איך להגיש תלונה ללשכת עורכי הדין לשון הרע

חשבת לתבוע על לשון הרע? כל מה שאתה חייב לדעת לפני שהתלונה נזרקת ללשכת עורכי הדין!

יש לך עורך דין שעשה לך את החיים קשים? כולם אוהבים להתלונן קצת (כולל העו"ד שלך, תאמין או לא…), אבל כשמדובר בלשכת עורכי הדין הישראלית ולשון הרע – משחקים במגרש אחר לגמרי. אם את או אתה חושבים שעורך דין פגע לכם במוניטין, הגיע הזמן שתכירו מקרוב את התהליך, הסיכויים, וכמובן, איך לא לעשות מעצמכם צחוק בדרך!

מה פתאום לשון הרע? תן לי רגע להבין: איך בכלל יודעים אם מותר להתלונן?

המשפט "אני אתבע אותך על לשון הרע!" כבר מזמן הפך לקלישאה של נטפליקס. כולם מדברים – אבל בינינו, כולם יכולים גם לדבר שטויות. אז איך נדע שאנחנו לא רצים בטעות ללשכה כדי לבדוק כמה סבלנות יש להם שם?

על פי חוק איסור לשון הרע, כמה דברים מחייבים אותך לפני שבכלל מתחילים:

  • פרסום הדברים – כן, חייב להיות "קהל". שיחה פרטית? לא תופס!
  • הפגיעה בשם הטוב שלך – לא כל אמירה מציקה היא עילה לתלונה. קצת עור של פיל לא הרג אף אחד (טוב, אולי חוץ מהפיל עצמו).
  • זיהוי ברור של הנפגע – אם פגעו בך באופן האנונימי או מרומז, הלשכה תתעניין פחות – וחבל על הזמן שלך.

רגע של נעימות – או למה כדאי לך לחשוב פעמיים לפני שמגישים תלונה

אנחנו חיים בעידן שהכל מתועד – כל מילה שנזרקה בדיון, כל סטאורי שהועלה לאינסטגרם, כל ציוץ בטוויטר – זמין יותר מהקפה במשרד. אבל לקחת עורך דין דווקא ללשכת עורכי הדין זה כמו לקחת טבח לשף כדי להתלונן שהמרק שלו מלוח: במקרה הטוב תקבל חיוך חמוץ ובמקרה הרע המלצה לצאת מהמטבח (או מהמשרד) ומהר. צריך להבין שלא כל סיפור אישי או התבטאות פוגענית יוכלו להיכנס תחת מטריית "לשון הרע".

4 טעויות הזויות שאנשים עושים כשהם פונים ללשכת עורכי הדין (ופשוט הורסים לעצמם)

  • שליחת תלונה בלי ראיות! לקרוא לזה מילים באוויר יהיה מחמאה. אין לך ראיות? עדיף לך לכתוב תלונה בפתק ולהחביא במגירה – זה יהיה בדיוק באותה יעילות.
  • תלונה מנופחת דרמה נוסח טלנובלה ספרדית: "הכבוד שלי התנפץ לאלף חתיכות וכל ליבי נשבר" – לא עובד. פחות רגשות, יותר עובדות וראיות, בבקשה.
  • אי-דיוק או הגזמות: אמירות כמו "כולם כבר יודעים שאני רמאי ועצלן בגללו!" נשמעות דרמטיות, אבל מכרסמות לך בקרדיבילטי, לא בעורך הדין.
  • שולחים תלונה על אירועים ישנים מלפני מילניום: יש חוק התיישנות לנושאים כאלה. חבל לבזבז את הזמן – גם שלך וגם של מי שיקרא את זה!

שאלות ותשובות: כי בטוח תהית על כמה דברים…

1. להגיש תלונה לבית משפט או ישר ללשכת עורכי הדין?

אוי, שאלה טובה! זה תלוי עד כמה הפרשה גדולה, ובאיזו מנגינה אתה רוצה לרקוד. הלשכה תבחן בעיקר אתיקה מקצועית, בעוד שבית משפט יכול לפסוק לך פיצויים (או להעלים לך את המשכורת בעורך דין נגדי).

2. האם כדאי לקחת עו"ד לתלונה על עו"ד אחר?

תלוי כמה מסובך המקרה. עורך דין טוב יכול לעזור לך בראיות ובגישה, אבל זה כמו להזמין שף שיתקן מנה שנשרפה: לפעמים שווה, לפעמים לא.

3. כמה זמן לוקח ללשכה להתמודד עם תלונה?

אהבת את משחקי הכס? כנראה שתהנה כאן – בירוקרטיה, מכתבים ועוד קצת קפה. בקיצור, זה לוקח זמן.

4. האם עורך הדין יכול לתבוע אותי בחזרה על לשון הרע אם נתלונן?

כן, הוא בהחלט יכול. לכן כל כך חשוב להיות מדויק ולא להפריז בתיאור. כאן אין מקום לדמיון של סטיבן שפילברג.

5. כמה כסף אני יכול לקבל אם אצליח להוכיח לשון הרע?

סכומים יפים יכולים להגיע כאן לכמה עשרות אלפי שקלים ואפילו מעבר, אבל הכל תלוי בחומרת הפגיעה, ברעיות ובמידת הפרסום. לא, כנראה שלא תוכל לקנות מזה וילה בקיסריה.

ואם כבר – מה היה הסיפור הכי הזוי שעלה אי פעם ללשכת עורכי הדין?

אחת התלונות שעלתה הייתה של לקוח שהתלונן שעורך הדין שלו קרא לו "פטפטן חסר תקנה" והגדיר אותו בסרקזם כ"מומחה לענייני דיבור ללא הפסקה". כמובן, הלקוח חשב לפגוע חזרה וניסה להתלונן ללשכה… התוצאה? התלונה נדחתה, ככל הידוע, בעילת "הומור גרוע בלבד". מוסר השכל? לכולנו קורים רגעים מביכים, שיקול דעת לפני תלונה זה חובה.

בחייך, שורה תחתונה: זה שווה את הכאב ראש או לא?

הגשת תלונה בגין לשון הרע ללשכת עורכי הדין אמנם מורכבת ולפעמים ארוכה כמו המתנה בתורי בדואר ישראל, אבל לפעמים פשוט חייבים לעמוד על שלכם. אז לפני שאתה יוצא למלחמה:

  • ודא שיש לך קייס אמיתי.
  • אסוף הוכחות ממשיות.
  • שקול יעוץ מקצועי.
  • אל תגרום לעצמך להיראות מגוחך. (וזה הכי חשוב!)

בקיצור, לשון הרע בלשכת עורכי הדין הוא נושא עמוק, מלא הפתעות, קצת חטטים, והרבה רגעים מביכים… אבל זה לא חייב לקרות לך. תישאר מקצועי, תחשוב אבל אל תחשוש לפעול כשבאמת צריך. אחרי הכל, שמך הטוב כנראה שווה זהב (או לפחות כמה לייקים באינסטגרם).

כתוב/כתבי תגובה