נטפליקס ביום כיפור: מי כיבה לי את הטלוויזיה ולמה זה אמור לעניין אותי?
קרה לכם פעם שישבתם בנוחות בספה, פופקורן ביד אחת והשלט ביד השנייה, ואז גיליתם שנטפליקס חסומה? רגע לפני שאתם מתקתקים בלחץ על השלט, שוברים אותו על השולחן ומתחילים להאשים את החתול (שתמיד נראה אשם במשהו), תבדקו את התאריך – יש מצב שזה יום כיפור. בינינו, אין ישראלי שלא מכיר את התחושה – אבל האם תהיתם פעם אם כל הסיפור הזה בכלל חוקי? או ששוב המדינה עושה לנו "יא חביבי שלט רחוק, תתקדם לספר.."?
3 דברים שאתה חייב לדעת על חסימת נטפליקס ביום כיפור
1. מי באמת החליט לכבות לי את נטפליקס – ולמה דווקא ביום כיפור?
ביום כיפור, הכול נעצר – הרחובות הופכים למגרש של אופניים, הפלאפל סגור (הושט היד, סומסום!), ואפילו ערוצי הטלוויזיה הרגילים הופכים למסך שחור משמים שהמסר בו ברור לחלוטין: "יאללה אחי, לך תעשה חשבון נפש". אלא שאנחנו חיים בעולם חדש – עולם שבו אנחנו דורשים גישה לתכנים הבינלאומיים שלנו 24/7. אלא שבפועל, נטפליקס עצמה לא זו שחוסמת – היא דווקא חמודה, ומעדיפה שתבלה איתה כל השנה. הגורם לחסימה הוא ספקי האינטרנט בישראל, שפועלים על פי דרישות מקומיות כדי לכבד את קדושת היום.
2. רגע, הכול טוב ויפה – אבל מותר להם בכלל לעשות דבר כזה?
בוא נדבר דוגרי: משפטית, הנושא הזה נמצא בתחום די אפור. בישראל, המדינה לא אוסרת באופן רשמי על צפייה בתכנים ביום כיפור, אבל על פי חוק התקשורת, קיימת אפשרות מבחינה רגולטורית לספקים ולחברות התקשורת למנוע שידורים בכדי לכבד את רגשות הציבור. הטענה המשפטית בעניין היא שעל הספקים לכבד פומבית את היום המיוחד הזה, ולכן הם נוקטים באמצעי מניעה זמניים. האם להם יש באמת זכות לכבות לך את המרתון של Stranger Things בדיוק ביום שבו החלטת להשלים את כל שלוש העונות האחרונות? שאלה מצוינת. בפועל, עד היום לא היה תהליך משפטי מוצלח נגד התופעה.
- בפועל, האם יש חוק רשמי שאוסר צפייה ביום כיפור? לא ממש.
- האם הספקים חוקיים שפועלים כך? כנראה שכן – לפחות עדיין.
- אפשר לעקוף את זה עם VPN? אההה… שנייה לפני שנגיע לשם.
3. מה עושים אנשים יצירתיים (וכאלה שלא אכפת להם לבדוק גבולות)?
אז ברור לכולנו שרובינו לא ישר מרימים ידיים ואומרים "טוב, נראה לי אני אקרא ספר או אלך לישון מוקדם". לא, לא. אנשים נוטים לחשוב על פתרונות כמו VPN, שירותים אלטרנטיביים או אפילו להתחבר לרשת של השכן (מי אמר גלישה על עצמאות טכנולוגית ולא קיבל?). וכן, התופעה של "עקיפת הגבלות אינטרנט" תמיד קיימת, ואם לומר זאת באופן ברור – גם אם הספקים מורידים את הסוויץ' המקומי, הרשת הבינלאומית עדיין מחוברת ופועלת כרגיל, מה שמאפשר לכולנו למצוא דרך אלטרנטיבית ולהמשיך את מרתון הצפייה שלנו.
איך הגיבה הרשת הישראלית לחסימת נטפליקס ביום כיפור?
"לכבות את יוטיוב אני עוד מבין – אבל לכבות את נטפליקס?!", "שנה שעברה זה עוד היה נסבל כי בדיוק הייתי בחו"ל, אבל השנה…מה תהיה התוכנית הגאונית לחסום לי את הצפייה?! לעכב מטוסים בשדה?" הרשת התפוצצה בתגובות יחסית משעשעות על תופעה זו. חלק מהתגובות מצחיקות, חלק זועמות, ורובן משקפות פאניקה אמיתית – הצורך שלנו כבני אדם מודרניים לקבל את הבינג' שלנו בכל מקום ובכל זמן. כי בואו נשים את הקלפים על השולחן: מרתון בטלוויזיה זו דת לא פחות לגיטימית.
שאלות ותשובות שכל ישראלי שואל כשהמסך הופך לשחור:
- מה באמת קורה מבחינה חוקית אם מישהו יתבע את הספק שלו?
עד היום לא היו תביעות מוצלחות בנושא, אבל תיאורטית הדבר פתוח לפרשנות משפטית. - VPN זה חוקי?
כן, כרגע VPN הוא לגמרי חוקי בישראל. רק אל תשכח שלפעמים זה קצת איטי ויכול לשבש את חווית הצפייה. - האם נטפליקס עצמה משתפת פעולה עם החסימה?
ממש לא! נטפליקס ממש רוצה שתראה עוד פרק של בית הנייר, ולא אכפת לה כמה קדוש היום או כמה אתה צם. - למה דווקא שירותי סטרימינג נחסמים ולא אתרים אחרים?
לרוב, ספקים מעדיפים לחסום שירותי בידור וסטרימינג שמייצגים בילוי ופנאי כדי לא לפגוע מדי בקדושת היום. - ואם אני בכלל לא יהודי?
תנאים שווים לכולם חבר, ברוכים הבאים לארץ הקודש – לפחות ליום אחד כולנו באותה סירה.
סיכום (שהממשלה כנראה לא רוצה שתקראו)
בסופו של דבר, החסימה של נטפליקס ביום כיפור אולי מעצבנת, אולי אפילו בלתי הוגנת, אבל כרגע היא עדיין כאן כדי להישאר (לפחות בשנים הקרובות). נכון, תמיד תמצאו דרך לעקוף אותה, ונכון, המעמד החוקי שלה עשוי להשתנות בעתיד. אך עד אז, במקום לרטון ולהתעצבן כל פעם מחדש, אולי פשוט כדאי להתכונן מראש, להוריד כמה פרקים למחשב או לחפש פתרונות יצירתיים (מי אמר חודש ניסיון בחינם של VPN?). אחרי הכול, הישראלים תמיד היו אלופי האלתורים – בטח ובטח כשמישהו מנסה לכבות להם את המסכים.
ובינינו? אם לגמרי נשארת בלי מה לראות, תמיד יש את האופציה של לפתוח ספר. מי יודע, אולי תגלה שאתה אוהב את זה. סתם, צוחק – ברור שלא!