יש מצב שמישהו מטייל לך בטלפון? 8 סימנים שכדאי לבדוק דחוף!
מי לא מכיר את ההרגשה הזאת: הטלפון עובד קצת איטי מהרגיל, פופ-אפים פתאומיים מוזרים צצים משום מקום, ובתמונות שלך יש פתאום סלפי של איזה איש זקן מכפר נידח בקזחסטן? אוקיי, אולי לא הגזמנו קצת. אבל לפעמים, הסימנים לפריצה לנייד עדינים יותר ממה שחושבים. לפני שניכנס לפאניקה ונזרוק את המכשיר מהחלון, בואו נעבור יחד על כמה סימנים קלים, מצחיקים ומעניינים, שיגלו לכם אם יש מישהו שמציץ לכם בטלפון בלי אישור.
1. הסוללה נגמרת לך מהר יותר מגלידת שוקולד ביום שרבי?
אם הטלפון שלך מתחמם כל כך שאפשר להכין עליו שקשוקה, והסוללה מתרוקנת מהר יותר ממה שנגמר הכסף בבנק אחרי החשבונות החודשיים, יכול מאוד להיות שיש אפליקציה זדונית שרצה לך ברקע. אז למה שהיא תדאג לכך? פשוט: תוכנות ריגול צורכות משאבים רבים ופועלות כל הזמן ברקע. אאוץ'.
2. אפליקציות מסתוריות שהתקינו את עצמן לבד?
פתחתם את הטלפון וראיתם פתאום אפליקציית "המגדת עתידות המפוקפקת", שאתם לא זוכרים שהורדתם אי פעם, או אפליקציית "דייטינג-חתולים"? להפתעתכם, לא, אין לכם פיצול אישיות. אלו סימנים שמשהו לא ממש כשר קורה.
3. פרסומות קופצות כאילו אתם באיזו מסיבת פופ-אפים מ-1999?
כולם מכירים את זה: ישיבה חשובה, פגישה עסקית, או רגע אינטימי ברכבת התחתית עם "הכתר" של נטפליקס, ופתאום – הופ! פרסומת לגמר סלבס, תוסף דיאטה או מכוניות יוקרה קופצת באמצע המסך ממש ברגע הדרמטי. אם זה קורה הרבה פתאום, סביר להניח שמישהו פרץ לנייד שלכם.
4. הודעות מוזרות או שיחות יוצאות שלא ביצעתם?
אם חברים שואלים למה שלחתם להם את ההודעה: "שלום רב, תוכל לעזור לי, אני נסיך מניגריה וזקוק בדחיפות לעשרת אלפים דולר?", כנראה שרובכם כבר הבנתם לבד את הסיפור…
אז מה השאלות שאנשים תמיד שואלים אותי בנושא? הנה התשובות שלי:
- האם צפייה באתר מפוקפק יכולה לגרום לפריצה לנייד? בהחלט כן. אתרים לא מאובטחים יכולים להיות מקור לתוכנות זדוניות. הזהרו!
- האם אייפון בטוח יותר מאנדרואיד? שניהם יכולים להיפרץ, אבל אפל קצת יותר מקפידה על אבטחה מחמירה.
- אנטי-וירוס בנייד זה נחוץ או בזבוז זמן? זה לא חובה, אבל מומלץ בהחלט, בעיקר באנדרואיד.
- האם איפוס הטלפון יחסום האקר? כן. אך זהו פתרון קיצוני, ואתם עלולים לאבד מידע חשוב. תחילה נסו דרכים פחות דרסטיות.
- מה לעשות ברגע שמבינים שמישהו פרץ לנו לטלפון? לשנות סיסמאות, להסיר אפליקציות חשודות ואם יכולים – לפנות לאיש מקצוע.
5. שימוש בנתונים ניידים עולה הרבה יותר מבדרך כלל?
כשאתם מבלים בבית בווייפיי או במשרד ומגלים שחבילת האינטרנט שלכם התאדתה בלי שום הסבר הגיוני, אפשר להתחיל לחשוד. תוכנות ריגול ואפליקציות זדוניות מתקשרות עם שרתים חשודים ומרוקנות לכם את הנתונים הניידים במהירות ובחשאיות.
6. הטלפון נדלק מחדש או נכבה סתם ככה, בלי עבר פלילי קודם?
טלפון שמחליט "לקחת לעצמו חופש" ולצאת להפסקה באמצע העבודה זאת בעיה. אם המכשיר שלכם נכבה או נדלק מחדש באופן מוזר לאחרונה – יכול להיות שזה יותר מ"גיל מבוגר". אולי התעייפת, טכנולוגיה יקרה… ואולי פשוט יש לך אורח לא רצוי!
7. רעשי רקע מוזרים במהלך שיחות?
הטלפון שלכם נשמע כאילו הוא מתקשר מתחנת חלל ברוסיה בשנות ה-70 במהלך שיחה עם אמא? רעשי רקע מוזרים, קליקים והמיות הם לפעמים סימן להאזנות. כדאי בהחלט ללכת לבדיקה רצינית יותר במקרה הזה.
8. זמני טעינה איטיים יותר מפקק באיילון ביום ראשון בבוקר?
לא, זה לא דמיון. אם הגלישה או הטעינה של אפליקציות איטית להחריד, זה אולי סימן שמישהו או משהו מנצל את הטלפון שלך בלי רשות. הגיע הזמן לבדוק מה הולך שם מאחורי הקלעים.
הסימנים מתאימים לך יותר מדי? מה עושים עכשיו??
טוב, למרות הצחוקים, זה די רציני. הנה כמה פעולות שחשוב לבצע כדי להתנקות:
- שנו את כל הסיסמאות בדחיפות והפעילו אימות דו-שלבי.
- סרקו את הטלפון עם תוכנת אבטחה וודאו שמחקתם אפליקציות לא-מוכרות.
- עדכנו את כל האפליקציות ומערכות ההפעלה למצב העדכני ביותר.
- במקרה חמור, כדאי לפנות למומחה שיבדוק את הטלפון לעומק.
ולסיכום, רגע לפני שמכריזים על מלחמה בהאקר דמיוני… פשוט תישארו עירניים!
פריצות לטלפונים הן לא דבר נדיר, אבל הן גם לא אפוקליפטיות. עם קצת ערנות והיגיון בריא, אפשר בהחלט להימנע מרוב הבעיות האלה. וזכרו תמיד: אם מישהו מספיק משועמם כדי לפרוץ לכם לטלפון, כנראה החיים שלו הרבה יותר גרועים משלכם. לאיזה תוכן כבר אפשר לקוות למצוא, אלה עוד תמונות של החופשה ההיא באילת מ-2012? נכון שלא? 😉