כולם קונים NFT על ימין ועל שמאל, אבל מי בעצם שומר לכם על הזכויות?
אם יצא לכם לשוטט באינטרנט בשנה האחרונה, כנראה לא פספסתם את טרנד ה-NFT שכבש את העולם בסערה. חתולים מעופפים, פיקסלים צבעוניים ופונקטים מאויירים נמכרים במיליוני דולרים, ואתם, בהנחה שאתם לא אלון מאסק, בטח יושבים בצד ומחכים לרכבת שאולי כבר יצאה מהתחנה. אבל רגע לפני שאתם שולפים את הארנק הדיגיטלי ורוכשים בצעקות "SHUT UP AND TAKE MY MONEY!", יש סוגייה קריטית אחת: מי שומר לכם על הזכויות ליוניקורן הקסום שרכשתם במיטב כספכם שרשום על הבלוקצ'יין?
מה באמת אומר NFT על זכויות היוצרים שלכם? (רמז: פחות ממה שחשבתם)
כולנו התרגלנו לחשוב שכאשר אנחנו רוכשים NFT, אנו מקבלים בעלות מלאה ובלעדית על התוכן המדליק שמצורף לו. אך האמת היא קצת פחות נעימה ומעט מסובכת יותר. ה-NFT הוא למעשה תעודת אותנטיות דיגיטלית שמעידה על כך שאתם מחזיקים בנכס מקורי יחיד מסוגו – אבל מה קורה עם זכויות היוצרים עצמן? אבוי, הן לעיתים רבות נשארות בידי היוצר המקורי. בקיצור, אתם יכולים להיות הבעלים הרשמיים בעיני הבלוקצ'יין, אבל מבחינה חוקית, אתם לא ממש יכולים להדפיס חולצות ולפתוח עסק למכירת גלויות הקוף המשועמם שלכם.
איפה הזכויות נגמרות ואיפה הכיף מתחיל (או מסתבך)?
- השימוש המסחרי אסור: חשבתם להפוך את ה-NFT החדש שלכם למותג אופנה? חכו רגע, רוב הרכישות אינן מעניקות זכויות מסחריות. אז אל תמהרו לפתוח אתר מכירות מול הבית.
- זכויות שיתוף והפצה: אפילו אם תרצו להשוויץ ב-NFT שלכם על כרזות חוצות, תצטרכו לבדוק טוב-טוב זאת עם עורך דין. כן, פחות פוטוגני.
- הגדרות עמומות ומעורפלות: בואו נודה בזה, כשמדובר ב-NFT, החוק דומה מאוד לאבטיחי קיץ: הפתעות בפנים וקשה לדעת מראש אם הוא מתוק או לא.
3 מקרים מצחיקים (ומטרידים) של בעיות בזכויות יוצרים בעולם ה-NFT
1. מקרה הפיצרייה שנקלעה לסכסוך NFT – גבינה כפולה ותביעה בצד?
ב-2021, בעל פיצריה בניו יורק נרעש לגלות שמישהו הפך את לוגו הפיצרייה שלו ל-NFT בבורסה מקוונת ללא ידיעתו. בעל הפיצרייה גילה שהיצירה שלו כבר נמכרה באלפי דולרים – בלי שהוא קיבל אפילו סנט אחד או אפילו פיצה משפחתית. טעים? דווקא פחות.
2. כוכב הקולנוע שה-NFT שלו ברח ברשת
שחקן הוליוודי מפורסם (לא נגלה שמות, אבל תחשבו על פרצוף מוכר וקצת במיטב שנותיו והכנסתם בול) הפסיד סכומים לא מבוטלים בצורה הזויה לחלוטין כשמעריצים לקחו קליפ שלו, יצרו ממנו NFT, ומכרו אותו לכל דכפין. הכוכב היה מודע לתופעה רק מאוחר מדיי וכשניסה להחזיר לעצמו את הזכויות, מרבית הבלוקים בבלוקצ'יין כבר זזו. קומדיה או טרגדיה? אתם תחליטו.
3. פיקסו קם לתחייה?… לא בדיוק!
יצירה מקורית של אמן ידוע, השווה מיליוני דולרים, הועתקה והפכה ל-NFT על ידי משתמש אנונימי. המכירה עברה בשלום בצורה תמימה לחלוטין, עד שהיורשים של האמן המקורי שמעו על המקרה וצייצו בזעם בטוויטר: "פיקסו לא עשה NFT, חבר'ה!". למיותר לציין שהכותרת הזו הזניקה מכירות נוספות של דמויות הזויות שאינן קשורות לנושא.
איך בכל זאת אפשר להגן (קצת יותר טוב) על ה-NFT שלכם?
אז הבנו, NFT זה מגניב, אבל גם מסובך. לא צריך להיות עורך דין כדי לזהות מתי משהו רע קורה, אבל כן אפשר לעזור לעצמכם עם כמה טיפים יעילים וזריזים:
- בדקו מראש את תנאי המכירה: חוק מספר אחת – תמיד לקרוא אותיות קטנות, זה הרבה פחות זוהר, אבל משתלם לכם (מאוד).
- הסכם ברור מול היוצר: אם אתם יוצרים או קונים NFT, ודאו שההסכם ברור לגבי זכויות מסחריות ושימוש נוסף. פחות הפתעות יותר מנוחה בלילות.
- שותפות חכמה (Smart Contract): העוצמה של הבלוקצ'יין מגיעה לשיאה בשותפויות חכמות. חוזים חכמים מאפשרים לכם להבהיר בדיוק את הגבולות ולמנוע כאבי ראש עתידיים.
שאלות חמות – התשובות שאולי לא ידעתם שאתם ממש חייבים!
האם NFT אוטומטית מזכה אותי בזכויות יוצרים?
לא. NFT הוא אישור אותנטיות בלבד, ואינו מעניק בהכרח זכויות יוצרים מלאות.
האם אני יכול לתבוע מישהו שהעתיק NFT שלי?
כן. אבל תבדקו טוב טוב שיש לכם באמת זכויות יוצרים מלאות לפני שאתם רצים לעורך הדין שלכם בהתלהבות.
אפשר להרוויח כסף בלי להיות בעל זכויות היוצרים?
ייתכן, כל עוד השימוש מוגבל לפי התנאים שהגדיר היוצר. אל תצפו לקנות וילה בדובאי מכך.
קניתי NFT, האם אני יכול להשתמש בו בפרסומות?
ברוב המקרים – ממש לא. אלא אם מצוין בבירור אחרת. תתקשרו קודם לעורך דין שלכם (שוב!)
השורה התחתונה (ולטובתכם המוחלטת, איך לא להיות הקורבן הבא?)
עולם ה-NFT משתדרג בקצב מסחרר, ועם זאת החוק עדיין מדדה לאיטו מאחור. רוצים לרכוש, למכור או ליצור יצירות דיגיטליות מדהימות? אל תשכחו שהבעלות על NFT ועל זכויות היוצרים הדברים נפרדים. הסתקרנתם? נבהלתם קצת? מצוין. במרחב הדיגיטלי לוקחים סיכונים חכמים בלבד, והדבר הכי חכם שאתם יכולים לעשות הוא להבין במדויק על מה אתם משלמים. הזוהר יכול לחכות, הזכויות – קצת פחות.