הכי מעצבן שיש: 7 תשלומים שבעל דירה שלך מנסה לדחוף לך (ולמה אסור לך לשלם אותם)
אין כמו רגע החתימה על חוזה דירה חדש: אתה מתרגש, מדמיין את הספה החדשה בסלון ואת הקפה של הבוקר עם הנוף היפה מהחלון… ואז זה מגיע – סעיף "יצירתי במיוחד" שהמשכיר שלך מחליט להצניע אי שם בעמוד השלישי, ומבקש ממך לשלם על חוזה סטנדרטי או עמלת "בדיחת קרש" מוזרה. אנחנו יודעים שהתשוקה שלך לשלם על דברים שלא מגיעים לך לשלם עליהם שווה בערך לקציצות עדשים של סבתא ליום העצמאות — אבל בואו ונפרט אחת ולתמיד מהם אותם תשלומים שנשמעים תמימים, אבל אסור לך אפילו לשקול לשלם להם.
1. דמי חוזה – התשלום הכי הזוי מאז הפקקים באיילון, נכון?
בואו נבהיר רגע משהו חשוב: המשכיר שלך החליט לבדוק את כישרונו בספרות משפטית ולכתוב חוזה? נהדר. זה מאד נחמד מצידו, אבל לגמרי לא בעיה שלך. האמת היא שהחוזה וקיומו הם באחריות המשכיר בלבד, ועמלת כתיבת חוזה היא לא משהו שהחוק מאפשר לבעל הדירה להעביר אליך ככה בקלילות. לא היום, לא מחר, לא אף פעם.
2. תיקוני תשתית ותחזוקה שוטפת – גיבור על חד פעמי או קורבן תמידי?
נכון שלמשכיר שלך נתקעה מראה מדהימה של הביוב אחרי סתימה כללית בבניין? מצטערים בשבילו, באמת שזה נוגע ללב, אבל חדשות מצערות עבורו – על תשתיות לא שוכרים אמורים לשלם! כל התיקונים המבניים הכוללים אינסטלציה, חשמל וליקויים משמעותיים בדירה נמצאים על אחריות בעל הדירה. והתירוץ האהוב במיוחד "דירה ישנה, אחי, מה נעשה?" לא יתקבל בבית המשפט.
מה כן חובתך לתקן בעצמך כשוכר?
- החלפת נורות שרופות (כן, תתאמץ, תצליח)
- תיקוני נזקים שנגרמו באשמתך במפורש (כמו אותה ספת איקאה שהצלחת לשבור במסיבה)
- ניקיון שוטף וכמובן תחזוקה בסיסית – כי בכל זאת, יש גבול לעצבים של המשכיר.
3. דמי תיווך שלא ביקשת – למה, קרובת משפחה של בעל הדירה זה תיווך?
הייתה ההרגשה הזו, שהמתווך הוא הבן-דוד של בעל הדירה או אולי חברה של אשתו? אז הנה עובדה מעניינת: במידה ולא פנית למתווך בפועל, לא חתמת על הסכם תיווך ואין לך מושג מי הבחור החביב עם החיוך המסתורי שבכלל "הראה לך את הדירה כי הוא במקרה הגיע לבירה אצל השכנים" – הרי שאתה ממש לא חייב לו שום דבר. כל דמי תיווך חייבים להיות מוסכמים מראש ובכתב. ואם לא – תרגיש חופשי לזרוק את הדרישה לפח הנייר הקרוב.
4. ועד בית מתקופת 'עוד לפני שנולדת' – ברצינות עכשיו? כן, ברצינות.
אין כל ספק שתשלומי ועד בית יכולים להיות מבלבלים, אבל שימו לב לפרט קריטי אחד: המעבר לדירה לא אומר שטופחים לך בנקודה זו קנסות ועיקולים מעידן האבן. התשלומים לדמי הוועד, כאשר אלו מתייחסים לתקופה שלפני תחילת השכירות שלך – פשוט לא באחריותך. עם כל הכבוד לארכיאולוגיה, הכרוניקה צריכה להישאר בחדר מדרגות, לא על חשבונך.
5. ביטוח מבנה: חשבת שכבר ראית הכול? אז זהו, שלא.
המשכיר מבקש שתבטח את המבנה? הוא נראה מודאג במיוחד שהדירה שלו אולי תיסחף במבול התנ"כי הבא שיגיע לעיר? אבל הנה ההפתעה הגדולה – ביטוח מבנה חייב להיות באחריותו של בעל הנכס בלבד. כלומר, המשכיר מארגן את ההגנה על מיליוני השקלים שלו בעצמו, בלי להפיל עליך את "הכיף" הזה.
6. דמי "שידרוג הנכס" – כי מי לא רוצה לממן ג'קוזי חדש לבעל הדירה?
מצטערים להרוס לך את החלום, אבל לאחרונה יש צמיחה של בעלי דירות יצירתיים מבקשים מהדייר לשלם על שיפוצים שאמורים להשביח את הנכס "בשבילכם". אגב, מדובר ברעיון מקסים, ממש "כל ישראל חברים", אבל במציאות המשפטית – אין שום סיבה שתכניס את היד לכיס ותממן את מה שאמור להפוך את בעל הנכס לעשיר יותר בעתיד. בא לך לתרום? תעשה העברה לעמותה שאתה באמת אוהב.
7. "פיצוי רגשי" על הקדמת עזיבה – כן, קראת נכון
פיצוי רגשי הוא אולי קונספט נהדר לטיפול פסיכולוגי עמוק. בחוזה שכירות? קצת פחות. נכון שיציאה מוקדמת מחוזה עשויה לכלול סעיפים מסוימים (שהם חוקיים לגמרי), אבל תשלומים יצירתיים נוספים של "תחושות לא נעימות", "עוגמת נפש" או "כי נעלבתי" – מצטערים, לא יכול להיות חלק מחוזה שכירות ולא משהו שהחוק הישראלי יאפשר למשכירים חסרי גבולות להטיל עליך.
שאלות נפוצות במיוחד (והתשובות הכי חדות ברשת)
- מותר לבעל דירה לגבות דמי חוזה בכל זאת? לא. חד וחלק.
- האם תשלומי ועד הם תמיד באחריותי? רק לתקופת השכירות שלך בלבד.
- האם תיקון המקרר זו אחראיות של המשכיר? אם קיבלת את המקרר מבעל הבית, הוא אחראי לתקינותו.
- אני חייב לעשות ביטוח מבנה? לא. זה תמיד, תמיד, תמיד באחריות בעל הדירה.
- האם מתווך יכול לבקש תשלום ללא חוזה מסודר? לא, בלי מסמך חתום מראש – הדלת החוצה אה… שם
לסיכום קצר ולעניין: להסכים לשלם כי לא נעים לך? לא במשמרת שלך!
בפעם הבאה שהחוזה לשכירות נוחת לך בדואר או באפליקציית ההודעות, תבדוק אותו היטב, ואל תוותר אם משהו מוזר או לא סביר מופיע מולך. כי כמו שתמיד אומרים – לחתום על חוזה דירה בלי להבין בדיוק מה יש בו, זה כמו להזמין פלאפל בלי טחינה – ממש, ממש רעיון גרוע.
אז תהנו מהדירה החדשה שלכם ותפנקו את עצמכם בבירה קרה, כי מגיע לכם. ורק שלא תשכחו: החוק (והטעם הטוב) לגמרי איתכם!