למה אסור לדבר בטלפון בתחנת דלק – גלה עכשיו

הטלפון החכם מול תחנת הדלק: מיתוס או סכנת חיים אמיתית?

כולם אומרים שאסור לדבר בתחנת דלק, אבל למה בעצם?

אז נכון שאתם בתחנת דלק, ממלאים בנחת, ואז הטלפון מצלצל בדיוק כשאתם מתווכחים עם עצמכם אם פיצה לסיום היום נחשבת בחירה נכונה לתזונה בריאה. אתם שולפים אותו מהכיס מתוך אינסטינקט, ופתאום המוכר מהחנות של התחנה צועק לכם בטון היסטרי כאילו אתם עומדים לפוצץ את כל המזרח התיכון. "טלפון אסור בתחנת הדלק!"– הרגע נוצרה דרמה שבכלל לא תכננתם.

"ניציץ מתחת לפקק": האם האזהרה על הטלפון מבוססת מדעית?

נתחיל מהסוף: תחנות הדלק לא סתם תלו שלטים מסתוריים כאלה על הקיר עם ציור איסור שאף אחד מעולם לא התייחס אליו ברצינות. אבל האם באמת יש סכנה אמיתית?לא מעט אנשים חושבים שמדובר במיתוס אורבני ישן כמו "אם תביט בטלוויזיה מקרוב יהרסו לך העיניים" או "אוזניים גדולות אומרות חיים ארוכים". אבל, וזה אבל גדול – כאן דווקא יש גרעין של אמת.

אף על פי שהסיכוי קטן בצורה מגוחכת, השימוש בטלפון יכול בתנאים נדירים להוביל להצתה של אדי דלק מתנדפים. אמנם לא מדובר בסכנת חיים יומיומית, אבל האם באמת בא לכם להמר על הסיכוי הקטן הזה?

3 סיבות למה כולם מתעקשים לאסור לכם לדבר בטלפון בתחנת דלק (ונחשו איזו מהן אמיתית…?)

  1. אנרגיית השידור – התיאוריה גורסת שהקרינה האלקטרומגנטית של הנייד עשויה להצית אדי דלק. תיאורטית בלבד – לא באמת קרה עד היום בתנאים רגילים.
  2. חשמל סטטי – תנועות של הנייד, הנעה בכיס וסריגות בד מוזרות עלולות לגרום לחשמל סטטי שיצית אדים שהצטברו באזור המכונית. נדיר מאוד אבל אפשרי.
  3. "באמא שלכם, פשוט אל תדברו" – מנהלי התחנה פשוט עייפים מלשמוע שיחות "אני בדיוק מתדלק, דבר איתי עוד רבע שעה". (ספוילר: האופציה הזו פחות מדעית).

חשמל סטטי או דרמה מיותרת?

וזה, גבירותיי ורבותיי, מביא אותנו לאיום האמיתי והדי נדיר בשיחות הטלפון שלכם בתחנות דלק – חשמל סטטי. כל פעם שאתם משחקים בטינדר או מתכתבים בווטסאפ ליד משאבת הדלק, יש סיכוי (מזערי אך קיים) שתנועה חיכוכית של הקייס (כן, בעיקר אלה החמודים עם הכיסוי הפרוותי) תגרום להתפרקות חשמלית קטנה אך מסוכנת, שמסוגלת להצית אדים דליקים שעולים מהמשאבות.

ומה אם אני עושה סלפי בתחנת דלק? זה נחשב מסוכן?

בואו נהיה רציניים, אף טלפון עוד לא התפוצץ כי עשיתם סלפי ליד משאבה. אבל הבעיה פה לא עם הסלפי עצמו, אלא עם ההתעסקות ומעבר החיכוך – שוב, יצירת חשמל סטטי, ויותר גרוע, הסחת דעת. תאמינו או לא, רוב תאונות תחנת הדלק לא נוצרו מהטלפון עצמו אלא מאנשים שחושבים הרבה יותר מדי על הפוזה האינסטגרמית הבאה ולא שמים לב שהם מטפטפים דלק יקר לכל עבר.

"זה אף פעם לא קרה לי, כמה הסיכון אמיתי בכל זאת?"

האמת? קטנה מאוד. המחקרים לאורך השנים מציגים את הסיכון כהסתברות אפסית כמעט, ובאופן כללי מדובר בתרחיש קיצוני – כמו לפחד מרעידות אדמה בתל אביב או מקרש ניאגרה שייפול עליכם בשירותים. אבל עדיין, הסיכון קיים. ותחנת דלק היא לא בדיוק המקום לבדוק "מה יהיה אם…". העצה שלי? עזבו את הטלפון בשקט למשך כמה דקות ונסו ליהנות מתחושת הניתוק הרגעית הזו. באמת, אף אחד לא מחפש אתכם כל כך מהר.

רגע, זה אומר שגם סמארט-ווטש אסור?

שאלה מצוינת! התשובה הקצרה: כנראה שאתם בסדר עם השעון החכם, כי הוא פחות מועך לכם בכיסים. אבל זכרו, הכול שאלה של אינטראקציות וחיכוכים. כל מכשיר יכול באופן תיאורטי מאוד ליצור חשמל סטטי, אבל הסיכוי קלוש כל כך, שמומלץ פשוט להגביל את הפעילות הטכנית בגזרת המשאבה.

5 שאלות ודברים שלא העזתם לשאול על הטלפון בתחנת דלק

  • האם באמת הייתה התפוצצות בגלל טלפון? אין מקרה רשמי חד משמעי!
  • נייד במצב טיסה? זה יעזור? לא ממש משפיע על החשמל הסטטי, אבל לפחות הפסדתם כמה הודעות מעצבנות.
  • ומה עם טעינה במצת ברכב בזמן התדלוק? כל עוד הרכב כבוי ובטיחות השטח נשמרת – הסיכון מינימלי.
  • כמה בכלל קנס המעבר על ההוראה הזאת? בישראל אין אכיפה של זה, אבל יש הרבה מבטים חמוצים מהמתדלק.
  • אז למה השלטים בכלל קיימים?! בשביל שיהיה להם גיבוי משפטי אם אי פעם משהו כן יקרה (חלילה וחס!).

אז מה המסקנה הסופית שלנו לגבי טלפונים ותחנות דלק?

לסכם בפשטות? בין אם זו דרמה סתמית או תרחיש הזוי – עדיף פשוט להשאיר לרגע את הטכנולוגיה בשקט. העולם לא באמת מתפרק אם לא תשתפו מיד סטורי שאתם מתדלקים. זה פחות מסוכן מלטבול לחם בסלט חומוס במזנון בצד הדרך, אבל מספיק מטריד כדי שתשמרו את הטלפון בכיס. אז פעם הבאה שאתם נמצאים בתחנה והנייד שלכם מצלצל בטירוף – תזכרו את המאמר הזה ודחו את הדרמה הביתית עד אחרי התדלוק. גם ככה זה ייקח רק כמה דקות.

כתוב/כתבי תגובה