פרצו לי לטלפון! מה לעזאזל עושים עכשיו?!
אז קמת בבוקר, שתית את הקפה, בירכת לשלום את החתול ופתאום מגלה שהטלפון שלך התחיל להתנהג מוזר… אולי הוא שלח הודעות מוזרות לחברים, אולי סתם אפליקציות זרות החליטו להתמקם אצלך על המסך, או שפשוט חייך הפכו לפרק לא מוצלח של "מראה שחורה". נשמע מוכר? צר לי לבשר שהטלפון שלך עבר דירה למחוז הפרוץ של הפורצים. שנייה לפני שאתה דופק לו בראש עם פטיש ומכריז על חזרה לחיים ללא טכנולוגיה, בוא נדבר רגע – אפשר להציל את המצב, להחזיר אותך לחיים ולחדש את האמון במכשיר הקטן והיקר שלך. אז תחזיק חזק, כי הנה המדריך הכי מקיף (ומשעשע!) להתמודדות עם היום הנורא שבו פרצו לך לטלפון.
איך לעזאזל תדע שפרצו לך לטלפון? (5 סימנים שאסור להתעלם מהם)
- הבטרייה צונחת מהר יותר מאחוזי התמיכה של פוליטיקאי אחרי בחירות: אם המכשיר גוסס לפני שעת הצהריים בלי סיבה נראית לעין, זו נורה אדומה.
- אפליקציות מסתוריות פתאום צצות ומשתלטות לך על המסך: לא, הסבתא שלך לא הורידה לך את "דיגיטל קואוץ'" בטעות. מישהו אחר עשה את זה.
- המכשיר מתחמם פתאום כמו מרשמלו במדורת ל"ג בעומר: התחממות חריגה שלא מוסברת על ידי שימוש רגיל עשויה להעיד על אפליקציות זדוניות שפועלות ברקע.
- הודעות מוזרות מועברות כאילו שלחת אותן בעצמך: החברים מתקשרים ושואלים למה שלחת להם קישור חשוד? לא, אתה לא סובל מפיצול אישיות טלפונית, כנראה שפרצו לך.
- שימוש מוגזם ובלתי מובן בחבילת הנתונים שלך: האינטרנט מתרוקן לך מהר יותר משקית במבה ביום הולדת של בן ארבע? אתה לא לבד במכשיר כנראה.
"הבנתי שנפרצתי, ועכשיו מה מלאך הטכנולוגיה עושה?" – 6 פעולות דחופות שכדאי לך לבצע
1. תנשום עמוק (רצוי לתוך שקית נייר)
ברור שזה מעצבן והיסטרי, אבל קודם כל תרגע. מחקרים מוכיחים שהיסטריה לא ממש עוזרת במקרה של טלפון פרוץ – תפתיע?
2. נתק את הטלפון מהאינטרנט מיד!
כבה את ה-WiFi, את הבלוטות' וגם את ספק הנתונים הסלולרי שלך. פשוט תן למכשיר שלך חופשה קצרה מהאינטרנט – כי אם המכשיר בהסגר דיגיטלי, שום וירוס לא יכול להמשיך להשתולל.
3. שנה סיסמאות לכל החשבונות שלך (כן, עצלנים – גם זה של הנטפליקס)
אל תשכח לשנות את הסיסמאות לכל החשבונות החשובים – מיילים, חשבונות בנק, אינסטגרם וכמובן פייסבוק ואפל ID שלך, זה לא הזמן להשאיר את החשבון שלך חשוף. מומלץ להשתמש במנהל סיסמאות מאובטח מאוד (אבל לא "123456", בבקשה).
4. הרץ סריקה מיידית לאיתור אפליקציות זדוניות או רוגלות
אז מה אם בדיוק סבתא מתקשרת? היא תחכה. הורד תוכנת אבטחה טובה ובצע סריקה מקיפה לאפליקציות זדוניות או רוגלות. יש עשרות כלים מוכחים שעושים עבודה מעולה.
5. גבה מה שחשוב לך (וגם את התמונות מהטיול לתאילנד)
לפעמים, הפיתרון הכי יעיל הוא שחזור להגדרות יצרן. לא נעים אבל יעיל. לכן, כדאי שיהיה לך גיבוי מעודכן לכל מה שחשוב לך. הטלפון יימחק, אבל הזיכרונות נשארים בענן הנאמן שלך.
6. שחזר את המכשיר להגדרות יצרן (AKA "האופציה הגרעינית")
אם כלום לא עזר, הגיע הזמן להכריז מלחמה ולחזור להגדרות היצרן של הטלפון. פעולה זו תסיר כמעט תמיד כל גורם עוין. רק וודא שיש לך גיבוי אמין לפני כן!
שאלות נפוצות (למי שבדיוק בפאניקה)
- האם כדאי ללכת למשטרה? אפשר, אבל ברוב המקרים, לצערי, הם כנראה ילטפו אותך כשתבכה על תמונות החתול שלך שנגנבו, וימליצו להחליף סיסמאות בעצמך.
- האם אפליקציות אנטי-וירוס באמת עובדות? כן, אם הן ידועות ואמינות. שווה להשקיע באפליקציה טובה וותיקה עם ביקורות חיוביות.
- אפשר לוותר על שחזור להגדרות יצרן? אולי, אבל קח בחשבון שזה הסיכוי הכי גבוה לחסל את הבעיה לגמרי.
- האם יגנבו לי את הכסף/זהות? קיים סיכון, ולכן חשוב לפעול מהר ולהחליף סיסמאות בדחיפות!
- איך אפשר למנוע מקרים כאלה בעתיד? אל תלחץ על קישורים מוזרים, אל תוריד אפליקציות ממקורות מפוקפקים, ועדכן תוכנה באופן קבוע.
פרצו לי וזה עדיין מעצבן בטירוף, מה עכשיו? (והאם אוכל לבטוח שוב בטלפון שלי אי פעם…?)
הטלפון שלך הוא החבר הטוב, היועץ הזוגי והפסיכולוג הצמוד. הוא גם הכלי שמחזיק בתוכו אינספור סודות מוזרים עליך (לא, לא נגלה!). להכנס אליו זה כמו פריצה ישירה לפרטיות שלנו ולהרגשה האישית. אבל זכרו – התקפה זה סימן שהטלפון שלכם הוא מספיק מעניין כדי לפרוץ אליו. כדאי לך להקדיש רגע ללמוד את האבטחה, לדעת להשתמש בסיסמאות מורכבות ולהקפיד על נהלי אבטחה פשוטים.
אז תנשום עמוק, סגור את הטלפון, טפל בנושא כמו מקצוען, ובעיקר – אל תשכח לחייך ולצחוק על העולם הדיגיטלי המשוגע שבו כולנו חיים. אחרי הכל, צחוק הוא הדרך הכי טובה להתמודד (טוב, חוץ מאולי שחזור להגדרות יצרן!).