איך להשקיע בבורסה בחו"ל בלי לקבל התקף חרדה?
מכירים את התחושה הזאת שאתם יושבים לקפה עם חבר, והוא פתאום זורק משפט כמו: "הכסף שלי עושה ספורט יומי כבר חודשיים ב-S&P 500", ואתם מהנהנים בידענות למרות שאין לכם מושג אפילו קלוש איפה מתחילים עם כל העסק הזה של השקעות בחו"ל? ובכן חברים, הגיע הזמן לשנות את המצב! אז פתחו חלון (בדפדפן, לא בבית), קחו נשימה עמוקה, ועשו לכם קפה – אנחנו יוצאים למסע השקעות מעבר לים. יהיה מעניין, מבטיח.
קודם כל ת'כלס: למה דווקא להתעסק עם בורסה בחו"ל??
בואו נהיה כנים, כשמדובר בהשקעות בארץ הקודש, תמיד מגיע השלב שאתם מרגישים כמו דג קטן, ובעיקר לחוץ, בים של כרישי נדל"ן, שיחות פנסיה ופוליטיקה פנימית. אבל רגע, שנייה, מה אם נספר לכם שבחו"ל יש דגים וים חדשים לחלוטין? תחשבו על ניו יורק כסושי הגדול של עולם ההשקעות, לונדון כפיש אנד צ'יפס של מניות איכות, וטוקיו כרמן הלוהט לכל מי שמבין מה זו טכנולוגיה חדשנית.
אז הנה למה להשקיע בבורסות בחו"ל זה רעיון גאוני:
- פיזור סיכונים: שמים חלק מהכסף בנפרד מהעליות והמורדות הישראליות.
- חשיפה לענפי טכנולוגיה וטרנדים מובילים: ממטאברס ועד בינה מלאכותית – הכל קורה בחו"ל.
- השקעה במותגים שאתם באמת אוהבים ומכירים: אפל, נטפליקס, אמזון… אהבתם? למה שלא תעשו מזה גם כסף?
איך בכלל מתחילים? (בלי להרגיש כמו תייר אבוד בטיימס סקוור)
קצת מסתורי ועם מלא מושגים וראשי תיבות שלא כולם מבינים: NYSE, ETF, NASDAQ, ROI – הכל נשמע כמו סיסמת VPN אכזרית במיוחד. אבל אל פחד, בואו נעשה סדר בפשטות ובדרכנו ההומוריסטית והקלילה להפליא.
הצעד הראשון – לבחור פלטפורמת מסחר ידידותית
זו נקודת הפתיחה של החוויה שלכם. אתם מחפשים מקום שבו יהיה קל לפתוח חשבון, ללחוץ על כפתורים ולהבין כמה הרווחתם (או הפסדתם, לא עלינו!). ההמלצות שלנו לפלטפורמות נפוצות ופשוטות:
- Interactive Brokers: אופציה ותיקה, יציבה וזולה יחסית בעמלות. קצת פחות ידידותית, אבל אידיאלית למשקיעים רציניים יותר.
- TradeStation: יפה, ידידותית, נוחה, וכל כך פשוטה שגם סבתא שלכם תוכל לעשות "קנייה" ו"מכירה". (כבוד לסבתות המשקיעות!)
- eToro: למה לחשוב בכלל לבד? פשוט תעקבו אחרי מה שליאור הסוחר המצליח עושה, ותהיו ליאור. (אזהרה לחושבים שהם ליאור).
טוב נו… מה לקנות לעזאזל?
בחירה קשה יותר ממה שהיא נראית, אבל הכלל החשוב הוא פשוט להתחיל. לא מתנגדים להרחבת אופקים? בבקשה התחלקו לשלושה סוגים של השקעות – והם כבר יעשו לכם סדר בראש:
- מניות בודדות: מאוהבים בטסלה? רוצים לתמוך באמזון כספית? קדימה, לכו על זה.
- ETF – קרנות סל: הדרך הכי עצלה וחכמה לקבל קצת מכל השוק. רוצה לקנות חתיכה מכל 500 החברות הכי גדולות של ארה"ב? יש קרן סל בדיוק בשביל זה.
- מניות טכנולוגיות חדשניות: יש הרבה חברות קטנות-בינוניות שמפתחות דברים מגניבים. הסיכון גבוה, אבל תחשבו איזה סיפורים טובים יהיו לכם בערב אחרי הצלחה אחת או שתיים.
5 השאלות הכי נפוצות (ותשובות לשיחה הבאה שלך בפיקניק)
- מסובך להשקיע בבורסה בחו"ל?
ממש לא. לפתוח חשבון מסחר בינלאומי זה כמעט כמו לפתוח חשבון אמזון. טוב, אולי לא עד כדי כך פשוט. אבל כמעט. - כמה כסף צריך להתחיל?
אפשר להתחיל אפילו עם מאות דולרים, אבל עדיף כמה אלפים, כדי להרגיש שבאמת יש על מה לדבר. - יש מסים מיוחדים על רווחים מחו"ל?
כן, 25% מס רווח הון בארץ, בדיוק כמו על השקעות בישראל. לא כיף, אבל היי, אם אתה משלם מס, סימן שהרווחת משהו. - אני צריך להיות ער כל הלילה ולפקוח עיניים על המניות?
רק אם בא לך לאבד חברים ומשפחה. רוב האנשים משקיעים לטווח ארוך ויכולים לישון בשקט בלילה (אלא אם כן נטפליקס יורדת, ואז מי באמת ישן טוב?). - יש סיכונים רבים בהשקעה בחו"ל?
יש סיכון, ברור. אבל גם יש סיכון לחצות את הכביש בתל אביב ביום חמישי אחר הצהריים. הכל בסוף עניין של פיזור, ידע והכנה נכונה.
לפני שאתם קופצים ראש – כמה טיפים אחרונים שאתם חייבים לדעת
- אל תקשיבו לסיפורי אגדות: הרווח של השכן שלכם מהטסלה מלפני חמש שנים לא אומר שטסלה תהיה הצלחה דומה בחמש שנים הבאות.
- פזרו סיכונים: מה שטוב לקרמבו, טוב גם להשקעות. אל תשימו את כל הכסף על אותו כרטיס.
- הכינו את הראש למרתון, לא לשפרינט: השקעה נכונה היא לטווח ארוך. שנים ולא ימים.
הכסף שלכם כבר מחפש פספורט זר?
לסיכום, העולם צועד קדימה והוא לא מחכה לכם שתתחילו להזיז את הכסף שלכם. השקעות בבורסה בחו"ל הן לא סתם אופציה אלא הזדמנות להתקדם, להרחיב אופקים ולגרום לכסף לעבוד בשבילכם במקום שאתם תעבדו בשבילו. אז תארזו תיק (וירטואלי, לא אמיתי!), תלבשו משהו נוח ותנו לכסף שלכם לספוג קצת תרבות בחוץ לארץ. ואם משהו לא יסתדר, תמיד תוכלו להתקשר אלי – סתם… אל תתקשרו אליי.