבה לטעום מהקוגל שלה באותו ביקור.
  • צ'ק שלא הפקדתי שלוש שנים, מה לעשות איתו? מסגרת לתמונה מעל הספה בסלון. רצינית עכשיו: יש התיישנות אחרי תקופה מסוימת (חצי שנה לרוב הצקים), ויום אחד אולי תוכלו למכור לאספני ארכיאולוגיה.

בשורה התחתונה: לחתום או לא לחתום? הגיע הזמן שנגיע לתכל'ס

בואו נפשט: אין חוק גורף שמכריח אתכם לחתום בכל מצב. החתימה בעיקר מונעת כאב-ראש עתידי, ומסייעת לזכור מי באמת אחראי על הכסף היקר שלכם. רוצים להימנע מבירורים מביכים? תחתמו. לא רוצים? תפקידו דיגיטלית ותתפללו שהמערכת האוטומטית של הבנק אוהבת אתכם.

רק לפני שאנחנו מסיימים, הנה טיפ זעיר, אנושי (ודי משעשע)

איך לזהות מישהו שעדיין משתמש במלא צ'קים ב־2023? פשוט תסתכלו אם הוא מצויד תמיד בשני דברים: עט כחול ותיק מרופט ומלא ניירות. עכשיו, שנייה לפני שאתם לחוצים שוב איפה העט שלכם, תזכרו שרוב העולם כבר מזמן בקריפטו ובפייבוקס, אז תתקדמו קצת, אבל בעדינות. כי אחרי הכל, כסף זה עדיין רציני.

כתוב/כתבי תגובה