כיצד מתבצע הליך אימוץ בין-ארצי ומה חשוב לדעת

כמה רחוק תלכו בשביל חיתולים? הצצה אל מאחורי הקלעים של האימוץ הבין-ארצי

תגידו לי את האמת: יצא לכם פעם לנסות להרכיב ארון מאיקאה? סביר להניח שכן. ועכשיו תחשבו רגע על משהו קצת יותר מורכב: תהליך האימוץ הבין-ארצי. כן, כן, ולחשוב שהרכבתם ארונות הייתה מעייפת! תאמינו או לא, יש משהו אפילו קצת משעשע בכל הבירוקרטיה האינסופית וההרפתקה שמתחבאת מאחורי ההחלטה לאמץ ילד ממדינה אחרת. אבל לפני שתברחו (תקשיבו, אתם כבר פה!), בואו ניתן הצצה כיפית וקצת צינית לתהליך הכי מעניין ומאתגר שיש. והיי, אל דאגה, אני מבטיח שלא יהיו לכם חלקים מיותרים או בורג אחד חסר בסוף.

שלב 1: החלטתם שאתם מאמצים? מזל טוב! עכשיו מתחיל הכאב ראש

לפני שתתחילו לחלום על הילד המתוק והחיוך הממיס, כדאי שתכירו את הצעד הראשון והפחות נוצץ של התהליך: הבירוקרטיה הישראלית! אבל רגע, חכו, לא לברוח… יש בזה אפילו משהו קצת מצחיק. אתם עומדים לגלות תכונות אופי חדשות שלכם, כמו סבלנות (הרבה, הרבה סבלנות).

  • המפגש עם עובד סוציאלי: אתם עומדים בפגישה מול עובד או עובדת סוציאלית, ובבת אחת מרגישים שוב כמו בתיכון: "זה מבחן? אני אמור לדבר עכשיו? אה, רגע, אולי אשתוק ואראה אחראי ובוגר?"
  • קורס הכשרת הורים: כן, מתברר שהילד לא מגיע עם הוראות הפעלה. לפחות לא ממש כתובות ברור. אז קבלו "קורס למתחילים" באימות הורות, והיי, תמיד נחמד לגלות שלא רק אתם מבולבלים לחלוטין.
  • אישורים, טפסים ובירוקרטיה: לגלות את עומק הבור הביורוקרטי – זה אמנם לא כיף גדול, אבל לפחות עכשיו אתם יודעים מה מרגיש פקיד בסוכנות ממשלתית ביום רע.

שלב 2: בחירת המדינה – אז איפה קונים פה ילד?

אז עברתם את המבחן, ועכשיו הגיע הזמן להחליט מאיפה בדיוק מגיע האוצר הקטן שלכם. אבל רגע, זה לא רשימת קניות בסופר, נכון? האמת היא שהבחירה של מדינה לאימוץ קשורה לגורמים כמו חוקים, גיל, התרבות והצרכים שלכם. הנה קצת "טריוויה" משעשעת ולא צפויה על כמה יעדים פופולריים:

  • סין: "ילד לכל דורש?!" – סין היא המדינה הפופולרית ביותר לאימוץ בין-ארצי. אולי הם מתכוננים להשתלט על העולם בדרכי שלום באמצעות חמידות?
  • רוסיה ומזרח אירופה: קבלת פנים קרירה…? – אולי ילדים רוסים מגיעים עם עיניים כחולות, חיוך מתוק והבנה בסיסית בוודקה? (לא באמת, אבל תודו שזה היה יכול להיות שימושי).
  • אפריקה ודרום אמריקה: ויוה לה בירוקרטיה! – תהליך אימוץ מיבשת דרום-אמריקה או אפריקה דומה קצת לטנגו לטיני לוהט: צבעוני, תוסס, אבל עשוי לקחת קצת זמן להתרגל.

שלב 3: שלטון הניירת בעולם – מי אמר ש"זום" פתר הכול?

אחרי שכבר בחרתם מדינה, לא תאמינו איזה כמות של מסמכים, אישורים ושאר נפלאות הבירוקרטיה מחכים לכם בצד השני של הגלובוס. תחשבו על התהליך כעל משחק "חפש את המטמון", רק בלי הפרס אחרי שש שעות עבודה. בינינו – עד סוף השלב הזה, תבינו את משמעות הביטוי "הסבלנות משתלמת" ותפתחו יחסי אהבה-גועל עמוקים עם מדפסת המשרד שלכם.

  • אישור וצילומי מסמכים: כן, משרדי ממשלה בחו"ל יודעים לגרום לפקידים הישראלים להיראות כמו דוגמני שירות מהיר.
  • תרגומים מוסמכים ואישורי אפוסטיל: למה לדבר בשפה אחת כשאפשר לבלבל את כולם בארבעה עותקים ושלוש שפות שונות?
  • תקשורת בינלאומית: שלום לתכניות סופשבוע, ביי לחברים, היי לאימיילים פתוחים כל הלילה ולבדיקת תיבת הדואר כל חמש דקות.

שלב 4: פגישה ראשונית עם הילד: אהבה ממבט ראשון או הלם מוחלט?

ואז, אחרי כל הבלאגן הביורוקרטי הזה, מגיע השלב הרגשני והלא צפוי: הפגישה הראשונה עם הילד. דמיינו מפגש מוזר בין הדייט הראשון שלכם לראיון עבודה מתוח. האם הוא יחייך אליי? האם אבכה כמו תינוק מול העובדת הסוציאלית? למה כולם מסתכלים עכשיו עליי? חדשות טובות: כל התחושות מוצדקות לחלוטין וכולם מרגישים כמוכם.

כמה שאלות שממש בוער לך לשאול בדיוק בשלב הזה (ומזל שאני פה):

  • כמה זמן בממוצע אורך תהליך כזה? בין שנה לשלוש שנים (ותאמינו לי – זה מרגיש קצת כמו נצח).
  • כמה עולה אימוץ מחו"ל? לרוב בין 20,000$ ל-50,000$. כן, יקר… אבל כמה כבר עולה חלום שווה?
  • האם הורים יחידניים יכולים לאמץ מחו"ל? בהחלט כן! רק צפו לקצת יותר ביורוקרטיה. כי אם כבר קשה, שיהיה קשה יותר, לא?
  • האם אפשר לבחור את מין וגיל הילד? תלוי במדינה ובבירוקרטיה המקומית. זה לא באמת "תפריט בהזמנה אישית".
  • האם חייבים לבקר במדינת המוצא? כן, אז תכינו את הדרכון ותקוו שזה לא דווקא בשיא החורף בסיביר.

לפחות התהליך נגמר? אז זהו שחכו מזה – עכשיו מתחיל הדבר האמיתי

בהחלט אימוץ בין ארצי הוא אחד הדברים המורכבים ביותר שתעשו בחיים. נכון, חייבים לחייך כשהכול מרגיש פשוט מוגזם, אבל בסוף, כשאתם מחזיקים בידיים שלכם את ה"פיצי" החדש, ומשחקים במשחקי החתלה הזויים בשלוש בבוקר, הכול – אבל הכול – הופך להיות שווה את זה.

כי הרבה מעבר לבירוקרטיה והאתגרים, זו ההרפתקה הכי מדהימה ומרגשת שתהיה לכם אי פעם. אז תגידו – עד כמה רחוק תלכו?

אולי אפילו עד סין.

כתוב/כתבי תגובה