החלטנו להתגרש? כל מה שבאמת חייבים לדעת (לפני שמתחילים לחלק את הספה והחתול)
רגע לפני שאתם מתחילים לחלק את הבית עם סרט מידה ולתהות מי מקבל את האוגר, כדאי להבין מה באמת הולך לקרות בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. כן כן, גירושין הם לא בדיוק טיול לפארק הירקון ולא נעימים כמו ביקור בקפה האהוב עליכם, אבל מי אמר שאתם חייבים לעבור את זה כמו בסדרת דרמה גרועה? כאן נכיר לכם את התהליך המשפטי באופן ברור, קליל, ובאחריות – אפילו עם קצת חיוך.
אז איך מתחילים בכלל? (רמז: לא שולחים אימוג'י שבור לב לוואטסאפ של בן הזוג)
כדי להתחיל את התהליך המשפטי לגירושין, חייבים להבין שיש בישראל שתי כתובות אפשריות:
- בית הדין הרבני – כי בכל זאת, מסורת זו מסורת.
- בית המשפט לענייני משפחה – אופציה קצת פחות רשמית עם פחות שטריימלים ויותר חליפות מודרניות.
לכל אחד מהמוסדות האלה יש יתרונות וחסרונות משלו, אבל מה שמעניין כאן הוא שברגע שבחרתם בבית דין או בית משפט והגשתם תביעה – bam! – אתם בעצם יוצרים מה שנקרא בשפת עורכי הדין היקרים שלכם "מרוץ סמכויות". לא, לא מדובר בריצה סביב הפארק או בבחירת מי ייקח את הרכב החדש, אלא בהחלטה מי מהמוסדות יעסוק בכל העניינים (רכוש, מזונות ותנאים שמעבר לפתח הדלת שלכם).
3 שאלות שתמיד שואלים (אבל חוששים לשאול את העורך דין שלכם)
מה זאת בדיוק "תביעת גירושין" ומה צריך לכלול בה?
תביעת הגירושין היא מסמך משפטי שמסביר למה אתם רוצים לסיים את הנישואין שלכם. התביעה כוללת תיאור של סיבת הפרידה, פרטים טכניים (מי, מתי וכמה) ובקשה לפירוק רשמי של הזוגיות. לא, "השאיר את המכסה של השירותים למעלה" או "היא מכורה לטיקטוק" לרוב לא נחשבות כסיבות בבית הדין. נא לתאם ציפיות.
האם חייבים עורך דין או אפשר לנהל הכל לבד כמו תכניות "עשה זאת בעצמך"?
תיאורטית, אפשר לנהל את ההליך לבד, אבל very very לא מומלץ. נכון, עורכי דין לא עובדים בהתנדבות, אבל ניהול ההליך לבד עלול להוביל למסקנות כמו "איך לעזאזל הסכמתי לשלם כל-כך הרבה מזונות ואוטו מתנה לל"ג בעומר?" בקיצור, עורך דין מומלץ כאן כמעט כמו פילטר טוב באינסטגרם.
כמה זמן ייקח התהליך והאם אפשר לזרז אותו?
בישראל, הזמן יכול לנוע מכמה חודשים עד לכמה שנים, תלוי אם אתם גרים בפרסומת של קפה נמס בהרמוניה מושלמת או בסדרת מתח של נטפליקס. אם בני הזוג משתפים פעולה ומגיעים להסכם משותף, אפשר לזרז את התהליך משמעותית – אחרת, תהיו מוכנים להזרקות קפאין ישירות אל הורידים וסיפורים אינסופיים לחברים הטובים.
7 השלבים במסע שאיש לא רוצה לעבור (אבל כדאי מאוד להכיר)
1. הגשת תביעות ראשונות – ההרפתקה מתחילה
תביעת גירושין בבית הדין ובמקביל תביעות נלוות כגון מזונות, משמורת וחלוקת רכוש. כאן, החבר הכי טוב שלכם הוא בהחלט נייר A4 ועורך הדין הנאמן.
2. ניסיון להגעה להסכמה (מסתבר שזה אפשרי!)
כאן בית המשפט או בית הדין שולחים אתכם לפגישות גישור בניסיון להגיע להסכם. בשלב זה כדאי לנצל כל טיפת סבלנות, קפה ואופטימיות שיש לכם.
3. דיונים בבית המשפט / בית הדין (אין מה לעשות, זה חלק מהחבילה)
אם הפגישות לא צלחו, הגיע הזמן לדיונים בבית המשפט או בבית הדין בהם בטוח תלמדו על בן הזוג דברים שלא ידעתם ואפילו לא רציתם לדעת (כמו סכום המדויק שהוא הוציא על כרטיסי הופעות בשנה שעברה).
4. החלטות זמניות – בדיוק כמו המילה "זמני"
בית המשפט מוציא החלטות זמניות בנושאי מזונות או משמורת. אל תתנו למילה "זמני" להטעות אתכם – לפעמים זה זמני כמו "זמנית אני בדיאטה".
5. פסק דין סופי – הגיע רגע האמת (עם פחות קונפטי ויותר ביורוקרטיה)
בסיום הדיונים, יוצא פסק דין סופי לגירושים שכולל פירוט של כלל ההסדרים. חגיגה? אולי, אבל כנראה בלי עוגה ושליח פיצה.
6. סידור הגט (כי אי אפשר בלי קצת מסורת)
בטקס רבני קצר (אך דרמטי להפליא) מוענק לכם הגט שמסיים רשמית את הנישואים. תרגישו חופשיים לחגוג אותו בדרככם היצירתית.
7. מימוש החלטות ופסק הדין – השלב שבו מחזירים את החיים למסלולם
מסדירים משמורת, מעבירים תשלומים וחלוקת רכוש. אל תשכחו – חיים חדשים לפני הכל.
לסיכום, איך מסיימים את זה טוב? (גם כשנדמה שזה קשה יותר מבחירת תכנית בנטפליקס)
אז נכון, גירושין זה אף פעם לא חלום של אף אחד, אבל התהליך המשפטי בפועל לא חייב להיות סיוט בלתי נגמר. רוצים טיפ קטן לסיום? זכרו שככל שתשתפו פעולה, תהיו פרקטיים ובעיקר עם חיוך או שניים על הפנים, תוכלו לעבור הכל הכי פחות טראומתי שאפשר ועם חיסכון משמעותי בכאב ראש (וגם בשוסטרים של האופטלגין).
החיים לפעמים מעמידים אותך במבחנים, במיוחד כשזה מגיע לעניינים משפטיים כמו גירושין. אבל כמו בכל מבחן – לפחות אתם כבר מוכנים, נכון? בהצלחה!