האם שווה להשקיע בירוחם? בואו נדבר רגע תכל'ס
תגידו את האמת, כשאתם שומעים את השם "ירוחם", איזה תמונה קופצת לכם לראש? מדבר, גמלים משועממים בכיכר העיר וזקן שיושב על ספסל וקורא עיתון מ-1998, נכון? ובכן גבירותיי ורבותיי, הגיע הזמן לעדכון תוכנה. אחרי הכל, אנחנו בעידן שבו כבר לא חייבים לגור במרכז תל אביב כדי לעשות כסף מטכנולוגיה, וגם לא בחיפה או בבאר שבע. היום, אפילו ירוחם התחילה לחלום על הפיכת-הנגד שלה ל"ניו-יורק של הנגב". טוב, אולי לא ניו-יורק, אבל מה שבטוח זו לא אותה ירוחם שאתם רגילים לחשוב עליה. סקרנים? ברור שכן. תמשיכו איתי.
4 סיבות די מפתיעות שבגללן ירוחם הופכת להיי-טק של הנגב (ואף אחד לא שם לב)
1. שטחים זולים, מתנות מעיריית ירוחם, ומה עם WiFi חינם?
בזמן שכל משתעל בלב תל אביב עולה אלפי שקלים, בירוחם אפשר לקנות בניין או שניים במחיר של רבע דירה בתל אביב. העירייה, שממש רוצה לראות אתכם מגיעים, תחלק לכם חיבוקים חמים, חיוכים גדולים ואולי אפילו WiFi חינמי עד שתחליטו להשקיע ברצינות. כן, מסתבר שהמדבר באמת פורח – בעיקר בגלל ההזדמנות הכלכלית שמסתתרת מתחת לרדאר של רוב המשקיעים.
2. תשתית טכנולוגית מתקדמת במדבר? מישהו עישן משהו?
בואו נעשה סדר: הדרך לירוחם כבר מזמן לא מלווה בשקפים מפהקים שמבטיחים שהנה, ממש בעוד חודש-חודשיים הכל פה יהיה אחרת. לא, רבותיי, העתיד כבר כאן – סיבים אופטיים מתקדמים, מרכזי חדשנות שקורצים לסטארט-אפים, חממות טכנולוגיות של חברות בין-לאומיות, וכן, אפילו ריחות של קפה איכותי בתכנון. ירוחם קפצה על עגלת הקדמה, ומשקיעים חכמים כבר תפסו זאת. השאלה היא, האם תמצאו אתם מקום על העגלה הזו, או שתחכו לרכבת הבאה?
3. כוח אדם איכותי שיחסוך לכם אינספור כאבי ראש (וכן, הם מוכנים לגור בירוחם!)
אחד האתגרים הכי גדולים של תעשיית ההיי-טק הוא מציאת עובדים טובים ואיכותיים במחירים שפויים. בירוחם, מתברר, יש כמות מפתיעה מאוד של צעירים מוכשרים, סטודנטים טריים והכי חשוב – מוטיבציה גבוהה שילד תל-אביבי ממוצע יכול רק לחלום עליה. למה? אולי כי במדבר, באין-פקקים ובאין-לחץ, הם יכולים להתמקד בעיקר – עבודה. אכן, עובדי היי-טק שאוהבים שקט, שלווה, ועל הדרך גם מוזילים לכם עלויות.
4. אנשים טובים באווירה אחרת: מזהים הזדמנות או מעדיפים להמשיך להתלונן?
לכולנו יש את אותו חבר שתמיד פולט: "נו בחייכם, מי יבוא עד ירוחם?" ובכן, דברים משתנים ואיתם גם התפיסה העירונית. בשקט-בשקט עשרות סטארט-אפים החלו לנוע דרומה, תפסו פינה שווה בירוחם ובנו פה אקו-סיסטם עסקי מדהים של שיתופי-פעולה. חוץ מזה, הדבר היחיד שמעניין באמת בעולם ההיי-טק הוא הרעיון, החדשנות, התשוקה – ואת כל אלו ירוחם מציעה במנה גדושה. אז אולי בכל זאת יש מצב שזה לא כזה הזוי?
שאלות שאולי תרצו לדעת (אבל התביישתם לשאול על ירוחם)
- רגע, אשכרה אנשים באים לגור שם? כן חברים, וזה אפילו גדל משנה לשנה.
- מה הטמפרטורה בקיץ באמת? חם, אך אל דאגה – המזגן עובד מעולה ואולי אפילו תגלו את הבריכה המקומית.
- יש מלחמה רצינית על שטחי נדל"ן? לא מלחמה, אבל מזהים כבר את כניסת המשקיעים, אז מי שלא זריז…
- ירוחם זה לא פשוט במקום הכי רחוק בארץ? לא ממש – שעה וכמה דקות מבאר שבע, ובינינו – בפקקים של תל אביב זה הזמן שתעבירו גם מרמת השרון לרמת אביב.
- מה עם מערכת חינוך? בתי ספר מצוינים, קהילה משתפת – בהחלט יתרון למשפחות בהיי-טק.
"השורה התחתונה" (ולא כי אני אוהב קלישאות)
אז אחרי כל הרעש, הבדיחות והציניות, הגיע הזמן לשאלת מיליון הדולר (או לפחות המיליון שקל שלכם): האם ירוחם באמת שווה השקעה? ובכן, התשובה הרבה פחות גלויה ממה שנדמה לכם. זו לא תל אביב, לא הרצליה פיתוח ובטח שלא עמק הסיליקון. אבל, וזה "אבל" משמעותי למדי, ירוחם היא כרגע אחת ההזדמנויות הכי יצירתיות, מפתיעות ומראשונות שאנחנו מכירים בישראל. טכנולוגיה במרחב המדברי, עם תשתית מעולה, אנשים איכותיים ותמיכה עירונית שלא תמצאו בשום מקום אחר.
אם יש לכם חשיבה מקורית, רצון אמיתי לאתגר את כל מה שאמרו לכם עד עכשיו והכי חשוב – חשבון בנק שלא מתרגש מהפתעות נעימות – אולי הגיע הזמן לתת צ'אנס לירוחם? אחרי הכל, קצת אומץ אף פעם לא הרג אף משקיע. נכון?