האם כדאי להשקיע במטבעות דיגיטליים? היזהרו, רכבת ההרים יוצאת לדרך!
עוד פעם, עוד שיחת סלון עם חבר שמתפאר איך הפך לאלון מאסק בין לילה בזכות הביטקוין? שוב פוסט בפייסבוק "איך נוסעים ללמבורגיני בעזרת אתריום"? אם גם לכם יש הרגשה שכולם סביבכם הפכו למומחים להשקעות במטבעות דיגיטליים חוץ מכם, אנחנו כנראה באותה סירה (או מזל"ט, תלוי איפה אתם כרגע). בואו נדבר על הסיפור האמיתי מאחורי הקריפטו – בצורה קלילה, בלי ג'יבריש טכני מעצבן, ובעיקר, האם כדאי בכלל להיכנס ללונה-פארק הזה.
המספרים לא משקרים (או שכן?): מה באמת קורה עם המטבעות הדיגיטליים?
לפעמים נדמה לי שמטבעות דיגיטליים הם כמו הפיצרייה החדשה שנפתחה מתחת לבית – כולם רוצים לנסות, אף אחד לא יודע מה בדיוק שמו בפנים, ובסוף אחד מרוויח בענק והשאר עם כאב בטן. רק כדי לסבר את האוזן, הנה כמה נתונים שיעשו לכם סדר (או יגרמו לכם לקנות כרטיס לאי בודד):
- בשנת 2010, יכולתם לקנות 2 פיצות תמימות ב-10,000 ביטקוין (היום, מדובר בכמעט מיליארד שקל). תארו לעצמכם את האדם שהזמין את הפיצה הזו – כן, עדיין מחפש את השיניים שנפלו לו.
- בסוף 2017 ביטקוין הגיע לכמעט 20 אלף דולר. שנה לאחר מכן, ב-2018, צנח לקרקעית כמו מישהו שטעה במדרגות במהלך הפסקת חשמל.
- ב-2021 עוד קפיצת מדרגה, מגיע לשיא של כ-65 אלף דולר ואז שוב נופל לכ-30 אלף אחרי ציוץ אחד קטן מאלון מאסק. מסקנה – הביטקוין קצת כמו סלב באינסטגרם, חי מהציוצים שלכם.
אבל רגע – הצד השני של המטבע, או: איך אפשר פשוט לשלוח כסף בסנאפצ'אט?
או-הו, ברוך הבא לדיסני וורלד דיגיטלי: המטבעות הקריפטוגרפיים הביאו איתם מהפכה לא קטנה. פתאום אפשר להעביר סכומים אסטרונומיים מסביב לעולם בתור זמן קצר יותר מלכתוב תגובה צינית בפייסבוק. בלי בנקים, בלי רגולציות מעייפות ועם הרבה פחות עמלות. תכלס, העתיד הזה כבר כאן – גמישות, פרטיות וטכנולוגיות שחלקנו עוד מגרדים בראש כשהן מוזכרות. אז אולי כדאי להיות פה כשהעולם משתנה?
רגע, אם אני רוצה בכל זאת להשקיע, מאיפה להתחיל בכלל?
אז נגיד והשתכנעתם – החלטתם שהגיע הזמן להיכנס למשחק הקריפטו. שאלה ראשונה: איפה בכלל מתחילים?
- ללמוד, ללמוד, ושוב ללמוד – ההבדל בין משקיע חכם לאחר שנופל בפח טמון בדרך כלל בכמות הידע וההכנה. שום יוטיובר עם חולצת הוואי לא יחליף לימוד אמיתי (וכן, טיפה משעמם לפעמים).
- לפזר סיכונים זה כבר לא רק משפט של אמא – אף אחד לא יתעשר מלזרוק את כל החסכונות שלו על שיבה-אינו-כירור-מטבע-חדש-מיוחד. פזרו, חלקו, תערבבו כמו סלט יווני טוב.
- ההיגיון הרבה פעמים כן עובד – אם זה נראה חשוד ("בדיוק השקעתי מטבע של חבורת חתולים שנלחמים בפינגווינים!"), כנראה שזה באמת חשוד. לא כל מה שחבר מספר לכם הוא מציאות.
האם כדאי או לא? האמת מאחורי הקריפטו בארבעה משפטים פשוטים:
- כן, אבל רק מה שאפשר להפסיד – בואו נדבר דוגרי, קריפטו הוא עדיין הר מעורפל, תלול ומסקרן. לא כדאי לשים כסף שבניתם עליו לכיסוי המשכנתא.
- לא, אם אתם מחפשים הגיון מוחלט – הקריפטו הוא קצת כמו בן דוד רחוק שמגיע רק באירועים משפחתיים: לא תמיד מובן אבל תמיד מעורר סקרנות (ולפעמים גם חשד).
- אולי, אם אתה אוהב רכבות הרים – אם יש לך לב חזק ויכולת לישון טוב גם כשהכסף מטפס ויורד כמו קרוסלה, כדאי לך להיכנס פנימה.
- בטוח לא, אם אתה משתגע בקלות – אם תקבלו התקף חרדה אחרי ציוץ תמים בטוויטר, אולי נטפליקס זו ההשקעה הבריאה יותר עבורך.
5 שאלות הזויות (אבל מאד חשובות!) על המטבעות הדיגיטליים – שאלות ותשובות למשתמש המבולבל
האם הקריפטו באמת אנונימי?
לא בדיוק. זה יותר כמו להופיע למסיבה עם מסכה מוזרה – כולם רואים שאתה שם, פשוט לא בדיוק יודעים מזה.
האם מטבעות דיגיטליים חוקיים ביותר מדי מקומות?
רוב המקומות כן, אבל יש כמה מדינות שעדיין מנסות להבין אם המטבע זה לוגו חדש של מרצדס או משהו חוקי באמת.
יש מצב שהכל סתם בועה פיננסית אחת גדולה?
ייתכן. או שלא. אף אחד לא באמת יודע, כולל מי שטוען שהוא כן יודע.
יש עדיין סיכוי להתעשר בטירוף מביטקוין?
תלוי כמה אתם אופטימיים. או כמה קנקני יין שתיתם לפני השאלה הזו.
אלון מאסק יודע משהו שאני לא יודע על מטבעות?
כנראה שכן, אבל יש לו גם חלליות אז בואו לא נשפוט את עצמנו לחומרה.
אז מה המסקנה? בין אוצר אבוד למערה חשוכה
ההשקעה במטבעות דיגיטליים היא כמו ביקור בלונה פארק באמצע הלילה: כיף, מפחיד, מוזר ובלי יותר מידי אחריות. רגע אחד תהיו בעננים, ובשני תצרחו בירידה החדה הבאה. אם זה נשמע לכם מגניב – קחו כרטיס ותיכנסו פנימה בזהירות ועם שכל. אם לא – תמיד תוכלו לחכות בחוץ, עם פיצה וגלידה ולהסתכל על היתר צורחים במסלולים סביבכם. אחרי הכול, לא כולם חייבים לעלות על כל רכבת.