המלצות אנליסטים מניות חו"ל שחייבים להכיר עכשיו

האנליסטים המליצו? 6 דברים שכדאי לדעת לפני שאתם רצים לקנות מניות חו"ל

תנו לי לנחש: ישבתם עם הקפה בבוקר, גללתם את הכותרות הכלכליות ופתאום נתקלתם בכתבה מפתה בסגנון של "אנליסט בכיר בוול סטריט ממליץ דחוף על מניית XYZ!". הלב שלכם מחסיר פעימה, אתם כבר מדמיינים את עצמכם מזמינים טיסה לאיי סיישל אחרי שתהפכו למיליונרים. המתינו רגע לפני שאתם מוציאים את האשראי. כמו כל טוב מדי בחיים, גם המלצות אנליסטים הן לא דבר פשוט כמו שמציגים אותו. היום נחשוף סוף סוף את האמת מאחורי ההמלצות, נעזור לכם להבין למה לפעמים האנליסטים צודקים בגדול ולפעמים מפספסים בענק – והכי חשוב, איך תוכלו לזהות המלצה שווה באמת בים הטיפים האינסופי.

1. "קנו!", "החזיקו!" "מכירה דחופה!" – האם האנליסטים צועקים זאב-זאב?

דמיינו סיטואציה כזו: אתם נכנסים לסופר ורואים מוכר אחד שצורח "לקנות אבוקדו! המחיר יעלה מחר!". מיד אחריו מוכרת אחרת מנופפת שלט "המנגו בדרך לקרוס! למכור מהר!". נשמע הזוי, נכון? אבל זו בדיוק התחושה כשמנסים לעקוב אחרי המלצות אנליסטים על מניות בכל העולם. כל יום מבול המלצות ואזהרות – השאלה הגדולה היא מה באמת עומד מאחוריהן.

אמת מרה מס' 1: אנליסטים לא באמת יודעים כלום?

ובכן, ברור שזה לא לגמרי נכון. אבל כדאי להבין שאנליסטים הם בני אדם בדיוק כמוכם. הם אוספים מידע, משתמשים במודל מתמטי ומנסים לנבא את העתיד. לפעמים הם פוגעים בול כמו שחקן NBA מנוסה בסל, ולעיתים מפספסים כמו השלומיאל הכי גדול שקיים. אז איך כן נדע מתי לקחת את ההמלצות האלה ברצינות?

2. מהם שלושת סוגי ההמלצות שאתם חייבים להכיר?

  • "המלצת קנייה נלהבת": זו המלצה שבדרך כלל באה כשסימנים טובים מתחילים להצטבר. למשל, מוצר חדש מוצלח, דו"ח כספי מפתיע לטובה או מנכ"ל כריזמטי במיוחד. אך הזהרו לא להתלהב יותר מדי – לכל הצלחה יש גבול
  • "תשארו רגע בצד (neutral)": כנראה הדבר הכי מוזר שתיתקלו בו – "אנחנו לא ממליצים כלום". וואו, תודה אנליסט יקר, עכשיו אני לגמרי יודע מה לעשות…
  • "הימלטו על נפשכם!": זו אוהבת להופיע בדיוק כשכבר מאוחר מדי. אם אנליסטים רבים פתאום מציעים לברוח, ייתכן והספינה כבר טובעת ולכם נשאר רק לאחל הצלחה.

3. טעות האנליסטים הנפוצה – באמת ראיתם את זה מתחבא שם?

אז מאיפה נובעות הטעויות הגדולות של המומחים? התשובה הפתאומית הזו עלולה לאכזב אתכם: מלחץ חברתי. כן, כן, ממש כמו בבית הספר היסודי. כשכמה אנליסטים גדולים ומנוסים מחליטים על קו מסוים, רבים ילכו אחריהם. התוצאה: המלצות שמתחילות כמו משחק "טלפון שבור" ומסתיימות באכזבה קולקטיבית. אז בדקו שוב את העובדות שלכם ואל תסמכו באופן עיוור על הדעה הכללית בשוק.

זהירות מהמניעים הסמויים?

המלצות אנליסטים רבות מגיעות מגופים שיש להם אינטרסים חבויים. "באמת?! עולם הכלכלה לא משקף טוהר ויושר טהור?" מזועזעים? אנחנו לא. למעשה, פרטי ההמלצה חשובים לעיתים פחות ממה שהאנליסט לא אומר לכם. אז תקראו בין השורות, תבדקו היטב ותבררו מי עומד מאחורי כל המלצה לפני שתשמיעו את צלצול הקופה.

4. מדוע אסור לכם לעקוב בעיוורון אחרי "כוכב עולה" אחד?

נכון, כולנו מתפתים לעקוב אחרי אנליסט כוכב שניבא בהצלחה כמה עליות בשווקים. אך הזהרו מ"מומחה-על" אחד בלבד. כפי שאתם לא תסתמכו על בן משפחה אחד בלבד בתכנון החופשה השנתית שלכם (כולנו יודעים איך זה יסתיים, נכון?), כך רצוי להסתמך על מגוון דעות בשוק. דווקא שילוב דעות שונות תייצר לכם תמונה ברורה ומלאה יותר, במיוחד בפיזור השקעות בחו"ל.

5. אנליסטים ומבוכה: 3 המלצות כושלות במיוחד שהותירו את כל וול סטריט פעורי פה

  • ליהמן בראדרס, זוכרים? – ברגע אחד מדובר היה ב"סלע איתן". יום אחרי כן, הוא היה שבור וכנראה לקחת איתו גם את החסכונות שלכם. אופס!
  • בהלת הדוט-קום – אנליסטים המליצו להשקיע מיליונים בשמות של חברות שאפילו סבתא שלכם הייתה מזהה כנפילה בטוחה. כולם הצטרפו לחגיגה, וגם למחיקת מיליארדים.
  • WeWork – המלצה על חברת חללי עבודה שזינקה לשמיים בציפיות ולאחר מכן התרסקה כמו פנקייק של טירון במטבח. אאוץ'!

6. שאלות ותשובות שלא תעזו לפספס

  • האם המלצת אנליסט אחת מספיקה לקנייה? חד משמעית לא. בכל זאת, מדובר בכסף שלכם, לא בארוחת פלאפל.
  • כל כמה זמן כדאי לעקוב אחר המלצות? לפחות פעם בשבועיים, אבל אם זה יותר – אולי אתם קצת מכורים?
  • למה אנליסטים מתעקשים להגיד "החזק"? כי "אין לנו מושג" פחות מקצועי כנראה.
  • המלצה אחת הפוכה לכל היתר – להאמין בה? לחקור היטב! אולי האנליסט גאון, ואולי הוא פשוט התבלבל בכיוון? תבדקו בעצמכם בזהירות.

השורה התחתונה שלא סיפרו לכם:

בסופו של דבר, המלצות אנליסטים הן עוד כלי שימושי בארגז הכלים שלכם כמשקיעים, אבל זכרו: הן לא נוסחת קסם. השאירו את הציניות הבריאה וההומור לצדכם, תמיד תהיו ספקנים, ותשלבו את ההמלצות עם ידע, ניסיון אישי ומחשבה עצמאית. כי כמו שאומרים בוול סטריט – המלצה טובה אחת שווה עשרה מניות קבורות בתיק שלכם. בהצלחה!

כתוב/כתבי תגובה