הסכם יחסי ממון לאחר נישואין: רומנטיקה הורסת או מהלך גאוני לשקט נפשי?
אוקיי, בואו נדבר ת'כלס רגע, בלי פילטרים ובלי מריחות: כשאתם מתחתנים, האהבה בשיא, החיים הם תותים וסוכריות גומי, ובשלב הזה הרעיון לחתום על הסכם יחסי ממון נשמע בערך כמו להזמין עורך דין לארוחת ערב רומנטית. אתם אומרים לעצמכם: "יאללה, הכל טוב, בשביל מה עכשיו להכניס שיחות של בית משפט כשהדאגה הכי גדולה היא איך לחלק את השמיכה בלילה?" אז כן, זה אולי קצת מוזר, קצת מצחיק ואולי אפילו ציני, אבל בפועל – כשחושבים בהיגיון – זה כנראה הדבר הכי בריא שלכם כבני זוג לעשות.
אוקיי, קצת רומנטיקה בצד: מהם בכלל הסכמי יחסי ממון ולמה כל כך הרבה זוגות חותמים עליהם לאחרונה?
אתם לא לבד אם אתם חושבים שהמושג "הסכם יחסי ממון" מקושר באופן אוטומטי לפרידות וכאבי ראש, אבל האמת היא שזה פשוט כללי משחק ברורים, החוקים ששני הצדדים מגדירים לעצמם לפני שכל דבר יוצא משליטה. ואם אתם עדיין חוששים לומר את המילה הזו בקול רם, אז תקראו לה "מפת אוצר זוגית" או "תכנית שקט נפשי זוגית". איך שלא תקראו לה – זהו אחד המהלכים הכי אחראיים שלכם כבני זוג.
3 מיתוסים הזויים על הסכמי ממון: מה באמת נכון?
- "רק העשירים עושים את זה!" שטויות! להתווכח מי רכש את הפלייסטיישן יכול להיות מאוד מעייף. תנוחו.
- "לחתום על הסכם יחסי ממון זה כנראה סימן שלא סומכים על הצד השני!" שטות מוחלטת! להפך, זה סימן שאתם מספיק בוגרים ופתוחים לדבר על הכל באופן שקוף.
- "הסכם יחסי ממון הוא שוב אותו נושא יבש של כספים ומשפטים!" ממש לא! זה מביא לשיחה אותנטית, לפעמים מצחיקה, לפעמים רצינית, ובעיקר – מאוד מאוד בריאה לזוגיות שלכם.
"נו, בואי תראי איך עושים את זה נכון?" – מדריך המקוצר להסכם יחסי ממון מוצלח
לא חייבים לקחת את הדברים יותר מדי ברצינות, אבל כדאי לעשות אותם נכון. קבלו את הצעדים החמודים והמעשיים שלכם בדרך להסכם מוצלח:
שלב 1: בירה או קפה? שיחה פתוחה (ולא מלחיצה!) על ציפיות
לא חותמים על שום דבר לפני שיושבים, מרגישים רגועים ונינוחים, אולי עם משקה צונן ביד, ומבינים מה כל אחד רוצה ומצפה ממהלך שכזה. שווה לשוחח בפתיחות, להקשיב לצד שמולכם ולהבין את התמונה המלאה.
שלב 2: צחוקים בצד – אילו נושאים חייבים להופיע בהסכם שלכם?
- רכוש שהיה לכם לפני החתונה: מה עושים איתו?
- רכוש שיצבר אחרי הנישואין? כאן מתחיל האקשן…
- איך ומה יתחלק בתרחיש של פרידה, חלילה (טפו, טפו)?
- ירושה ומתנות מהדודה האמריקאית של בן הזוג – חייבים לטפל גם בזה.
שלב 3: אפשר לקרוא למבוגר אחראי – למה עורך דין (כן, שוב עורך דין…) זו דווקא בחירה נכונה הפעם?
נכון, אף אחד לא מתרגש מללכת למשרדים קרים עם קפה בינוני, אבל נכונות הדברים וההגנה על עצמכם ועל הזוגיות שלכם חשובה הרבה יותר. בואו נדבר בכנות: לא הייתם הולכים לרופא שיניים בתחנת דלק, נכון? באותה מידה לא כדאי לגבש הסכם כזה בלי ליווי מקצועי.
"שמע, האמת – איך משכנעים את בן/בת הזוג ללכת דווקא על זה?" – 4 טיפים מנצחים להצגה נכונה של הנושא
- תהיו פתוחים וכנים, אל תזרקו פצצות על השולחן – הסכמי יחסי ממון אינם מתקפה, אלה ההגנה המשותפת של שניכם.
- דברו על העתיד, לא על הסוף – תנו מקום לשאלות של בטחון, יציבות וצלילות במערכת החופשית שלכם.
- הכניסו הומור, קשה להתווכח עם מישהו שמצליח לצחוק על עצמו – אפשר להגיד משהו כמו "מקסימום ההסכם יהפוך למסמך שיוציאו מהבוידעם בעוד 60 שנה וצוחקים עליו עם הנכדים".
- העצימו את תחושת הביחד – הדגישו שאתם מייצרים יחד תחושה אמיתית של ביטחון זוגי.
שאלות נפוצות (שאתם מתים לשאול אבל מתפדחים): הנה התשובות הישירות
- מתי עושים את ההסכם הזה, בדיוק? אפשר בכל שלב – אפילו אם אתם כבר נשואים שנים.
- מה ההבדל בין צוואה להסכם יחסי ממון? צוואה – תתעסק מה יקרה לאחר אריכות ימיכם (ותודה מראש. הסכם ממון – על כל מה שקורה בזוגיות שלכם ורק בזוגיות שלכם.
- להסכם הממון יש תוקף משפטי מלא? לגמרי! כמובן בתנאי שהוא נערך כמו שצריך וחתום בצורה מוסדרת.
- "אבל זה ממש לא רומנטי!" – מה עונים לצד השני? תגידו שזה פשוט ליצור רומנטיקה וודאית ובריאה בלי דאגות מיותרות, כי בסופו של יום – זה בדיוק מה שמאיר ומחזק את הזוגיות שלכם.
- אפשר להתחרט אחרי חתימה? ברור, אבל תצטרכו לקבל הסכמה משותפת ולתקף משפטית מחדש.
בשורה התחתונה: הסכם יחסי ממון – לא אויב הרומנטיקה אלא סופר-הירו של הזוגיות שלכם
אז לסיכום ידידים, במקום לראות את ההסכם הזה כמטרד או כבגידה ברומנטיקה – בואו נודה באמת: זה כנראה אקט אוהב ואחראי שאפשר לעשות יחד. אם קראתם עד כאן (כל הכבוד!) הגיע הזמן לחבק את הקונספט החדש – כי בינינו? דווקא זוגות אמיצים רבים מספרים שהסכם כזה העניק להם ביטחון, שקט נפשי והרבה פחות לחצים בנושא "מה שלי-מה שלך". אז מה רע קצת פחות לחץ בזוגיות?