שוכר דירה כבר יותר מ-10 שנים? כדאי שתקרא את השורות הבאות (מפתיע כמה שזה חשוב!)
יודעים מה משותף לסושי שנשאר יומיים במקרר, סדרה שנגררת כבר לעונה עשירית ולדירה שאתם שוכרים כבר יותר מעשור? בדיוק – התרגלנו אליהם עד כדי שכחה. וכאן בדיוק הבעיה. העולם רץ מהר כל כך, הכל משתנה, אבל דווקא אתם נשארתם נאמנים לאותה דירה ותיקה. לכבוד היובל החגיגי – טוב, אולי לא יובל, אבל עדיין, עשור פלוס זה כמעט נצח בעולם השכירות הישראלי – הגיע הזמן לבדוק מה מגיע לכם בתור "השוכר הנאמן והוותיק". אולי תגלו שאתם יושבים במקרה על אוצר!
1. האם יש לכם כבר זכויות מיוחדות אחרי 10 שנות שכירות?
ספוילר: לא ממש. החוק הישראלי לא נותן לכם בעת הזאת כרטיס VIP מוזהב אחרי עשור בדירה, וחבל. ובכל זאת, התמונה לא לגמרי שחורה. להישאר בדירה הרבה שנים כן מעניק לכם מרחב פעולה והשפעה, אפילו ברמה משפטית, הרבה יותר גבוהים מאשר לשוכר הממוצע שהגיע אתמול בבוקר. בואו נראה איך זה עובד;
- ביטחון משפטי ארוך טווח: ככל שאתם נמצאים ביחסים טובים יותר עם בעל הדירה לאורך עשור שלם, יש בסיס משפטי מוצק לטעון להמשך שכירות קבועה, במיוחד אם ההסכמים כל פעם חודשו באותם תנאים כלליים.
- דמי שכירות סבירים: כשמגיע הזמן לחדש את החוזה, יש מקום לדיון ברמה עליית המחיר – במידה ובעל הבית יחליט באופן שרירותי להקפיץ אותו בצורה קיצונית, יש לכם מה שנקרא בשפה המשפטית "טענות הגנה" טובות נגד זה.
"רגע רגע, אז מותר לי לעשות מנגל במרפסת אחרי 10 שנים או לא?" ועוד שאלות פופולריות:
- מותר לי לשפץ בלי לקבל הסכמה? ברור שכן… אם בא לכם לעבור לגור בבית משפט לשנה הקרובה. בהיעדר הסכמה מראש, שיפוץ בדירה שכורה בעייתי בכל שלב, ולא משנה כמה זמן אתם שם. תכל'ס, חבל על הכאב ראש.
- מותר לי להשכיר חדר בדירת השכירות שלי לדייר משנה? רק אם בעל הבית הסכים לכך מראש בחוזה. אחרי עשור אמנם יש לכם קצת יותר כוח במשא ומתן, אבל החוק עדיין עם בעל הבית, מצטער.
- אפשר להפסיק לשלם ועד בית אחרי עשור? טוב, נחמד לנסות… אבל ועדיין, לא משנה אם אתם שוכרים שנה או 20, ועד הבית דורש תשלום קבוע. (חוץ מזה, למה לעצבן את שולה מקומה 3?)
2. ובכל זאת, מה כן השתפר עם הזמן?
עוד לא אבדה תקוותנו; זו בדיוק הנקודה שבה מגיע הקסם הלא רשמי של שכירות ארוכת טווח – הדבר הזה שנקרא קשר אישי ומערכת יחסים עם בעל הבית. וזה, חברים, שווה המון. כשאתם מכירים את בעלי הבית שלכם כבר למעלה מעשור, בוודאי אספתם אין ספור נקודות זכות שעומדות לטובתכם, למשל:
- הקלות בדברים קטנים – תיקונים, שיפורים ואפילו שידרוגים קטנים בדירה "על חשבון הבית".
- יכולת משא ומתן משופרת כשהמחירים בשוק משתוללים – זוכרים כשפתאום כולם מסביב שילמו אלפי שקלים יותר ואתם נשארתם עם אותו מחיר מוזל? זה לא סתם מזל.
- חופש פעולה גדול יותר – מה שהתחיל כמו "אסור לזוז מילימטר" הופך עם השנים לכמעט "בית משלכם", עם אפשרויות להזיז ארונות ולזרוק את הכיסאות המכוערים של שנת 1985 שהיו שם מההתחלה.
3. השאלות המוזרות ביותר ששוכרים ותיקים רצו לשאול ואף פעם לא העזו:
אחרי יותר מעשור בדירה… האם סוף סוף מותר להתחיל לזלזל בבעל הבית?
מסוכן מאוד. כדי לחיות בשקט ובשמחה עוד עשר שנים לפחות, עדיף לשמור על מערכת יחסים חיונית ובריאה, גם אם לפעמים צריכים לנשוך שפתיים.
אז אחרי עשור אני יכול לדרוש שהבעלים יקנה לי מקרר חדש?
לדרוש – לא. לרמוז בעדינות – בהחלט! תתפלאו כמה בעלי בתים מוכנים להשקיע בשוכרים נאמנים.
נו, אז מתי דירה שכורה הופכת כבר לשלי?
מצטערים… זה כמו הסיפור של המפלצת מלוך נס – נשמע מגניב, אבל פנטזיה מוחלטת. חכו שתיכנסו להגרלת מחיר למשתכן או שתתחילו לאסוף בקבוקים למחזור.
שכרתם עשור? לא מתכוונים לזוז? כך תנצלו אינטליגנטית את מעמדכם!
- חדשו את החוזה לתקופות ארוכות יותר – נסו לעגן את השכירות בחוזה רב-שנתי עם עדכון מחירים והגנות נגד פינוי מוקדם.
- דרשו לרענן את התנאים – הגיע הזמן להכניס סעיפים חדשים בעקבות הניסיון הרב שצברתם, זו הזדמנות פז להכניס שינויים שיעשו לכם את החיים יותר נוחים.
- היו מעורבים בהחלטות אחזקה – אחרי עשור, בואו נהיה רציניים, אילו גלגלים לא משומנים כבר לבד?
לסיכום, חברים ותיקים, דעו את זכויותיכם ותיהנו מהתהליך!
אז נכון, המדינה עדיין לא מעניקה תעודות פרס לשוכר הוותיק, אבל היתרונות ברורים ונובעים בעיקר מההיגיון הבריא ומהנגזרות של מערכת היחסים האישית עם הבעלים. הישארו מנומסים, היו יצירתיים, ובעיקר אל תשכחו – החיים בשכירות לא חייבים להרגיש כמו מלכודת עכברים. עשור ומעלה באותה דירה זה מדריך אחריות ויציבות לכל הצדדים. ואל דאגה, בינתיים תמשיכו להזמין לאותה כתובת את הרהיטים החדשים, כנראה שתישארו שם עוד קצת זמן…