FATCA – למה הדוד סם רוצה לדעת על הכסף שלנו ואיך זה בדיוק קשור אליכם?
תחשבו רגע על זה: אתם חיים לכם בשלווה, שותים קפה, עובדים על הזום, וביום בהיר אחד הדוד סם הרחוק (כן, זה מארה"ב, לא הדוד סמי שמגיע לארוחות שישי…) דופק לכם על הדלת ובטון קצת מלחיץ שואל: "תגידו, מה לגבי הכסף שלכם בבנק? אפשר אולי לשאול כמה שאלות?". נשמע מטריד? ברוכים הבאים לעולם המופלא של FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). שם מבלבל, נכון, אבל אל דאגה, כאן תמצאו הסבר פשוט, מצחיק ואפילו קצת ציני. הישארו איתי עד הסוף – מבטיח שכדאי.
FATCA ב-3 משפטים פשוטים בלי אותיות קטנות (טוב, כמעט)
בפשטות, FATCA זה חוק אמריקאי מ-2010 שנולד כדי להילחם בהעלמות מס על ידי אזרחים אמריקאים שמחזיקים חשבונות בנק מחוץ לארה"ב. החוק מחייב בנקים ברחבי העולם לדווח לרשויות בארה"ב (הלו IRS!) על חשבונות השייכים לאזרחים אמריקאים או תושבי ארה"ב. ולא, אל תטעו, לא משנה אם הגרתם לישראל בגיל 3, שכחתם איך נראה פסל החירות, ובכלל אתם קוראים לעצמכם איציק במקום אייזיק – מבחינת ארצות הברית אתם עדיין חייבים דין וחשבון (תרתי משמע).
4 סיבות מטרידות שהופכות את FATCA לנושא שאתם פשוט חייבים להכיר!
1. אזרחים אמריקאים על הכוונת
נולדתם בארץ, ההורים הם ישראלים אסליים, הכל טוב ויפה. אבל סבתא רחל לפחות פעם אחת סיפרה בגאווה שהנכד "אמריקאי"? או שאבות אבותיכם "סידרו לכם דרכון אדום כהה כזה עם נשר"? ברכות, אתם בדיוק מי שהדוד סם מחפש. לא להילחץ, אבל כדאי לכם להיות מודעים לזכויות ולחובות שלכם בהקדם.
2. למה פתאום הבנק שלכם התאהב ב-FATCA?
אפילו הבנקים שלכם בארץ לא ממש התלהבו מהרעיון, ספויילר: FATCA הפך אותם למשת"פים בעל-כורחם. ומשום שהם גם אוהבים את הוויזה קארד שלכם, וגם לא בא להם להסתבך עם ארה"ב, הם צריכים לדווח. ונסו לדמיין כמה הם שונאים את זה…
3. קנס של 30%?! הצחקתם אותי! רגע, זה אמיתי?
כן, חברים וחברות, זה אמיתי לחלוטין. כל מוסד פיננסי בעולם שלא ישתף פעולה עם FATCA, יסתכן בקנס מפנק של 30% על כל ההכנסות שלו מארה"ב. ומכיוון שאף בנק לא אוהב שמישהו צוחק איתו עם כספו, הם נהיו צייתניים להפליא.
4. אז מה אנחנו צריכים לעשות בעצם?
בסופו של יום, אתם חייבים למלא מעט טפסים, לדווח (לא מסובך כמו שזה נשמע), ואפילו לפעמים לשלם מיסים נוספים (רק אם אתם ממש ברי-מזל ומרוויחים המון כסף, כמובן…). זה יכול להיות קצת כאב ראש, אבל עם קצת הומור וכמה טיפים שימושיים, עוד רגע זה ייראה לכם פשוט.
4 שאלות נפוצות שממש הייתם רוצים לשאול (פשוט לא נעים לכם) – והתשובות אליהן
- מי חייב לדווח?
כל מי שהוא אזרח ארה"ב או תושב קבע אמריקאי ("גרין קארד"), וגם אנשים שיש להם קשר מסוים כמו חשבון משותף עם אזרח אמריקאי. - ומה אם אני לא מדווח?
אתם ממש לא רוצים לנסות את הסבלנות של מס-הכנסה האמריקאי (IRS). הקנסות גבוהים, ולא, הם לא יישכחו. - אם אני לא מרוויח מיליון דולר, זה עדיין קשור אליי?
כן, אין תחתית מסוימת מתחתיה אתם לא חייבים לדווח. אבל לא לדאוג, זה לא שהרשויות רודפות במיוחד אחרי העשרה שקלים שהדודה מאמריקה שלחה לבר-מצווה שלכם. - איך הבנק יודע אם אני אמריקאי?
האמת, הם פשוט שואלים אתכם. وكل עוד אינכם נולדתם בטקסס ומדברים במבטא של קאובוי, הם כנראה יאמינו לכם. (אבל אל תגידו שלא אמרתי – שקר במקרה הזה הוא רעיון ממש גרוע).
5 עובדות מצחיקות (וקצת הזויות) על FATCA שאתם חייבים לדעת
- רשות המס האמריקאית (IRS) הורכבה ב-1862, כך שהיה להם די הרבה זמן לחשוב איך לעשות את החיים המסובכים.
- כמה אובססיבי החוק הזה? ארה"ב היא כמעט המדינה היחידה בעולם שמחייבת אזרחים שמתגוררים מחוץ למדינה לשלם מיסים על ההכנסה העולמית שלהם בלי פטור כמעט בכלל.
- קנדה ניסתה להתמרד נגד FATCA במשך תקופה… ובסוף התקפלה בשקט לוושינגטון. טוב, מה לעשות, פראיירים לעולם לא מתים.
- החוק פורסם רשמית במרץ 2010 – שזה "במקרה" בדיוק חודש לפני יום המס האמריקאי (15 באפריל). צירוף מקרים? אני לא חושב.
- אם תהיתם, המונח FATCA הוא פשוט ראשי תיבות של Foreign Account Tax Compliance Act. רק אם אמרתם את זה 3 פעמים ברצף, מזל טוב, אתם יודעים אנגלית!
הישארו רגועים – החיים שאחרי FATCA
אז נכון, להבין חוקים אמריקאים זו לא בדיוק הפעילות הכי מגניבה ביום שישי בערב, אבל בואו נוסיף קצת פרופורציה: זה בסה"כ חוק נוסף שבעיקר מטרתו לשמור שלכם ולבנק יהיה שקט נפשי וקצת בירוקרטיה (טוב, אולי קצת הרבה…). אתם צריכים להכיר, להבין איפה אתם עומדים, לעמוד בדרישות ולצאת לשגרת חיים. אה, ושלא תעשו טעות ותגידו לדוד סם ששלחתי אתכם – אני בסך הכל התכוונתי להזהיר אתכם מראש.