כמה מותר להעביר כסף מחשבון לחשבון בישראל

העברת כסף מחשבון לחשבון: כמה אפשר להעביר בלי שתתחילו לעניין את מס הכנסה?

כולנו מכירים את הרגע הזה: החבר שולח לכם הודעה בוואטסאפ "אחי, תוכל להעביר לי איזה 5,000? אני מחזיר לך בחודש הבא!", ואתם לרגע נעצרים וחושבים: "רגע… מותר בכלל להעביר ככה כסף בין חשבונות? הבנקים לא יתרגזו? מס הכנסה לא יצלצל בדלת ב-4 לפנות בוקר עם פנסים וחיוכים חשודים?"

אם שאלתם את עצמכם פעם את השאלות האלה, אל תרגישו לבד. ישראלים אוהבים להעביר כסף ביניהם כמו שאוהבים להעביר מתכונים לעוגות גבינה בפסח – בשפע ובשמחה, אך עם לא מעט חששות בדרך. אז בואו נעשה סדר אחת ולתמיד: כמה כסף אפשר להעביר בלי שהמדינה תרים כלפיכם גבה?

מה זה גבול ההעברה החשוד הזה שכולם מדברים עליו?

אם חשבתם שבנק לאומי משתף פעולה עם שב"כ ומצלם אתכם בכל פעם שאתם מעבירים מעל 10,000 שקל – בואו נרגיע רגע את הקונספירציות. המציאות קצת יותר פשוטה מזה (אבל רק קצת!). הבנק אומנם לא משתף פעולה עם ארגון הביון המיתולוגי שלנו, אבל הוא כן חייב, על פי החוק, לדווח לרשויות על פעולות פיננסיות גדולות מהרגיל.

אז מה החוק אומר באמת?

החוק למניעת הלבנת הון ותקנותיו קובעים כמה דברים פשוטים וברורים (ביחס לחוק ישראלי!). הבנק חייב לדווח על הפעולות הבאות:

  • העברה בנקאית בסכום של מעל 50,000 שקל שנעשית בישראל בין חשבונות פרטיים של אנשים שונים תחייב דיווח אוטומטי.
  • הפקדת מזומן רגילה מעל 50,000 שקל? הדוח עליכם יגיע אוטומטית לרשויות.
  • הפקדת מזומן לחשבון שאינו שלכם? אם עברת את ה-10,000 שקלים במזומן, הבנק מחויב לדווח מיידית.

אז מה באמת קורה כשהבנק מדווח עליכם, האם תגלו את עצמכם בתוכנית ריאליטי בשם "הישרדות: פקיד השומה נגדכם"?

כאן בדיוק מגיע הפאנץ' המצחיק – רוב הפעמים לא יקרה לכם כלום! הבנק מדווח, הרשויות רושמות, וממשיכות הלאה. זהו בעיקר מהלך שיגרתי ובירוקרטי. אתם כנראה לא כל-כך מעניינים את המדינה, אלא אם באמת ביצעתם פעילות חריגה מאד או שהרקע שלכם יכול להיות חשוד מסיבה כלשהי.

כמובן, אם פתאום החשבון של סבתא אסתר קיבל חמישה מיליון שקלים מהאחיין שעובד כמוכר פיצוחים בקיוסק השכונתי – אולי תתחיל להדליק כמה נורות אדומות. כי תודו שזה קצת חשוד.

3 שאלות נפוצות וקצת מגוחכות על העברת כסף בין חשבונות (והתשובות שכולנו רצינו לדעת)

1. אפשר לשלוח מיליון שקל בהעברה בלי שהפקיד בבנק ימות משבץ במקום?

בהחלט אפשר. רק תתכוננו לזכות בחיוך מיוחד מהפקיד, אולי שיחת הסבר קצרה בטלפון, וזה הכל. כל עוד הכסף חוקי – תוכלו לישון בשקט.

2. אני יכול להעביר לחבר 49,999 שקל כל פעם כדי להתחמק מהדיווח?

אפשרי, אבל רעיון גרוע מאד (ושקוף יותר ממשקפי שמש של דוכן באלנבי). אם תפצלו העברות רבות כאלו בתוך זמן קצר, יתכן שתעוררו חשד גבוה יותר – וזה כבר לא נחמד.

3. יתקשרו אליי באמת ממס הכנסה וישאלו מאיפה הבאתי חצי מיליון שקל פתאום?

לא תמיד, אבל בעיקרון – אם זה מאוד חריג לחשבון שלכם ואין הסבר פשוט, יתכן שכן ייצרו קשר. חשוב פשוט שיהיה לכם הסבר מנומק וברור, ושיהיה לכם תיעוד מסודר למקרה שיבקשו.

איך להימנע מתקלות ו"ללכת על בטוח" כשמעבירים סכומים גדולים?

האמת פשוטה יותר מסידור קובייה הונגרית עם מדבקות חדשות – חשוב להתנהל נכון עם העברות גדולות ומיוחדות, וזה אומר:

  • שמרו תיעוד – תמיד טוב לשמור אסמכתאות להלוואות, מתנות או כל דבר שמסביר למה בכלל עשיתם את ההעברה.
  • הסבירו מראש – לעיתים טוב אפילו להרים טלפון או לשלוח מייל לבנק ולהודיע מראש: "הולך להיכנס לי לחשבון סכום גדול בגלל גירושים / ירושה / מתנה מאבא שלי שהתחרט ונתן לי חצי דירה".
  • אל תנסו להתחכם – אל תפצלו סכומים ואל תנסו להסתיר שום דבר. שקיפות היא המפתח!

אז בשורה התחתונה – כמה כסף באמת אפשר להעביר בשקט ובלי להילחץ?

בפועל, אתם יכולים להעביר כל סכום שתרצו. השאלה החשובה היא לא "כמה", אלא "איך" ו"למה". כל עוד אתם כנים, שקופים ומסודרים, לא אמורות להיות לכם בעיות. הבנק לא מהווה איום וגם רשויות המדינה לא מחפשות לחבל בחייכם מתוך שעמום וחוסר עניין בנטפליקס. בסופו של דבר, למערכת יש כלים חזקים לזהות עסקאות חשודות באמת, שזה כנראה לא אתם (אלא אם כן ממש ממש השתדלתם להיות כאלו, ואז אחד הפוסטים בפייסבוק הבאים שלי יצטרך להיות מכתובת אחרת – תאהבו ותשתפו!).

לסיכום, הכסף שלכם בטוח, והדאגות שלכם כנראה מוגזמות. העבירו כסף חופשי, תהיו שקופים ומסודרים, והכי חשוב – אל תשכחו את החבר הזה שהעביר לכם את ה-5 שקלים לקפה אתמול, חייבים להחזיר לו! (אבל אל תעברו את ה-50,000 שקל, שלא יתחילו לשאול שאלות).

כתוב/כתבי תגובה