האהבה פורחת והחשבון בנפרד: למה דווקא הסכם ממון בהפרדה רכושית הוא המתכון לרומנטיקה אמיתית?
אין לכם מושג כמה זוגות התיישבו אצלי במשרד, מחויכים ומאוהבים עד השמיים, וברגע ששמעו את המילים "הסכם ממון עם הפרדה רכושית מוחלטת", המבט שלהם הפך להיות כזה של זוג שגילה שהזוג השני שכח להקליט את גמר המונדיאל. אבל רגע, עצרו שנייה לפני שאתם נבהלים. כי תכל'ס, הסכם כזה הוא אולי הדבר הכי רומנטי שיכול לקרות לכם בכל התקופה המטורפת של ארגון החתונה—ולא, אני לא צוחק. (נו, אולי קצת.)
רציניים עכשיו, למה בכלל כדאי לכם הסכם כזה?
קודם כל, נשים את הקלפים על השולחן בלי פילטרים ואולי קצת בהומור— בכל מערכת יחסים יש התרגשות ותשוקה, אבל גם חשבונות מים, ארנונה, משכנתה ודילמת "מי משלם מה הפעם?". הפרדה רכושית מוחלטת באה להגיד לכם: עזבו את משחק הניחושים. ההפרדה הזאת קובעת באופן ברור והגיוני קודם החתונה או הזוגיות מה שייך לי, לך ומה (חלילה וחס) קורה אם משהו משתבש לאורך הדרך. אתם רוצים שהזוגיות שלכם תהיה בנויה על אהבה, לא על ויכוחים מיותרים מעל חשבונות בלתי נגמרים.
3 מיתוסים נפוצים על הסכמי ממון—הגיע הזמן לנפץ אותם
מיתוס מספר 1: "אם אנחנו צריכים הסכם כזה, סימן שאנחנו לא באמת אוהבים?"
נו באמת, את זה אמר מישהו שהמשפט הכי רומנטי בעיניו הוא "ביטוח צד ג'". הסכמי ממון לא באים לספר לכם כמה אתם פחות אוהבים, אלא עד כמה אתם חכמים ובוגרים מספיק כדי להסתכל אחד לשנייה בעיניים ולהגיד: "אני אוהב אותך מספיק כדי שגם ביום סוער לא נריב על כסף." זה, חברים, מעשה רומנטי אמיתי!
מיתוס מספר 2: "זה אומר שלא נאחד כוח כלכלי לעולם?"
ממש לא. הפרדה רכושית מוחלטת לא בהכרח אומרת הפרדה בחיים. זה אומר שכל אחד מכם הוא בוס כלכלי של הרכוש שצבר לפני הקשר, והקשר הוא לא מסיבה פיננסית—הוא משהו עמוק יותר. עדיין תוכלו לפתוח חשבון משותף, לצאת לחופשות, פשוט בלי תגליות לא נעימות ביום מן הימים של "למי שייך הבית בטוסקנה?" (הלוואי והבעיה של כולם הייתה וילה איטלקית!).
מיתוס מספר 3: "עריכת הסכם ממון זה רק לעשירים?"
חדשות טובות: זה לא מיועד רק לשדרת העשירים של הרצליה פיתוח. אתם לא צריכים להחזיק יאכטה או שני נדל״נים כדי להיזדקק להסכם כזה. גם הרכב שלכם, דירת הרווקים שהספקתם לקנות ודוד היורש במושב – כולם חלק מהרכוש האישי, וגם אתם יכולים ליהנות מביטחון ושקט נפשי עם הסכם פשוט ונעים.
תכל'ס, איך נראה הסכם ממון להפרדה מוחלטת? הנה דוגמה קלילה ופשוטה:
דמיינו את גיל ונווה, זוג תל אביבי צעיר ואוהב, שכל אחד הביא לקשר דברים מהבית— החל מדירה בצפון הישן של גיל ועד קרן ההשתלמות של נווה. ההסכם הסביר בין השניים הוא כזה:
- הרכוש שהיה לכל צד לפני הנישואין נשאר בבעלותו הבלעדית. הדירה בצפון של גיל – נשארת שלו, קרן ההשתלמות של נווה – בבעלותה המלאה.
- הרכוש שנצבר במהלך הזוגיות יחולק לפי מה שהוסכם מראש: למשל, מה שנרכש במשותף – כמו רכב משותף, רהיטים וקערת הפירות הקרמית המפוקפקת שהבאנו מחופשה – יחולק במקרה של פרידה באופן מוסכם (טיפ: תנו לבן הזוג את קערת הפירות, באמת).
- חובות? כל אחד על עצמו: סתם, כדאי להזכיר בהסכם בבירור שגם חובות של כל צד נשארים בבעלותו, כדי להימנע ממצב שאחד ממכם פתאום יגלה שהוא חתום על הלוואה מסתורית של בן הזוג לבלאק ג׳ק בווגאס.
כמה שאלות מפנקות (והתשובות שתמיד רציתם לשמוע):
רגע, אפשר לשנות אחרי החתונה?
בוודאי שאפשר, אבל רק בהסכמת שני הצדדים. רצוי עם חיוך רחב וקפה טוב.
מה ההבדל בין הסכם ממון לבין צוואה?
הסכם ממון מתייחס למה שקורה במקרה של פרידה, צוואה מתייחסת למה שקורה במקרה מצער של פטירה. רצוי כמובן לערוך את שניהם (כן, החיים מורכבים. תנשמו עמוק).
זה פוגע ברמת האמון בינינו?
הפוך, גוטה. דווקא מחזק את התקשורת והביטחון. זה אומר שאתם אוהבים מספיק כדי לחשוב מראש ולחסוך לעצמכם כאב ראש גדול בהמשך.
"טוב, השתכנענו… מה עכשיו?" 3 עצות זהב לפני שמתחילים:
- בחרו יחד עורך דין שמתמחה בתחום: לא כי אתם לא סומכים על הידע הכלכלי של ההורים, אלא כי זה המקצוע שלו וכדי למנוע סכסוכים משפחתיים מיותרים.
- דברו כמה שיותר פתוח וכנה על הכול: בלי להחביא מחשבונות בנק שהיו קיימים מלפני עשר שנים או מתנות יקרות מהאקסית. שקיפות היא שם המשחק.
- ת חתמו הכי מהר שאתם יכולים, וזהו: לא גוררים. הכל יהיו קל יותר אחרי שתהיו מאחורי זה בתהליך פשוט ונוח.
ואם כבר סיכמנו – אז האהבה מנצחת וכל אחד עם החשבון שלו!
אז זכרו: הסכם ממון עם הפרדה רכושית הוא לא האנטיתזה לאהבה, הוא דווקא אחד הדברים הכי נכונים ובוגרים שאתם יכולים לעשות למען הזוגיות שלכם. זה לא מחסל רומנטיקה, אלא מחזק אותה— על אמת. אחרי הכל, אהבה זה לא רק שוקולדים ופרחים, לפעמים זה גם אומר לדעת שבסוף כל יום, האהבה שלכם תישאר יציבה, לא משנה מה מספר חשבון הבנק של כל אחד מכם. ולכן, לכו על זה, הטובים מנצחים בסוף!