אז מאיזה גיל באמת מותר לשבת מקדימה ברכב? (רמז: המשטרה כבר יודעת את התשובה)
כולנו מכירים את הסצנה: הילד הקטן שמתעקש כי הוא "כבר גדול מספיק" לשבת מקדימה, ההורה שמתלבט ונכנע ללחץ, והשוטר שמחכה מאחורי הפינה עם קפה ודו"ח טרי. אז הגיע הזמן לקצת סדר בבלגן הזה, ותאמינו לי, אם לא תמשיכו לקרוא, אתם מסתכנים לקבל הרצאה מנציג המשטרה הקרוב אליכם במיוחד!
גיל הזהב? לא, לא זקונים – זה רק מושב קדמי!
אם אתם הורים לילדים, בטח שמעתם לפחות מיליון גרסאות לעניין הגיל המותר של ישיבה מקדימה ברכב. ובכן, אתם לא לבד. הנה הספויילר: לפי החוק בישראל, הגיל הרשמי לישיבה במושב הקדמי של הרכב הוא 13 שנים. כן, בדיוק בגיל שבו הם מתחילים להבין הכל, כולל את הסיסמא לנטפליקס ולהזמין פיצה באפליקציה לבד. משום מה הגיל הזה נקבע כ-"גיל הבינה התחבורתית". טוב… בערך!
רגע, וזה רק עניין של גיל? תגידו שלום לגובה!
אתם חשבתם שהבעיה שלכם זה רק גיל? חה! אל תצחיקו אותנו. המשטרה לא מסתפקת רק בתעודה זהות, אלא שולפת גם סנטימטר ועוברת למחזות מירוץ הצמיחה של הילדים שלכם: חוץ מגיל מינימלי מותאם חברתית, החוק מתייחס גם לגובה של לפחות 145 ס"מ. מבולבלים? בצדק. ככה זה חיים בעולם מורכב, חבר'ה.
אז מה יקרה אם "נתפס" בשעת מעשה? (וממה המשטרה נהנית באמת?)
נכון, אף שוטר לא מסתובב ברחובות כשהוא חמוש בסרגל ומחפש ילדים סוררים ברכב. כלומר… עד שבדיוק אתם עוברים. אז מה צפוי להורה הנהדר שמחליט "לעגל פינות"? קנס כספי בהחלט. כן, כן – מכל הדברים שאפשר "לתרום למערכת", דו"ח פשוט לשוטר של משטרת ישראל זו כנראה התרומה הכי לא כיפית שתיתנו השנה.
5 שאלות ותשובות שכל הורה סופר חכם (כמוך!) חייב להכיר:
- מותר לילד בן 12.5 לשבת מקדימה אם הוא גבוה במיוחד? לא ולא. החוק מתייחס מפורשות לגיל 13 לפחות.
- ילדה בת 13 אבל נמוכה מ-145 ס"מ, מה עושים? מומלץ (אך לא חובה בספרי החוקים) להשאיר אותה מאחור עד שתגיע לגובה הרצוי. זכרו: בטיחות קודמת לכל!
- האם מותר לכלב לשבת מקדימה? טוב ששאלתם, כל עוד הכלב לא לוחץ על הווייז, החוק לא מפרט בעניין הזה (אבל עדיף שלא).
- מה גובה הקנס אם נתפסים על "עבירה חמורה" כזאת? בערך 250 שקלים, אבל תאמינו לי, הצעקות של בן או בת הזוג יכאבו יותר.
- לשים ילד גבוה מקדימה בגיל 12? זו באמת סכנת חיים? בהחלט! כריות האוויר ורכיבים נוספים ברכב מעוצבים למידות וגילאים מסוימים, אז לא לעגל פינות.
3 תירוצים מצחיקים לשוטר (בלי אחריות!) – עדיף שלא לנסות בבית
לפעמים אנחנו יצירתיים, לפעמים מדי יצירתיים. אז הנה שלושה תירוצים מצחיקים שכדאי… ובכן, כדאי פשוט שלא להשתמש בהם אף פעם:
- "הילד הוא בעצם גמד בן 24, פשוט שכחנו תעודת זהות…"
- "הוא יושב כאן כסמן GPS, האייפון שלי התקלקל!"
- "המושב האחורי תפוס בידי גמבה ופסטה מערב הסופר – עניין של סדרי עדיפויות, אדוני השוטר…"
אל תעשו פאדיחות: איך מוודאים שאתם בצד החוק בתכל'ס?
בואו נודה באמת, אף אחד מאיתנו לא קם בבוקר וחושב: "היום הילד ישב מקדימה ואני אפגוש שוטר נחמד". אז אילו דברים חשובים כדי לוודא שאנחנו מכובדים חברתית וחוקית?
- מושב אחורי בטיחותי ומאובטח לילדים עד גיל 13.
- חינוך הילדים כבר מגיל צעיר לחשיבות של חוקי בטיחות בדרכים.
- לא לשכוח למדוד את הגובה – עדיף לא כשהילדים עומדים על קצות האצבעות!
פסקת סיום דרמטית – מי יושב מקדימה עכשיו?
בסופו של יום, להושיב ילדים קטנים מדי במושב קדמי זו בהחלט לא בדיחה, למרות שלרגע הצלחנו לחייך קצת. החוקים האלה לא נקבעו סתם בשביל להוציא לנו את השערות הלבנות, אלא פשוט כדי לשמור על הפרחחים הקטנים שלנו (כן, אפילו הם…) בטוחים בכל נסיעה. אז בפעם הבאה שהילד שלכם שואל "מתי כבר אוכל לשבת מקדימה?" פשוט תגידו לו: "בדיוק ביום ההולדת 13 שלך. עד אז, אחורה ולכבות טיקטוק, תודה!"