למה אוהב כסף לא ישבע כסף בדיוק כמוך

אוהב כסף לא ישבע כסף: למה דווקא בעולם הטכנולוגיה המשפט הזה נכון מתמיד?

אתם יושבים בבית קפה בתל אביב, מסתכלים על ההייטקיסט בשולחן הסמוך, מקליד בטירוף על המקבוק פרו שלו, לובש חולצת טי-שירט ממותגת, אוזניות עם ביטול רעשים בשווי משכורת חודשית, ופרצוף של מי שהרגע הפסיד בביטקוין. אתם שואלים את עצמכם, "וואלה, הבנאדם חי את החלום או את הסיוט הנוצץ?". והאמת? זה בדיוק הסיפור שלנו היום – איך דווקא תחום הטכנולוגיה הפך למלכודת דבש של רדיפת כסף אינסופית.

הטרגדיה של יותר מדי? 5 סיבות למה טכנולוגיה הופכת אותנו למכורים לכסף

1. אפקט ההשוואה באינסטגרם: מי הדביל ששילם 5000 ש"ח על NFT של חתול?

ברוכים הבאים לעולם שבו לשכן שלכם יש מכונית טסלה חדשה, והקולגה שלכם מתפאר שהשקיע חצי שנה משכורת על NFT של חתול מצויר. הטכנולוגיה הפכה את רדיפת החומרנות לסופר שקופה—כי הכל זמין בסטורי, בטויטר, באינסטגרם וכמובן, בלינקדאין (שם כל אחד מספר על "עוד הישג מינורי"). רוצים משהו קצת מפחיד? מחקרים הראו שככל שאנשים מבלים יותר זמן ברשתות חברתיות, כך גדלה תחושת הריקנות שלהם, ועם זה – המרדף אחרי כסף ועוד כסף.

2. תרבות ההיי-טק והלא-מספיקיזם: כמה כסף מספיק בשביל להפסיק לעבוד?

קחו נשימה עמוקה, תחשבו רגע: כמה כסף באמת מספיק כדי להגיד לעצמכם "אוקיי, עכשיו אני רגוע"? כנראה שאתם אפילו לא קרובים לתשובה, וזה לגמרי לא אשמתכם. בעולם הטכנולוגי, כותרות התעשרות במהירות ("איש בן 22 מכר אפליקציה בעשרות מיליוני דולרים!") יוצרות תחושה תמידית של "אני חייב עוד". גילינו דרך להפוך את גאוות היחידה למרוץ עכברים ממותג. התוצאה? "אוהב כסף לא ישבע כסף" הופך למנטרה של עולם שלם.

3. ההבטחות של הסטארטאפיסטים: האם יוניקורן זה בכלל סוס אמיתי?

מכירים את החלום "נעשה אקזיט ונלך לשבת על אי טרופי"? אז זהו, שברוב המקרים, גם אחרי האקזיט הולכים לקנות חולצת לוגו של חברה חדשה או להשקיע חזרה בסטארטאפ הבא. בעולם הטכנולוגי, הכסף אינו רק אמצעי, אלא מדד להצלחה ולכבוד. אי אפשר "לכבוש את הפסגה", כי תמיד תהיה פסגה אחת גבוהה יותר.

4. טכנולוגיה ממכרת: כסף וירטואלי לא מרגיש כמו כסף אמיתי

תחשבו רגע, אם הייתם צריכים לשלם בקופה בסופר במזומן 1500 שקלים, היד הייתה רועדת. אבל ברגע שזה מגיע כאפליקציות תשלום ודיגיטל – פתאום קליק אחד ושכחתם שבכלל שילמתם. ומתברר שהטכנולוגיה מצליחה הכי טוב כשהיא גורמת לנו להוציא יותר, וליהנות פחות.

5. האם הטכנולוגיה של היום היא הגורו הרוחני של צרכנות היתר?

בחנויות המקוונות, באפליקציות ובמודעות קופצות, קליק אחד ואתם בעלים של עוד גאדג'ט שלא צריך באמת. הטכנולוגיה לא רק מפשטת את הדרך לצריכה—היא גם גורמת לנו לרצות כל הזמן עוד ועוד, בצורה שבה לעולם לא תגיע נקודת ה"שובע".

3 דרכים להשתחרר מהמלכודת: איך אפשר בכל זאת לצאת קצת מהלופ?

  • תזוזו טיפה אחורה: נסו לנתק מדי פעם את ההתראות המעיקות של אפליקציות פיננסיות ואינסטגרם. מותר לקחת הפסקה. זה אפילו מומלץ.
  • התמקדו בחוויות, לא בדברים: זוכרים את הסופ"ש עם החבר'ה? את החופשה ההיא ביוון? סקר קצר: מה עשה לכם טוב יותר—החוויה הזו או האייפון החדש?
  • קצת פרספקטיבה וסאטירה: תצחקו על עצמכם מדי פעם. זה בסדר להבין שאנחנו קצת מגוחכים לפעמים כשאנחנו רצים אחרי הכסף הבא. זה מנה בריאה של מציאות.

החידון הקצר המיוחד: כמה אתם באמת מכורים?

בואו לבדוק אם גם אתם נפלתם למלכודת:

  • האם בדקת את ערך הביטקוין בשעתיים האחרונות? (כן/לא)
  • האם רכשתם משהו יקר רק בגלל שהופיע בפרסומת באינסטגרם? (כן/לא)
  • האם אתם מתכננים את האקזיט הבא שלכם בעלייה במעלית של המשרד? (כן/לא)
  • האם השתמשתם במילה "יוניקורן" יותר מפעם אחת השבוע? (כן/לא)
  • האם אתם בוחנים סטארטאפים אחרים ואומרים בלב "גם אני הייתי יכול"? (כן/לא)

(אם עניתם "כן" על שלוש או יותר שאלות, ברוכים הבאים לפגישה שבועית של "מכורים לכסף טכנולוגי אנונימיים").

קטע רציני רגע לפני שסוגרים: האם יש בכלל סוף?

הבעיה הגדולה בעידן הטכנולוגי היא שהמרוץ אחרי הכסף אף פעם לא נגמר. תמיד יש משהו חדש לקנות, להשיג או להגשים. מצד שני, אם מבינים את העניין הזה בזמן, יש עוד סיכוי להפסיק להתרגש מכל שקל (או דולר, או ביטקוין). ובסוף היום, איך אומרים החכמים: עשיר אמיתי הוא מי ששמח במה שיש לו. ועד שלא נפנים את המשפט הזה, כנראה שנמשיך לחפש את הכסף הבא, ולעולם לא נהיה שבעים.

כתוב/כתבי תגובה